NE ZNA SE VRSTA

Pokraj Mljeta viđen kit, stručnjaci upozoravaju: ‘Ne približavajte mu se!‘

Svi koji ga vide mogu to javiti upravi nacionalnog parka na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ilustracija

 Instiut Plavi svijet

Iz Nacionalnog parka Mljet u ponedjeljak su objavili kako su dobili nekoliko dojava da je u Mljetskom kanalu, između Polača i Trstenika, viđen kit.

- Trenutno nemamo više informacija ni saznanja o kojoj se vrsti radi, ali molimo da mu se ne približavate plovilima te da nam dojavite lokaciju i vrijeme kad ga opazite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - objavili su na Facebooku.

U kolovozu prošle godine snimljena je skupina kitova ulješura u blizini Korčule. Tada se najprije smatralo kako se radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), no stručnjaci s Instituta Plavi svijet utvrdili su se da radi o grupi od pet ulješura (Physeter macrocephalus).

- S obzirom na to da ulješure obitavaju u područjima velike dubine te da im brojnost nije velika, opažanja ulješura u Jadranu nisu česta. Rijetku, ali redovitu prisutnost ulješura u Jadranu bilježimo samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom dijelu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata.

Na žalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja - objavili su tada s Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 10:02