SPREMAN ZA NOVAKA

Marin Čilić: Moram odigrati najbolje u životu!

Uz pomoć publike, Prpićeve savjete i dobru taktičku pripremu, Čilić može do prve pobjede nad Đokovićem
 Jakov Prkić / Cropix

SPLIT - Rasplet četvrtfinalnog Davis Cup dvoboja Hrvatske i Srbije bit će poput kakvog starog, crno-bijelog vesterna. Spaladium Arena. Točno u podne. Marin Čilić protiv Novaka Đokovića.

Iz perspektive hrvatskih tenisača to je najvažnija nedjeljna utakmica. Bez pobjede u tom dvoboju nema priče o velikom, pobjedničkom povratku Ivana Ljubičića.

Marin Čilić će u nedjelju igrati najveću Davis Cup utakmicu u karijeri. Prvu protiv Top 5 igrača u kojoj nije potpuno bez izgleda. Zaboravite Davida Nalbandiana 2006. Tada je još bio premlad. Ovo je meč koji mu može promijeniti "krvnu sliku".

- Znamo što Marin može na terenu. Pripremit ćemo taktiku kojom ćemo pokušati iskoristiti Đokovićeve slabosti i Marinove jake strane - rekao je hrvatski izbornik Goran Prpić.

Srpski izbornik Bogdan Obradović još je na ždrijebu djelovao samouvjereno. Ništa drugačije nije bilo ni nakon subotnjih parova.

- Psihološka i rezultatska prednost je na našoj strani. Novak je prvi na terenu. Mom kolegi Prpiću neće biti lako. Mislim da se Čilić igrajući oba dana izmorio fizički i psihički - rekao je Obradović.

Stječe se dojam da u srpskom taboru uopće ne žele ni razmišljati o mogućnosti da će o ukupnoj pobjedi odlučivati peti meč. Ne, Đoković je njihov prvi igrač i on to mora riješiti.

Kad su izbornici slagali pobjedničke planove i jedan i drugi su imali istu shemu: dva boda prvog igrača i još jedan sa strane. U nedjelju će jednom plan propasti.

Statistika je na strani gostujuće reprezentacije. Novak Đoković je već više puta u Davis Cupu bio u takvoj situaciji i svaki put je donosio pobjednički bod: 2006. u Velikoj Britaniji, 2007. protiv Australije u Beogradu, te ove godine protiv Amerikanaca. Čilić prvi put igra na 1-2. Đoković je u četiri dvoboja s Marinom izgubio samo jedan set. Đoković je drugi tenisač svijeta i u posljednje je četiri godine u Davis Cupu gubio samo od najboljih i samo u gostima: Nadala i Ferrera u Španjolskoj, Federera u Švicarskoj, Davidenku je predao u Rusiji. No, priču o statistici znate: puno pokazuje, a ništa ne otkriva.

Unatoč tome što je u četiri meča uspio Đokoviću otkinuti samo jedan set, na US Openu 2008., uvjerenja smo da Split može biti prekretnica kad su u pitanju njihovi međusobni dvoboji. Zašto? Zato što su u tri od četiri meča nijanse prevagnule na Đokovićevu stranu. Samo u Dubaiju 2008. Marin je bio bez ikakve šanse. U finalu Pekinga prošle godine trebao je osvojiti barem jedan set.

- Tamo sam igrao možda i najbolji turnir u karijeri do tog finala. Pružio sam mu snažan otpor. S takvom slikom, vrlo pozitivan, moram ući u nedjeljni meč. U dvoboju s Troickim sam bio jako dobar, ali još mogu podići razinu igre - tvrdi Čilić.

Za pobijediti Đokovića će morati dignuti igru. Mora se dovesti u situaciju da opet odlučuju nijanse.

- Nema prevelike filozofije oko toga. Znam da moram odigrati najbolje u životu. Gledajući Đokovića u prvom meču, vidio sam da mu je u srednjem dijelu Ljubo bio jako blizu, možda čak bio i bolji. To me dodatno čini optimistom da bih ovdje, uz podršku publike, uz prednost domaćeg terena, uz Prpine savjete i dobru taktičku pripremu, nijanse ovoga puta mogle prevagnuti na moju stranu.

Ovo je utakmica koja ga može vratiti na početak 2010., u vrijeme Australian Opena, u vrijeme kada je bio jedan od najboljih tenisača svijeta. U nedjelju može dokazati da je opet onaj Marin Čilić čije ime suparnici izgovaraju s ogromnim respektom.

Splićani, dođite i pomozite!

Hrvatska do pobjede nad Srbijom može doći samo uz pobjede Marina Čilića i Ivana Ljubičića u nedjelju. Marinu i Ivanu trebat će svaka vrsta pomoći, posebno ona s tribina, pa su čelnici Spaladium Arene za nedjelju odlučili spustiti cijenu ulaznica sa 130 na 100 kuna. Ne moraju se ljutiti oni koji su skuplje platili ulaznice. Njih u dvorani čeka besplatno piće. Blagajne će biti otvorene već od 9 sati ujutro. Splićani, dođite i pomozite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:46