OČEKUJE SE MNOGO

Ovo je godina novih hrvatskih sportskih zvijezda

Nekako nam normalno dođe da nam se stalno rađaju vrhunski nogometaši, rukometaši, vaterpolisti, košarkaši, tenisači...

ZAGREB - Iz generacije u generaciju u hrvatskom sportu pojavljuju se neka nova imena, nove zvijezde koje stasaju uz svoje uzore ili uskaču na upražnjena mjesta.

Nema Ivice, tu je Natko

Ne tako davno, kad je Janica Kostelić odlučila prekinuti karijeru, mislilo se da će hrvatsko skijanje spasti na “odlična 20. mjesta”. No, Ana Jelušić počela se uspinjati na pobjednička postolja već u prvoj sezoni post Janičine ere. Kad su prošle godine Ivicu Kostelića ukliještena leđa spriječila da nastupi na Svjetskom prvenstvu, do medalje je doskijao Natko Zrnčić Dim.

To su samo skijaški primjeri, izdvojeni zbog fenomena hrvatskog skijanja. Nekako nam normalno dođe da nam se stalno rađaju vrhunski nogometaši, rukometaši, vaterpolisti, košarkaši, tenisači...

Iako smo izabrali tek šest mladih koji bi mogli svojim uspjesima promovirati hrvatski sport u 2010., ovo je priča o svim hrvatskim sportašima.

Nismo zaboravili ni naše etablirane vrijednosti. Pred Blankom Vlašić je “simbolična” godina u kojoj će nastaviti lov na 20 decimetara i 10 centimetara. Od Duje Draganje i Sanje Jovanović očekujemo dokaze za tvrdnju da “SF odijelo ne čini plivača”. Ivici Kosteliću želimo zdrava leđa i koljena, pa će biti odličnih vijesti iz Vancouvera.

Glavne uloge Duvnjaku

Natko Zrnčić Dim je u Val d’Isereu ‘09. dokazao da ima kombinacijsku medalju u nogama, a nastupima u Svjetskom kupu u tekućoj sezoni to je samo potvrdio.

Poput Natka, Marin Čilić i Petra Martić sami su gospodari svoje sudbine. Nema suigrača koji ih mogu izvući kad imaju loš dan, nema ih tko zamijeniti. Marin je već svjetska vrijednost, Petra to tek mora postati. Kod obojice je još puno prostora za napredak.

Od loptačkih sportova rukometaši će nam prvi biti u fokusu. Od Domagoja Duvnjaka očekujemo da etiketu najskupljeg rukometaša svijeta zamijeni etiketom najboljeg. Za razliku od rukometaša koji su stalna vrijednost, košarkaši su se tek vratili na svjetsku scenu. Od Tomasa i Ukića očekujemo da preuzmu glavne role u reprezentaciji.

I ostao je nogomet. Na mjestu Andreja Kramarića mogli su biti i drugi, ali mladi nogometaš Dinama idealna je personifikacija svih naših želja za 2010. - želimo da nam bude atraktivna, produktivna i efikasna.

Domagoj Duvnjak



Pomalo je već otrcana fraza “nasljednik Ivana Balića”, no najbolje opisuje o kakvom je igraču riječ. Balić je, dakle, bio, a po mnogima još jest najbolji rukometaš svijeta i Hrvatska je u ovom 21-godišnjaku dobila novog predvodnika reprezentacije.

Za Duvnjaka će Euro u Austriji biti nova velika škola nakon što se kao klasa potvrdio na domaćem SP-u u siječnju ove godine. Dodatna potvrda Duvnjakove kvalitete bio je ovoljetni rekordni iznos za koji ga je od CO Zagreba otkupio Hamburg. Riječ je o najambicioznijem svjetskom klubu u ovom trenutku. Mladi je Slavonac u Bundesligi već pokazao da pripada u krug najboljih svjetskih igrača. U 2010. trebao bi voditi Hrvatsku do novog odličja, potražit će mjesto u idealnoj momčadi Eura, a s Hamburgom ide do kraja - po naslov prvaka Europe. (prž)

Marko Tomas



Iako se činilo da će njegov izostanak s EP-a u Poljskoj biti moguće nadomjestiti, Marko Tomas bio je ona karika koja je nedostajala reprezentaciji da se uključi u borbu za odličja. Pred njim su godine u kojima će dostići punu igračku zrelost, a zamijenivši dres madridskog Reala onim Ciboninim još se jednom pokazao i kao zrela osoba.

