BIOLOŠKA METODA

Puštene tisuće sterilnih komaraca kako bi se u budućnosti smanjile njihove brojke

Daje to nadu da bi se na neki sličan način moglo humanije pristupiti rješavanju problema i s drugim životinjama
 Goran Sebelic/Cropix

Radi suzbijanja komaraca u iduća dva tjedna u zagrebačko Cvjetno naselje bit će ispušteno 100 tisuća sterilnih mužjaka tigrastog komarca, u sklopu pilot projekta suzbijanja komaraca metodom koja se primjenjuje u nekoliko zemalja EU.

Riječ je o SIT biološkoj metodi suzbijanja komaraca, koja se provodi ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu.

Oni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gdje su ispušteni a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca, pojašnjava voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Ana Klobučar.

Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do znatnoga pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na tom području.

Tako će u prvom tjednu na području Cvjetnog naselja biti pušteno 50 tisuća jedinki komaraca, a idući tjedan još toliko.

U Zagrebu je udomaćena invazivna vrsta komaraca Aedes albopictus, tzv. tigrasti komarac.

Na području Europe posljednjih godina provode se istraživanja i pilot projekti u smanjenju brojnosti tigrastog komarca uz pomoć primjene SIT tehnike u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji. Prošle i ove godine SIT se provodi i u Puli, na području Premanture.

- Prvi je korak u primjeni SIT tehnike koji provodimo obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na ograničenom području. Zatim slijedi njihovo hvatanje, kako bi se utvrdio njihov domet leta, njihovo preživljavanje u prirodnim uvjetima urbane zagrebačke sredine te broj jaja pronađenih u klopkama za jaja, iz kojih se neće razviti nove jedinke - ističe Klobučar.

Biološka metoda suzbijanja komaraca daje nadu da bi se u skoroj budućnosti moglo na jednak način smanjiti broj i nekih drugih životinja, koje ljudi ne žele u velikom broju u svojoj blizini. Recimo, u velikim gradovima bi se nekim sličnim metodama mogle kontrolirati populacije štakora i golubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:39