MASAKR U SPLITU

Filip Zavadlav: ‘Nisam kriv. Bio sam i ostao zdrav, oslobodite me i nominirajte za Nobela‘

Završeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo. Na kraju dokaznog postupka iznio je obranu
 Duje Klaric/Cropix

Završeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu. Optuženik je iznio obranu, nakon što su ga u sudnicu Županijskog suda u Splitu uvela trojica pravosudnih policajaca iz zatvora u Gospiću, a ponovno je na suđenju nosio pancirku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon kraćeg dogovora s braniteljem Filip Zavadlav odlučio je ne odgovarati na pitanja suda.

"Mislim da će moja obrana odgovoriti na sva pitanja", rekao je Zavadlav prije iznošenja obrane te zamolio da skine masku prilikom govora.

"Ja ne vidim sebe na mjestu događaja. Ja to nisam napravio, u vrijeme događaja sam bio na moru. Uhićen sam na temelju nečije insinuacije. U postupku nije dokazano da bih ja baš bio osoba koja je pucala. "

"S prijateljima i poznanicima sam prepričavao i komentirao njihovom agresivno ponašanje. Meni je žao što živimo u društvu gdje se događaju ovakve stvari. Želim da se iz ovog slučaja izvuče poruka kako se ovakve stvari više ne bi događale. Želio bih da institucije rade svoje posao. Dosta puta sam čuo da su bile fizički napadane od strane one trojice stradalih jer su bili na glasu kao neprilagođene osobe i nasilnici. Nisam kriv, tražim da me se oslobodi od optužbe i nominira za Nobelovu nagradu za mir."

Ne slaže se s psihijatrima

"Dok su psihijatri još bili ovdje, rekao sam da se ne slažem s njima i procjenom. Što se tiče nezakonitog posjedovanja oružja, tu je dosta stvari ostalo neutvrđeno."

"Kad dođem doma, vjerojatno ću se sjetiti još nečega", odgovorio je Zavadlav na pitanje treba li još nešto dodati. Nakon čitanja njegovog iskaza odlučio je još jednom iznijeti obranu.

"Dodao bih da se ne slažem s vještačenjem jer ja tvrdim da sam bio i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivnja leži u tome što sam danas živ, odmah sam kriv. Dajte mi 50 godina pržuna", dodao je.

"Budimo što kraći, što prije da bude presuda, ako može već danas", zamolio je sud na što je dobio odgovor kako je sud taj koji postupak vodi.

Otac jedne od žrtava pokušao je nešto dodati na što mu je sa suda poručeno kako nema opunomoćenika u obliku odvjetnika te da javnost nema pravo komentara. Potom su uslijedile završne riječi obrane i optužbe.

Županijsko državno odvjetništvo je objasnilo okolnosti ovog krvničkog pohoda počevši s teškim djetinjstvom kojeg je Filip imao u stanu sa svojom obitelji gdje se osim dvoje mlađe braće, drogirala i njihova majka. Filip je uspješno završio srednju pomorsku školu i ukrcao se prvo na kratku, a potom i na dugu plovidbu. Na brodu je bez problema izdržao dugih 15 mjeseci nakon kojih se u Splitu odlučio vratiti i otići u podstanarski stan.

Kad je počeo "pakao"

"Filipov mlađi brat Stanislav je kazao dilerima da mu se brat vratio s broda i da može riješiti njegove dugove, i tad je za Filipa došao pakao. Maltretirali su ga, sve je to kod njega stvorilo psihičku zbrku. Nakon iskrcaja s broda u ljeto 2019. godine otišao je na Hvar, upoznao stjuardesu iz Beograda. Sugerirala mu je da bude čvršći i to je bio jedan od okidača koji su utjecali na to da kupi oružje na protupravno i nezakonit način. Nabavio je kalašnjikov i veliku municiju. Najprije se u 5 navrata slikao s oružjem i slike slao djevojci i prijateljima, pa je krenuo u realizaciju ovoga što je planirao. Odlazio je na usamljena mjesta, vježbao je. Iz snimke vidimo da on vježba gađanje i želi utvrditi preciznost na improviziranoj meti. Upravo ovo postupanje okrivljenika i kasnije osvetnički napad ukazuju na motiv. Počinio je teška ubojstva, želiš je likvidirati ljude iz narkomanskog miljea koji su ga maltretirali i tako je našao jedini način. Nije želio prihvatiti pomoć koja mu je pružana, čuli smo to od svjedoka. Zakon i pravdu želio je uzeti u svoje ruke i to je i učinio", kazali su iz ŽDO-a i detaljno opisali Zavadlavov krvavi pohod.

"Čudno je i neprihvatljivo da ne izražava kajanje. Međutim, iz psihijatrijskog vještačenja utvrđeno je da je narcisoidan. On odlučuje kako će i što napraviti i likvidirati ljude. Nije važno što ti mladi ljudi neće više živjeti, njemu je važno da će on mirno nastaviti svoj život. U jednom društvu koje je normalno i stabilno, ovakva postupanja se ne smiju dozvoliti. Nitko pravdu ne smije uzimati u svoje ruke, onda bi ovo bio divlji zapad. Tražimo maksimalnu kaznu u trajanju od 50 godina. u ovom konkretnom slučaju može se ostvariti svrha specijalne prevencije da se ukaže da se ovakva ponašanja trebaju sasjeći. Način na koji je ovo učinjeno je poseban teroristički čin, nema okolnosti koje mogu utjecati da kazna bude manja", dovršili su.

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao je Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:09