APEL

‘Molimo vas, nemojte zaboraviti životinje... Mnoge će stradati u bujicama, pomozite im!‘

Sva mladunčad sisavaca i ptica koje se gnijezde na tlu će stradati, jednako kao odrasle životinje nošene bujicom
 Mcphoto/pum/Alamy/Alamy/Profimedia

Poplave i nevrijeme pogodile s brojne dijelove naše zemlje, a sudeći po najavama, mukama ljudi nije kraj. I dok svi daju sve od sebe da ljudski životi nisu ugroženi, te da se smanji šteta na imovini, često se zaboravljaju životinje. Oni koji napuštaju svoje domove u panici zaboravljaju na životinje zatvorene u štali, kokošinjcu, pse na lancu... Iz brojih udruga apeliraju da učine sve što mogu da životinje ne nastradaju.

- Prijatelji životinja apeliraju na sve da ne zaborave zaštiti životinje od poplava. Na svim područjima sklonim poplavama nikako se ne bi smjele ostaviti životinje zatvorene ili vezane jer je to njihova direktna pogibelj uz veliku patnju. Volonterima udruga još su urezane scene pasa na lancu pod vodom u selu Gunja, kao i štale u kojima se krave borile za zadnje udisaje. Takve scene se mogu i moraju izbjeći ako se djeluje pravovremeno.

Upozorenja ima dovoljno i nema opravdanja da niti jedna životinja strada. Životinje si same ne mogu pomoći, nisu se ni same zatvorile i vezale, stoga je dužnost svakog vlasnika, ali i čitave zajednice pobrinuti se za sigurnost životinja od poplava. Najmanje što se može učiniti ih je pustiti da se same pokušaju spasiti u situaciji kada se na vrijeme nije organizirala evakuacija. Životinje potpuno ovise o nama jer smo ih mi u takvu situaciju doveli, ne zaboravimo im pomoći kako se ne bi utopile - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Tatjana Zajec iz Dumovca pozvala je sve građane da, osim oslobađanja domaćih životinja, pomognu onima koje su ozlijeđene. Odnosi se to na brojne divlje životinje koje će stradati. Na području Zagreba mogu nazvati sklonište koje ona vodi, a u drugim dijelovima zemlje postoje druge organizacije koje bi mogle pomoći.

- Kako je problem vrućina, pa životinjama ostavljamo posude s vodom da prežive, tako su i ove poplave veliki problem ta njih. Brojne će životinje biti ozlijeđene, bit će i srušenih gnijezda na podu, razne ugrožene mladunčadi kojima su roditelji stradali. Molimo ljudima da im svima pomognu - istaknula je Zajec.

Iz udruge AWAP, koja se skrbi o ozlijeđenim divljim životinjama, kažu kako im je jezivo misliti o tome što će se dogoditi.

- Sva mladunčad sisavaca i ptica koje se gnijezde na tlu će stradati. Stradat će i odrasle životinje nošene bujicom - poručili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:21