40 GODINA ZATVORA

Pogledajte Zavadlavovu reakciju na presudu: Otac ga je dozivao, ali on se nije obazirao

Na presudu se može podnijeti žalba, a Filipov odvjetnik Branko Šerić kazao je da će to i učiniti
Filip Zavadlav i njegov otac Ante
 Tom Dubravec/Jakov Prkić/Cropix

Na županijskom sudu u Splitu 26-godišnji Filip Zavadlav nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka te Marina Ožića Paića. Njih je Zavadlav likvidirao pucnjavom iz automatske puške 11. siječnja 2020. godine u Splitu.

Zavadlav je za svako od tri ubojstava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, ali mu je izrečena objedinjena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Presudu je donijelo Vijeće na čijem je čelu sutkinja Višnja Strinić. Tijekom čitanja presude, Zavadlavov otac je dozivao Filipa, ali mladić se nije obazirao na očevo dozivanje. Štoviše, tijekom izricanja presude Filip Zavadlav nije pokazivao previše emocija te je djelovao smireno.

Rodbina žrtava, koliko smo uspjeli vidjeti, nije bila u sudnici, piše Slobodna Dalmacija.

Na presudu se može podnijeti žalba, a Filipov odvjetnik Branko Šerić, koji je također prisustvovao izricanju presude, kazao je da će to i učiniti.

- Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju obrane o njegovoj neubrojivosti. Ako je bitno smanjene ubrojivosti, postoji mogućnost ublažavanja kazne. Tvrdim da je 15 godina za svako ubojstvo puno - kazao je Šerić.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja te kazneno djelo općeopasne radnje.

Sutkinja Strinić je kazala da je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka te da je htio načiniti štetne posljedice. Njegov krvavi pohod okarakterizirala je jednim od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. .

Sud obranu Zavadlava, u kojoj je tvrdio da je u vrijeme počinjenja zločina bio na moru te da se stoga ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom pa je kao takvu i odbio.

Naime, pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2022 13:03