ODLIČNA PROMIDŽBA

Inspektor ITF-a: Split je zaslužio vrlo visoke ocjene

Dvoboj Hrvatske i Srbije privlači pozornost diljem svijeta pa je logično da je nazočan i glavni čovjek za Davis Cup u ITF-u
 Zvonimir Barišin / Cropix

SPLIT - Španjolac Juan Margets drugi je čovjek Svjetske teniske federacije (ITF), njezin izvršni dopredsjednik i čelni čovjek Davis Cup odbora. Kako je dvoboj Hrvatske i Srbije proglašen “najintrigantnijim dvobojem četvrtfinala”, logično je da se Margets pojavio u Splitu. Nije mu prvi put.

- Bio sam 1989. kao član španjolske delegacije za Davis Cup, kad je, čini mi se, mladi dečko Goran Ivanišević imao svoj debitantski pojedinačni nastup. Bio sam i 2005. kad je Hrvatska igrala protiv Rumunjske.

Dobar znak, zaključili smo. Kad je gospodin Margets bio u Splitu, domaća reprezentacija je pobjeđivala. Nema smisla da se taj trend ne nastavi. Jedan od razloga zašto je Margets u Splitu je i sigurnosni aspekt ovog dvoboja.

- S onim što sam dosad vidio jako sam zadovoljan. HTS, osiguranje, policija, svi odlično surađuju, kao i ljudi iz Teniskog saveza Srbije. Svi zaslužuju vrlo visoku ocjenu.

Margetsa smo zamolili i za pojašnjenje oko postavljanja Oka sokolova, sistema koji je u Davis Cupu obvezan tek od polufinala.

- Mi bismo ga voljeli imati za sve važne mečeve, ali to nije jeftino. Cijena je oko 100.000 dolara. No, oko postavljanja Oka sokolova za ovaj meč svi su se složili. Nakon onoga što smo vidjeli u prva dva dana moj je zaključak da se taj potez pokazao dobrim za sve strane.

Svjedoci smo da u ovom tjednu gotovo sve reprezentacije igraju u oslabljenim sastavima, što zbog ozljeda, što zbog zamora igrača.

- Istina je. Razmatramo moguće promjene u kalendaru, pogotovo za ovaj tjedan iza Wimbledona. No, nakon 2011. ionako će se igrati u veljači, travnju, rujnu i prosincu.

Jesu li igrači tražili još neke promjene, poput igranja na dva dobivena seta?

- To je jedna od stvari o kojima debatiramo. Također je u razmatranju pravilo “mrtvog meča” koji se u finalu ne igra, ako je četvrti meč bio najmanje u četiri seta. To ćemo vjerojatno primijeniti na sve mečeve.

Jesu li ATP bodovi donijeli nešto pozitivno Davis Cupu?

- Generalno, mislim da je to dobra kompenzacija igračima za trud koji ulažu. Profitirali su mnogi. Jedini koji nemaju koristi su oni najbolji. No, na to ionako nismo računali.

Je li Davis Cup kao natjecanje u opasnosti, s obzirom na neke najavljene projekte koji bi imitirali SP u nogometu?

- Ne želim reći ništa loše o tome, ali mislim da to nije alternativa, ni konkurencija Davis Cupu. Zaključili smo da je sustav igranja kod kuće i u gostima “srce” Davis Cupa. Nikad nismo tvrdili da je Davis Cup lagano natjecanje. Potrebno je uložiti mnogo truda. Bez toga nema junaka, kao što su to za Hrvatsku 2005. bili Ivan Ljubičić i Mario Ančić.

Tenis nema problem s klađenjem

Teniski svijet se vrlo uspješno obračunao s dopingom. Druga velika borba je ona protiv ilegalnog klađenja i namještanja.

- Zaključak je da postoje pojedinačni slučajevi, ali da tenis generalno nema problem s ilegalnim klađenjem i namještanjem mečeva. Činimo sve kako bismo to potpuno spriječili, ali mislim da se to neće dogoditi dok se i državni organi ne uključe u tu borbu, kao što je bio slučaj s dopingom - zaključio je Margets.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:41