Nevjerojatno

Misterij s dna oceana: Ono što je na prvi pogled bio sediment skrivalo je veliku tajnu

Morski psi imaju kosture od hrskavice, a ne od kostiju, pa se većina njihovih ostataka se raspadne prije nego što postanu fosilizirani

Ilustracija

 Damir Zurub/Cropix

Nakon što je otkrila mnoštvo bizarnih stvorenja u dubinama blizu otočja Cocos (Keeling), australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO pronašla je nešto prilično iznenađujuće u dubinama vodenog ponora: groblje morskih pasa, puno fosiliziranih zuba, staro nekoliko milijuna godina. U početku su istraživači mislili da su izvukli mrežu punu razočaravajućeg sedimenta i kvržica mangana. Sve dok nisu bolje pogledali.

"Bilo je nevjerojatno, stvarno je bilo", rekla je službenica za zbirke muzeja Victoria Research Institute Dianne Bray za Australian Broadcasting Corporation (ABC). "Nisu svi bili fosili, neki su bili relativno nedavni mako morski psi i dvije vrste srodnika velikih bijelih morskih pasa."

Više od 750 mineraliziranih zuba, koji predstavljaju niz grabežljivih vrsta, izvučeno je s dubine od 5,4 kilometra. Kustos ribe iz Muzeja Zapadne Australije Glen Moore kaže da je otkriće sadržavalo zanimljivu mješavinu modernih i starih dijelova morskog psa, uključujući neke od neposrednog pretka megalodona. "Ovaj morski pas evoluirao je u megalodona, koji je bio najveći od svih morskih pasa, ali je izumro prije otprilike 3,5 milijuna godina", kaže Moore u izjavi. Megalodon morski psi bili su toliko masivni da su mogli progutati modernu veliku bijelu cijelu, piše Klik.

Budući da morski psi imaju kosture od hrskavice, a ne od kostiju, većina njihovih ostataka se raspadne prije nego što postanu fosilizirani, osim zuba i povremenih ljuski. Dakle, ovi ostaci su jedini tragovi koje imamo o 450 milijuna godina dugoj povijesti ovih drevnih životinja na Zemlji. Nejasno je zašto je tako mnogo ovih ostataka, koji obuhvaćaju tako dugo razdoblje povijesti, okupljeno na jednom mjestu.

"Ne znam ni za kakvo očito objašnjenje zašto su svi mogli biti zajedno, osim da je to možda bila niska točka na dnu oceana, pa bi se na kraju spustili", rekao je Moore za Newsweek. Groblje predatora pronađeno je tijekom istraživanja dva nova morska parka, smještena 2500 kilometara od zapadne obale Australije. Istraživački brod CSIRO-a koji je pronašao groblje, prikladno nazvan Investigator, u međuvremenu je krenuo na još jedno putovanje, ovaj put u morski park Gascoyne kod zapadne Australije, gdje je brod također plutao preko nove vrste morskog psa, piše Science Alert.

"Na početku putovanja prikupili smo zapanjujuće malog, prugastog morskog psa", kaže CSIRO ihtiolog Will White u izjavi. "Ova vrsta je jedinstvena za Australiju, ali još nije opisana i imenovana. Uzorak koji smo prikupili bit će nevjerojatno važan za znanost jer ćemo ga koristiti za opisivanje vrste."

Morski psi koje već poznajemo imaju tendenciju skrivanja među stijenama i algama na plitkom morskom dnu tijekom dana, a noću izlaze kako bi se hranili. Također polažu najneobičnija jaja u obliku vadičepa. Ali ova nova vrsta pronađena je u vodi dubljoj od 150 metara, gdje takav pokrov kao što je morska trava nije dostupan.

"Procjenjuje se da bi otprilike jedna trećina vrsta prikupljenih na nedavnim istraživanjima bioraznolikosti na RV Investigatoru mogla biti nova za znanost", kaže CSIRO morski ekolog i vođa ekspedicije John Keesing u izjavi. "Otkrića do kojih dolazimo nisu ograničena samo na nove vrste. Ova putovanja nam daju priliku da naučimo više o morskim ekosustavima, kao io rasponu vrsta, brojnosti i ponašanju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 15:19