POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo film koji bi se mogao prometnuti u velikog favorita za Oscara: Osvojio nas je!

Redatelj Lee Isaac Chung inspiraciju za film pronašao je u svom životu. Naime, on je svoje djetinjstvo proveo baš na farmi u Arkansasu
Alan Kim i Steven Yeun u ”Minariju”
 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

Japanski peršin (lat. Oenanthe javanica) biljka je trajnica iz istočne Azije. Može je se pronaći diljem Azije, a razvila se i na području australske savezne države Queensland. Obično naraste do jednog metra u visinu, a cvijet joj sadrži pet latica i prašnika. Lišće joj je aromatično i glatko. U divljini je se može naći pored potoka i jezeraca te na općenito vlažnim područjima.

Iako je naširoko poznata kao japanski peršin, Japanci je zovu "seri" i jedan je od sastojaka rižine kaše sa sedam trava (jap. nanakusa-gayu), jela koje se jede u sklopu Festivala sedam trava (jap. Nanakusa-no-sekku).

Korejci pak biljku uglavnom poslužuju kao prilog od povrća, a može je se naći i u popularnom kimchiju, tradicionalnom jelu od fermentiranog sezonskog povrća. Tamo se biljka zove "minari".

Američki redatelj južnokorejskog podrijetla Lee Isaac Chung ("Munyurangabo") u svom petom filmu "Minari" pripovijeda o Yijevima, četveročlanoj obitelji južnokorejskih imigranata Yi koja se tijekom 80-ih godina 20. stoljeća iz američke savezne države Kalifornije preseli u Arkansas kako bi se glava obitelji Jacob (Steven Yeun) okušao u poljoprivredi. Chung je inspiraciju za film pronašao u vlastitom životu. Naime, on je svoje djetinjstvo proveo baš na farmi u Arkansasu.

Biljka minari u film "Minari" uđe krajem uvoda. Nedugo nakon svađe Jacoba i supruge mu Monice (Han Ye-ri), kojoj se ruralni život u Arkansasu baš i ne sviđa, bračni par odluči pozvati Monicinu majku Soon-ju (Youn Yuh-jong) da im pomogne pričuvati djecu. Soon-ja Monicu odmah odobrovolji svojim prisustvom, a dodatno je usreći činjenica da je njezina majka sa sobom iz Južne Koreje ponijela i brojne korejske delicije koje Yijevi ili nisu mogli naći ili čija je nabavka prava tlaka. Među njima su i sjemenke minarija. Soon-ja u narednim danima unuke Davida (Alan Kim) i Anne (Noel Kate Cho) povede u izlet ne bi li pronašli dobro mjesto za posaditi minari koji je donijela. Put ih odvede do obližnjeg potoka i Soon-ja ubrzo pronađe idealno mjesto. Dok sadi minari, baka unuke podučava o biljci koju okarakterizira kao otpornu i korisnu.

Jasna je Chungova sugestija gledatelju, ali i pitanje koje mu postavlja. Hoće li obitelj Yi, poput minarija, zahvaljujući svojoj otpornosti uspjeti ostvariti svoj "američki san" u Arkansasu?

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o višestruko nagrađivanom filmu koji se, prema svemu sudeći, promeće u mogućeg velikog favorita na skorašnjoj dodjeli nagrada Oscar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:31