PRENOSIMO ČETIRI BODA

VIDEO, 'Kauboji' gaze dalje: Nakon drame pala i Rusija!

Kao što se i očekivalo, „baćuške" su bile tvrd orah hrvatskim rukometašima u borbi za prijenos bodova u drugi krug natjecanja na Euru
 Damir Krajač / Cropix

GRAZ - Nakon što su pokorili Graz, naši su ipak u Beč ponijeli ogroman kapital od četiri boda s kojima je put prema novom polufinalu maksimalno otvoren. Pobjeda od 30-28 izborena je ponovno srcem, a ne toliko odličnom igrom.

Nisu na početku, po treći puta na turniru, Hrvati uspjeli odmah slomiti suparnika. Zid dvometraša u kojem su u ruskoj obrani Rastvorcev, Kamanjin i Černoivanov zaustavio je naše vanjske napadače. No, zato su tu bila vižljasta naša krila. Iako mu je Austrija prvo veliko natjecanje, Manuel Štrlek je izludio oba ruska vratara s četiri pogotka u samo 10 minuta. I to iz maksimalno stisnutog kuta. Gdje teoretski ne bi prošla ni stolnoteska ili teniska loptica, on je progurao ovu puno veću. Istovremeno, isti je broj lopti s duge strane u mrežu smjestio i Ivan Čupić, dva iz igre te dva s linije sedam metara. Kad nije propuštalo po sredini, naši su lomili s oba boka.

S druge je strane samo nezaustavljivi Igropulo držao Ruse u igri pa ni odlična igra naših u obrani nije u prvom dijelu utrla put lakoj pobjedi. Ni Buntićevih, opet odličnih 4/4 izvana.

Hrvatskoj je Rusija posljednjih godina redovita mušterija na velikim natjecanjima, no besmrtni je Maksimov poduzeo sve da se to promjeni. Pogled na semafor nakon velike krize u 37. minuti - 24-21 za Ruse, bio je veliki razlog za zabrinutost.

No, i opet je samo čisto srce presudilo, igralo se s puno grešaka, ginuli su i jedni i drugi, Alilović je probranio, s druge mu je strane parirao Oleg Grams.

Prava rovovska bitka za svaku loptu i svaki centimetar terena, no nitko nije popuštao do zadnje Alilovićeve obrane pri 29-28 za Hrvatsku. Červarov time-out pomogao je smiriti momčad, nad Duvnjakom je napravljen sedmerac koji je Čupić realizirao za konačnih 30-28. Ponovno drama, ponovno slavlje. I opet - i kad ne igraju najbolje - hrvatski rukometaši pobjeđuju. Kad je najteže, dižu se iz ponora i igraju, svaku utakmicu kao da je finale prvenstva.

Inače, hrvatska okupacija Graza prošla je bez i najmanjeg ozbiljnijeg incidenta. Ponekad je tako lijepo biti dijelom takve istinske navijačke „priče“. Rukometni navijači ni približno nisu kao neki drugi hrvatski „navijači“.

EP u rukometu, 3. kolo:

skupina A, Graz:

Hrvatska - Rusija 30-28

Norveška - Ukrajina 31-29

Redoslijed: 1. Hrvatska 6, 2. Norveška 4, 3. Rusija 2, 4. Ukrajina 0.

Novoformirana skupina I:

1. Hrvatska 4, 2. Island 3, 3. Norveška 2, 4. Danska 2, 5. Austrija 1, 6. Rusija 0.

Norveška dugo lomila neugodne Ukrajince

Dugo vremena su, u skupini A gdje je Hrvatska osigurala prvo mjesto, Ukrajinci prijetili favoriziranoj Norveškoj.

Osam minuta prije kraja je rezultat bio 26-26, ali je u tom trenutku Norveška napravila seriju 4-0 čime su odagnali mogućnost iznenađenja. Pobijedili su na kraju 31-29.

Havard Tvedten je sa osam pogodaka bio prvo ime Norveške, dok su na drugoj strani Burka i Onufrijenko upisali po sedam pogodaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:25