RONIOCI ZABRINUTI

Iz podmorja u Dalmaciji stižu uznemirujuće snimke: ‘Vidio sam isto na dvije lokacije, moglo bi se raditi o virusu...‘

Ono što je dosta indikativno jest da nisu snimljene na području koje je puno brodova ili u blizini naselja

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Prije nekoliko godina ljubitelje podmorja uznemirila je vijest o pomoru plemenitih periski. Ono što su stručnjaci neprestano upozoravali jest kako se ne može isključiti mogućnost da se dogodi još pomora, nekim drugim stvorenjima. Ne možemo reći da se radi o pomoru, ali uznemirujuće snimke stižu iz podmorja u Dalmaciji. Kako piše morski.hr, ronilac Bojan Runtić poslao im je snimke koje su nastale u makarskom te bračkom podmorju.

Na njima se vide oboljenja na morskim spužvama. Ono što je dosta indikativno jest da spužve nisu snimljene na području koje je puno brodova, pa da bi se moglo zaključiti kako je riječ o nekoj vrsti onečišćenja. Ne, u ovom se slučaju radi o podmorju, odnosno, dvije lokacije koje su udaljene od naselja i nisu jako prometne.

- Mjesta gdje ronimo se nalaze uz obalu na vrlo strujnim pozicijama. Tamo gdje ribe ima dosta. Čak bi mogao kazati da struje mora donose oboljenje. Za pretpostaviti je da je oboljenje došlo izvan, a nije uzrok našeg prometa ili turizma - kaže Bojan Runtić za morski.hr i nagađa kako bi se moglo raditi o virusu.

Dodao je i kako, kad je prišao spužvama, oko njih je vidio nekakav mjehur. Čim je zamahnuo rukom prema njemu, raspršio se poput prašine.

Spužve su životinje koje se hrane usisavanjem vode iz koje filtriraju hranjive tvari. Na svijetu postoji oko 7500 raznih vrsta, a u našem ih je moru oko tisuću. Mogu zaista dugo živjeti - najstariji stanovnik našeg planeta je jedna spužva koja je stara oko deset tisuća godina.

Snimku možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:02