ČESI DOBILI SLOVENIJU

Francuzi izbacili Nijemce, Poljska razbila 'furiju'

 Reuters

Francuski rukometaši, aktualni svjetski i olimpijski prvaci, mučili su se i u prvoj utakmici drugoga kruga Europskog prvenstva u Austriji, ali su ipak došli do pobjede. Svladali su Njemačku s 24-22.

Ostali su na taj način u utrci za jedno od prva dva mjesta koja će iz skupini II voditi u polufinale, dok je Njemačka, svjetski prvak iz 2007., sa samo jednim bodom ostala gotovo bez izgleda za borbu za medalje.

Francuzi su si u nedjelju sami nepotrebno “zakomplicirali život” budući da su u 49. minuti imali čak sedam pogodaka prednosti (22-15). Momčad Claudea Oneste je na poluvrijeme otišla s vodstvom 12-10, a onda si je serijom 5-0 na startu drugog dijela osigurala prednost koja im je trebala jamčiti mirnu završnicu.

No, nakon spomenutih 22-15, Njemačka je u manje od pet minuta serijom 5-0 došla nadomak Francuzima. Snage za potpuni preokret ipak nije imala.

Guillaume Joli je sa sedam golova iz osam pokušaja bio prvo ime “tricolora”, Nikola Karabatić je dodao dva pogotka manje. U sastavu Heinera Branda s pet se zgoditaka istaknuo Torsten Jansen.

Španjolci nemoćni protiv Poljaka

Poljska rukometna reprezentacija potvrdila je sjajnu formu na Europskom prvenstvu u Austriji. U prvoj utakmici drugog kruga natjecanja momčad Bogdana Wente je svladala Španjolsku sa 32-26.

Poljaci su od samog početka odlučili pokazati snagu Španjolcima koji su jedino vodstvo na utakmici imali u četvrtoj minuti (2-1).

Otada je sve bilo u znaku Poljaka koji su do poluvremena stvorili prednost od četiri gola (13-9). U drugom su dijelu stečeni višak rutinski održavali, a kako je vrijeme odmicalo, i povećavali ga. U dva su navrata, tako, imali i po osam pogodaka prednosti, da bi dvoboj zaključili sa plus šest.

Bartosz Jurecki sa šest golova i Mariusz Jurasik s jednim manje najzaslužniji su za odlično izdanje Poljaka, dok je kod Španjolaca znatno ispred ostalih bio Iker Romero s osam pogodaka.

Poljska sada s Francuzima drži čelo skupine II i “pole position” u lovu na polufinale u koji će se plasirati po dvije najbolje reprezentacije iz dviju skupina.

Česi nanijeli Slovencima prvi poraz

Filip Jicha i Jan Filip odigrali su još jednu sjajnu utakmicu i predvodili Češku do pobjede protiv Slovenije (37-35) na startu drugog kruga Europskog rukometnog prvenstva u Austriji.

Jicha je i nakon prvog kruga natjecanja bio najbolji strijelac natjecanja, a nakon nedjeljnog se dvoboja i dodatno učvrstio na toj poziciji budući da je slovensku mrežu “rasparao” čak 12 puta iz 19 pokušaja. Ukupno na kontu sada ima 40 golova iz četiri utakmice. Filip je, pak, pogodio sedam puta iz osam pokušaja.

Za raspoloženi češki dvojac Slovenci jednostavno nisu imali rješenja, a ni vratari im nisu imali dobar dan. Zagrebov golman Gorazd Škof obranio je tako jedan jedini udarac od 18 upućenih na njegova vrata, a tek je nešto bolji bio Aljoša Rezar (12/32).

Momčad Zvonimira Serdarušića povela je na isteku desete minute sa 6-5, ali onda je uslijedio češki uragan, serija od osam uzastopnih golova. Oporavka za Slovence, koje je s osam golova predvodio Vid Kavtičnik, nakon toga više nije bilo. Česi su na poluvrijeme otišli s vodstvom 21-12. Do kraja je Slovenija uspjela znatno ublažiti poraz, ali prave opasnosti za Čehe nije bilo.

EP u rukometu, 1. kolo:

Skupina II (Innsbruck)

Francuska – Njemačka 24-22

Poljska – Španjolska 32-26

Češka – Slovenija 37-35

Redoslijed: 1. Poljska 5 bodova, 2. Francuska 5, 3. Španjolska 3, 4. Slovenija 2, 5. Češka 2, 6. Njemačka 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:30