POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo film ‘Još jedna runda‘: Je li ljudima s 0,5 promila alkohola u krvi život lakši?

Film Thomasa Vinterberga prati nastavnike koji odluče testirati vrijedi li teza da bi čovjek u krvi stalno trebao imati 0,05% alkohola
Mads Mikkelsen u filmu ”Još jedna runda”
 CAP/SFS/Capital pictures/Profimedia

Snimanje filma "Još jedna runda" 51-godišnjeg danskog redatelja Thomasa Vinterberga ("Slavlje", "Lov") ušlo je u četvrti dan kada je redateljeva 19-godišnja kći Ida poginula u prometnoj nesreći.

Vinterberg je za Reuters rekao da je prvotno mislio da nikako neće moći završiti film, ali da je nakon konzultacija s obitelji i psihijatrom odlučio vratiti se snimanju. "Složili smo se da bi je rastužilo kada se projekt ne bi realiziralo i da jedino ima smisla završiti film. To ne nekako držalo podalje od ludila", dodao je.

Ida je u filmu trebala igrati ulogu kćerke jednog od glavnih likova filma, njezini srednjoškolski dani poslužili su kao štof koji je "Rundi" dao dozu autentičnosti, a svoga je oca, suosnivača poznatog kolektiva Dogme 95, potaknula da istoimeni kazališni komad koji je uprizoren u Beču pretvori u film. Osim što je film završen njoj u čast i što su njezina svjedočanstva poslužila kao inspiracija za dio scena, dobar dio filma sniman je u srednjoj školi koju je Ida pohađala.

"Još jedna runda" prati četiri srednjoškolska nastavnika koji odluče testirati vrijedi li teza norveškog psihijatra Finna Skårderuda da bi čovjek u krvi stalno trebao imati 0,05 posto alkohola jer ga to čini opuštenijim i kreativnijim. Nastavnici Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe) i Nikolaj (Magnus Millang) savršeni su kandidati za ispitivanje te teze jer ih Vinterberg prikazuje kao zarobljenike svakodnevne rutine koje je potrebno izbaviti iz dosadnih brakova, života i predavanja.

Vinterberg je rekao da su on i koscenarist filma Tobias Lindholm priču osmislili kada su istraživali povijesne pothvate pijanaca i onih koji su često uživali u alkoholu. "Brzo smo shvatili da društveno prihvatljivi uzdiže ljude, čini ih sretnima i omogućuje im da donose velike odluke. Istovremeno, on ubija ljude i uništava obitelji", rekao je redatelj. "Htjeli smo napraviti film koji istražuje cijeli spektar alkohola, ali još važnije... htjeli smo napraviti film koji slavi život, a ne puko preživljavanje."

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o dva lica alkohola, Vinterbergovom optimizmu unatoč obiteljskoj tragediji i "Rundinom" statusu favorita na nadolazećim Oscarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:35