VESNINA PET KUHAONA

Koje biljke s livade pomažu zdravlju zglobova? Artritis ublažavaju maslačak, peršin...

U ovoj kolumni Vesna Gregl iz Pet shopa Moja ljubica donosi nam recept za zlatnu pastu
 Privatni album

Bolovi u zglobovima te uslijed toga smanjen radijus kretanja česta su pojava kod starijih pasa i mačaka. Trošenje zglobova neizbježna je pojava u životu naših ljubimaca jer se svakodnevno koriste i podnose pojačan napor, a stupanj ovisi o pasmini i brojnim drugim faktorima. Taj se proces dodatno pojačava neodgovarajućom prehranom i stilom života, uključujući procesiranu hranu, stres, tjelesnu težinu. Svi oni u određenoj mjeri pridonose razvoju i jačanju upalnog procesa.

Artritis je degenerativno oboljenje. Dolazi do upale, koja dovodi do oticanja zglobova i boli. Upala je zapravo pretjerani odaziv imunosistema na pritisak na zglobove. Stanice se počinju prebrzo dijeliti i bolest brzo napreduje do kroničnog stanja.

Svjedoci smo kako nakon brojnih odlazaka veterinaru, koji najčešće završavaju propisivanjem protuupalnih lijekova, životinje i dalje pate. Integrativni pristup liječenju, koji uključuje i ljekovito bilje, i psima i mačkama može itekako pomoći. Kako se artritis može ublažiti, ali ga se ne može posve izliječiti, najbolje je rješenje preventiva.

image


Michal Boubin/Alamy/Alamy/Profimedia

Pogledajmo koje to bilje pomaže kod artritisa:

MASLAČAK (Taraxacum officinale) je besplatna superhrana. Ova samonikla ljekovita biljka raste doslovno posvuda i svima je nadohvat ruke. Listovi su snažan diuretik, s prednošću pred ostalim diureticima jer sadrže puno kalija koji nadomješta onaj koji tijelo izgubi pojačanim mokrenjem. Kao jak diuretik, maslačak potiče izbacivanje vode i metabolizam sam. Osim što smanjuje upalu, koristi i kod alergija, gastrointestinalnih problema i općenito za detoksikaciju.

PERŠIN (Petroselinum sativum) sadrži čak triput više vitamina C od limuna, a neke vrste čak i više. I on je izraziti diuretik pa pospješuje mokrenje, što pomaže u slučaju oticanja zglobova, reumatizma i gihta. Pogodan je i za liječenje anemije jer je bogat željezom. Obogatite prehranu svog ljubimca nasjeckanim peršinom.

POLJSKA PRESLICA (Equisetum arvense) sadrži mnogo silicija i tako pospješuje odvajanje vode iz organizma. Veliki postotak silicija pomaže očuvati kosti snažnima i zdravima, a zahvaljujući diuretičkom učinku pomaže odvesti otrove i suvišnu tekućinu iz zglobova. Protiv artritisa se koristi već stoljećima, no berete li ju sami morate paziti da uberete baš poljsku preslicu. U našoj zemlji raste oko deset vrsta preslica, ali je samo poljska ljekovita. Druge nisu ljekovite, a neke su čak i otrovne, kao npr. barska preslica (Equisetum palustre).

KOPRIVA (Urtica dioica), u narodu poznata pod imenima obična kopriva, žara, žarnica, žegavica ili pitoma kopriva, također je odlična protuupalna biljka koja pomaže odvajanju tekućine iz tijela i zglobova. Beremo mlade listove i izdanke.

TRATINČICA (Bellis perennis), koja nas od proljeća do jeseni razveseljava na livadama, također ima snažna protuupalna svojstva. Koristi kod različitih upala, pomaže odvajanju vode iz tijela i čisti krv.

KAKO PSU DAVATI BILJE

Najbolje je da ga posušite, zdrobite i dodate obroku. Ovisno o veličini psa, pripremite sljedeću količinu: za velikog psa od oko 40 kg pola čajne žličice na dan, psa od 20 kg 1/4 čajne žličice. S gore navedenim biljkama nema neželjenih nuspojava, no svaki je organizam ipak priča za sebe stoga u početku pratite ponašanje da ne bi došlo do pretjerane reakcije. U tom slučaju odmah prekinite s davanjem.

image


Berislava Picek/Cropix

ZLATNA PASTA OD KURKUME

Kurkumu nećete ubrati, ali isplati se kupiti prah od kurkume i napraviti od nje „svemoguću“ zlatnu pastu!

Pruža toliko širok raspon zdravstvenih blagodati da je to jednostavno zapanjujuće. Osnovni aktivni sastojak kurkumin ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u organizmu od kurkume! Ali morate osigurati da moćnu kurkumu tijelo koristi ispravno. Radi optimalne apsorpcije hranjivih tvari treba je kombinirati s nekom masnoćom, na primjer ekstra djevičanskim maslinovim ili kokosovim uljem te s crnim paprom, koji joj povećava bioraspoloživost za nevjerojatnih 2000 posto!!!

Recept za zlatnu pastu razvio je veterinar Dough English koji je često pri liječenju životinja (uključujući konje, mačke, pa čak i krokodile) koristio kurkumin. Kad su, primjerice, psi u pitanju, počnite s manjom dozom (1/4 čajne žličice), koju ćete povećavati, ovisno o veličini psa, do količine koja ne premašuje dvije žličice dnevno. Zlatnoj pasti dodate još vode i prelijete hranu koju dajete životinji.

SASTOJCI:

½ šalice kurkume u prahu

1 šalica vode

½ žličice mljevenog crnog papra

0,7 dl maslinovog ili kokosovog ulja

1. Pomiješajte šalicu vode s kurkumom u prahu te tu mješavinu polako zagrijavajte dok ne nastane gusta pasta (6 - 10 minuta). Ukoliko smjesa postane pregusta, možete joj dodati još pola šalice vode.

2. Nakon toga dodajte papar i ulje te se sve zajedno miješajte još nekoliko minuta, dok ne nestanu svi mjehurići.

3. Nakon hlađenja pastu držite u hladnjaku, gdje može stajati do dva tjedna nakon čega je potrebno napraviti novu. Ukoliko napravite više nego što možete potrošiti u dva tjedna, možete zamrznuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:34