INVAZIVNA VRSTA

Snimka koja je oduševila Zagrepčane: Pogledajte tko je snimljen na Bundeku

Premda je riječ o dražesnim biljojedima, mnogi ističu kako nije dobra vijest da su ove životinje tamo

Nutrija, ilustracija

 Nico Tondini/Robertharding/Profimedia

Nutrije na zagrebačkom jezeru Bundek više ne iznenađuju poznavatelje prirode, no svejedno ih je uvijek lijepo vidjeti. Ovi glodavci prvi su put tamo viđeni u rujnu prošle godine i od tada su ih mnogi primijetili. Premda je riječ o dražesnim biljojedima, mnogi ističu kako nije dobra vijest da su ove životinje tamo. One su, naime, invazivna vrste koja na našem kontinentu nema prirodnih neprijatelja.

No, odakle su došle i kako? Sve je počelo prije stotinjak godina i nije baš da su sjele na brod iz Južne Amerike, kako bi preselile u Europu. Donijeli su ih ljudi kako bi ih koristili zbog krzna. Premda je većina zemalja na kraju zabranila takav način zarade, postoji još nekoliko zemalja koje to nisu učinile.

U našoj su zemlji nutrije rasprostranjene uz niz rijeka, a jedna od njih je i Sava, što objašnjava zašto ih ima na Bundeku. Zanimljivo, najveća populacija je u Istri, što možda ima veze s činjenicom da su Talijani tek prije nepune dvije godine zabranili uzgoj nutrija zbog krzna, a oni su imali najveću populaciju u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:32