MASAKR U SPLITU

Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora! Sutkinja: ‘Vašu obranu držimo infantilnom i neozbiljnom‘

Dramatična priča o Filipu Zavadlavu danas je dobila svoj sudski epilog, nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora
Presuda Filipu Zavadlavu
 Tom Dubravec/ Cropix

Na županijskom sudu u Splitu Filip Zavadlav nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Presudu je donijelo Vijeće na čijem je čelu sutkinja Višnja Strinić.

Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, a to je objedinjeno u kaznu zatvora od 40 godina. Na presudu se može podnijeti žalba. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Ako je Filip Zavadlav osuđen za tri tzv. obična ubojstva, radi se o maksimalno mogućoj kazni po našem zakonu. Raspon kazne za ubojstvo je od 5 do 20 godina, a on je dobio po 15 za svako, najvjerojatnije jer je bio bitno smanjeno ubrojiv.

Tužiteljstvo je tijekom postupka ustrajalo da se radi o tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete za što se može dobiti dugotrajna kazna zatvora i maksimum od 50 godina.

image
Filip Zavadlav
Tom Dubravec/ Cropix
image
Branko Šerić
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix

Na suđenju je bio i Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava, unatoč tome što je prošloga puta rekao da ne zna hoće li doći na izricanje presude.

image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix

U obrazloženju presude navodi kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja te općeopasnu radnju, piše Dnevnik.hr.

Strinić je kazala da je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka te da je htio načiniti štetne posljedice.

- Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti - istaknula je Strinić.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

Sud obranu Zavadlava, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom pa je kao takvu i odbio. Pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava.

Podsjetimo, Zavadlava se tereti da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Zavadlav je prošloga petka iznosio svoju obranu u kojoj je rekao kako on nije osoba koja je počinila ovaj stravičan zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:41