MALOBROJNE SU

Pronađena još jedna živa morska periska: ‘Ovo je dobar primjer suradnje javnosti i akademske zajednice‘

Utvrđeno je kako brzo reagira na podražaj, a nalazi se 11 centimetara iznad dna

Periska Branko

 Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

U našem podmorju pronađena je još jedna živa plemenita periska! Kako su izvijestili sa zadarskog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, dojava o periski došla je od jednog ribara iz Privlake. Njihova zaposlenica je odmah otišla i potom potvrdila sjajnu vijest - zaista se radi Pinna nobilis.

Periska je dobila ime Branko. Utvrđeno je kako brzo reagira na podražaj, a nalazi se 11 centimetara iznad dna.

- Ovo je dobar primjer suradnje javnosti i akademske zajednice jer su preživjele periske malobrojne, a trenutno su na području srednjeg i južnog Jadrana najbrojnije baš na ovom području. Ova kritično ugrožena vrsta je važna za morski ekosustav jer filtrira velike količine vode i hraneći se zadržava organsku tvar, čime direktno doprinosi oligotrofnosti morske vode. Osim toga, periska, odnosno njena ljuštura, je često jedina tvrda površina unutar ekosustava na “mekom” pjeskovitom dnu i stoga se na njenoj površini može pronaći mnogo različitih morskih organizama - objavili su s Odjela.

Nakon masovne smrtnosti periske u cijelom Sredozemlju, koja se dogodila 2016. godine, s obzirom na jako mali broj preživjelih jedinki Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH kroz projekt Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru poziva javnost da prijavi mjesta na kojima su uočeni živi primjerci periske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:47