TOTALNA NEIZVJESNOST

Rukometna kvaliteta se sasvim zgusnula

Na Euru će se u konačnici možda sve i "odvrtjeti" u skladu s kladioničarskim očekivanjima, no turnir su već sada obilježila brojna iznenađenja
 Damir Krajač / Cropix

BEČ - Rukomet je vrlo često sport u kojem su na velikim natjecanjima ishodi utakmica lako predvidljivi, no Euro 2010. donio je neke “nove vjetrove”.

Na Euru u Austriji dogodio se velik broj čudnih rezultata koji se ne mogu nazvati svakodnevnima. Samo u hrvatskoj A skupini u drugi se krug nije plasirao na papiru najslabiji suparnik. U ostalim se skupinama autsajder provukao u sljedeću fazu natjecanja nauštrb nekog od papirnatih favorita.

U skupini B baš bi svatko bio spreman staviti veću količinu novca na tip da će Austrija biti lagani plijen za ostale tri momčadi. Ispadanje Srbije, koju su mnogi proglašavali potajnim favoritom za osvajanje odličja, iznenadilo je sve poznavatelje rukometa. Isti je slučaj i sa Švedskom u skupini C i Mađarskom u skupini D.

Analiza raspleta po startnim skupinama samo je jedan aspekt problema u kojem je vidljivo da se neke stvari u rukometu drastično mijenjaju. Mnogi su pojedinačni rezultati po skupinama također ukazali da su se teoretski slabije momčadi približile najboljima, koje su u proteklom desetljeću za dužinu koplja bile bolje od ostalih. Tu se, u krajnjem slučaju, mogu ubrojiti i svi rezultati koje je ostvarila naša reprezentacija.

Sve tri naše utakmice u skupini A, protiv Norveške, Ukrajine i Rusije izvučene su na “horuk”, nikoga Hrvatska nije pobijedila glatko. U prvoj utakmci glavnog dijela turnira uslijedio je sretni remi s Islandom.

Na stranu Hrvatska, možda jedna momčad nije mjerilo. No, u prvom dijelu natjecanja i moćna se Francuska mučila. Kako protumačiti da je samo Hrvatska u drugi krug prenijela maksimum bodova, a u prijašnjim je to natjecanjima redovito bio slučaj s Francuzima i drugim favoritima. Nakon prvih utakmica drugog kruga nitko nije osigurao polufinale, a i tako nešto bilo je pravilo na dosadašnjim natjecanjima. Nitko se ne može pohvaliti bitno jačom i konkretnijom statistikom. Nikad Euro nije bio toliko nepredvidljiv.

Osim dvije uvodne pobjede Španjolske nad Češkom i Mađarskom, sve su ostale utakmice završile vrlo malom razlikom, a i remiji su češći nego obično. Nijedna momčad ne igra konstantno dobro i uvjerljivo.

Jedine dvije visoke pobjede

Španjolska - Češka 37-25

Španjolska - Mađarska 34-25

Ukupno sedam remija

Island - Srbija 29-29

Austrija - Island 37-37

Slovenija - Njemačka 34-34

Poljska - Slovenija 30-30

Francuska - Mađarska 29-29

Francuska - Španjolska 24-24

Hrvatska - Island 26-26

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:26