NAJVEĆE STANIŠTE

Đelekovec proglašen prvim selom malih lastavica bregunica

Riječ je o maloj ptici selici koja se gnijezdi u kolonijama u pjeskovitim i glinovitim obalama rijeka

Lastavice, ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Đelekovci, mjesto pored Koprivnice, proglasilo se prvim selom ptica lastavica bregunica u Hrvatskoj, rekli su u ponedjeljak na konferenciji za novinare organizatori projekta DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama, a moguće je to prvo selo u svijetu s takvim statusom.

Bregunica (Riparia riparia) je mala ptica selica iz porodice lastavica koja se gnijezdi u kolonijama u pjeskovitim i glinovitim obalama rijeka, a jedna takva nalazi na obali Drave uz Đelekovec.

Kako je objasnila načelnica općine Lara Samošćanec, u Đelekovcu, točnije na obali Libanovec, nalazi se jedno od najvećih staništa bregunica.

Obala se nalazi uz općinsko zemljište koje obrađuje OPG Puhar, a Jasna Puhar je s Općinom Đelekovec potpisala aneks ugovora kojim se štitite gnijezda rijetke vrste ptica. Također, u realizaciji projekta sudjelovale su Hrvatske vode.

Igor Tošić, voditelj projekta iz državne tvrtke, kaže da je zbog erodiranja obale na mjestu gdje obitavaju ptice bila zamišljena gradnja lukobrana. Kako bi on uništio stanište bregunica, odustalo se od te ideje.

„Postoji još nekoliko staništa bregunica na obali Drave koje ćemo zaštititi, ali svako od njih iziskuje poseban pristup rješavanju problema“, rekao je Tošić.

Tanja Nikowitz iz WWF Austria objasnila je da se bregunice gnijezde u ogromnim kolonijama čija se gnijezda nalaze u dupljama na strmim obalama rijeka.

Bregunica je striktno zaštićena vrsta, ističe Nikowitz, a te ptice su važan pokazatelj zdravlja riječnih ekosustava. Njihova je populacija u stalnom padu pa je stoga iznimno važno zaštititi koloniju bregunica u Libanovcu, jednu od najvećih u Hrvatskoj.

Aktivnosti u sklopu DRAVA LIFE projekta, usmjerene zaštiti te kolonije, svjedoče o uspjehu zajedničkih napora za očuvanje prirodnih staništa i predstavljaju jedan od važnijih koraka u očuvanju bioraznolikosti i zaštiti ugroženih vrsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 21:58