Hanumanovi languri

Životinje od kojih možemo puno toga naučiti: Pogledajte kako se ponašaju ovi malci čekajući hranu

Premda poneki od njih skoči ili uzme dvije banane, većina ih je veoma pristojna

Hranjenje 

 Himanshu Sharma/Afp/Profimedia

Vidjeli smo do sada snimke u kojima majmuni polagano prilaze, uzimaju hranu i odlaze. Čak i kad su gladni, nisu uzimali previše niti se gurali preko reda. Mnoge je ta snimka navela da se zapitaju jesu li u nekim stvarima majmuni napredniji od nas - ako ništa, barem po pitanju nedostatka pohlepe.

Premda na prvi pogled majmuni s fotografije djeluju kao da su nepristojni i gladni, te da gaze jedni po drugima da bi došli do hrane, to zapravo nije točno. Pomiji pogled otkriva kako ovi languri zapravo sjede oko čovjeka i prilično strpljivo čekaju hranu. Dobro, ovih par u zraku su nestrpljivi, ali nije izbio opći kaos tko će prvi jesti. Snima je nastao u okolici grada Pushkara, je u okrugu Ajmer u indijskoj državi Rajasthan.

Hrani ih se i zato što se smatra da su to svete životinje. Riječ je o Hanumanovim langurima, najpoznatijim majmunima indije, koji su ime dobili po Hanumanu, bogu u liku majmuna. Zbog toga u mnogim hinduističkim hramovima živi puno ovih životinja, koje nitko ne tjera, čak ni ako im pojedu hranu s polja ili opljačkaju spremište hrane.

Oni koji žive u divljini, jer s ljudima ne žele imati kontakt, u velikim su problemima. Naime, krče se šume, a travnjaci pretvaraju u pašnjake, pa su im ugrožena staništa.

Na snimkama se bolje vidi koliko u majmuni zapravo simpatični i dragi. Navikli su da im ljudi donose hranu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:41