‘DOĐITE, MOLIM VAS!‘

Zmija izazvala paniku u Sesvetama: ‘Tijekom vrućih ljeta aktivna je noću, a ovako reagira kad je se napada‘

Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću

Bjelica

 Azil Dumovec

Jedna zmija, koja se bavila nekim svojim poslom, prilično je uznemirila ljude u Sesvetama. U nedjelju se ona odmarala ispod živice i uopće nije poklonila niti malo pozornosti prolaznicima, no nju su neki vidjeli i, kako su objasnili hvatačima Dumovca koje su zvali da zmiju odnesu negdje drugo, nije im bilo ugodno zbog toga što je zmija tamo.

- Budući da su zgrade u blizini, neki su se dodatno brinuli hoće li se zmija uvući u koji od stanova u prizemlju. Zbog toga smo došli premjestiti zmiju u prirodu - objavili su iz Dumovca, dodavši kako je zmija bila neotrovna. Radilo se o jednoj bjelici, neotrovnoj i posve bezopasnoj zmiji.

Bjelica se uglavnom kreće po mjestima gdje ima dovoljno biljnog pokrova ili kamenja da prođe nezapaženo i da može brzo pobjeći u sklonište. Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, listinac, daske i drugo. Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću.

Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.

U prirodi žive između 25 i 30 godina. Zanimljive su i po tome što ponekad ulaze u podzemne brloge miševa i drugih glodavaca u potrazi za plijenom.

image

Bjelica

Azil Dumovec
image
Azil Dumovec
image
Azil Dumovec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 10:02