Napravivši taj prividni korak unatrag, zapravo je napravio dva koraka naprijed. Dolaskom u Cibonu Tomas je dobio barem dvije stvari: punu minutažu na vrhunskoj razini i ulogu vođe u kojoj nije bio od odlaska iz Zagreba. Oba ta elementa bit će izrazito važna i za hrvatsku reprezentaciju u kojoj će mu Joke Vranković namijeniti jednu od glavnih uloga.

1 rođen 3. siječnja 1985. u Koprivnici

1 klub: Cibona

1 bivši klubovi: KK Zagreb, Real Madrid, Fuenlabrada

1 europski U-18 prvak s Hrvatskom 2002.

1 sudionik: EP 2007. (6. mjesto), EP 2005. (7. mjesto), OI 2008. (četvrtfinale) (gg)

Marin Čilić



Nijedan od teniskih analitičara, bilo domaćih ili stranih, nije ga zaobišao u predviđanjima za 2010. Svi mu pretkazuju nastavak uspona po ATP ljestvici i plasman među desetoricu najboljih, gdje je s nekoliko pobjeda više mogao biti već i u 2009. Plasman u Top 10 gotovo automatski znači i mjesto na ATP Finalu u Londonu.

Od ulaska među profesionalce Marin je svake godine radio korak naprijed. Za 2010. to bi značilo finala i naslove na turnirima kategorije 500 i Masters 1000, barem polufinale na Grand Slam turnirima. Od Čilića se očekuje i da bude nositelj kvalitete u Davis Cup reprezentaciji, čime je već 2009. stigao do polufinala. To je dokaz da Hrvatska u najjačem sastavu može konkurirati za naslov.

1 rođen: 28. rujna 1988. u Međugorju

1 14. igrač svijeta

1 osvojeni turniri: 3 (New Haven, Chennai i Zagreb); pobjednik juniorskog Roland Garrosa 2005.

1 2009. vodio Hrvatsku do polufinala Davis kupa

1 zarada u karijeri: 2,2 milijuna dolara (gg)

Natko Znrčić-Dim



Neustrašivi skijaš je 2009. godinu obilježio brončanom medaljom na Svjetskom prvenstvu u superkombinaciji i s još dva postolja u ovoj disciplini. Korak naprijed u novom ljetu (ali u zimskim mjesecima) bila bi potvrda tih rezultata na Olimpijskim igrama u Vancouveru, ali i prva pobjeda u Svjetskom kupu. Ne mora biti ove, može biti i sljedeće sezone, ali Zrnčić Dim je sposoban za takav rezultat. S malo boljim spustom na vrhu pobjedničkog postolja bio bi i prije mjesec dana u Beaver Creeku. Čekamo samo da dođe nadomak savršene superkombinacije. Spust je disciplina koja traži najviše iskustva. Proboj među 15 u pojedinoj utrci je prvi sljedeći korak. (hsl)

Andrej Kramarić



“Modrićev transfer bit će sitnica u usporedbi s onim Kramarićevim”, zaigrao se uloge proroka Zdravko Mamić tek koji dan nakon što je apsolutni golgeterski rekorder mlađih uzrasta Dinama priključen prvoj momčadi. U premijernoj jeseni Kramarić je minutažu hvatao “na kapaljku”. Iako će u njegovu CV-u stajati podatak kako je odigrao čak 20 utakmica za “modre”, trener Jurčić bio je poprilično škrt na minutaži, pa je Krama samo dva puta bio na travnjaku 90. minuta.

Međutim, i to je bilo sasvim dovoljno da na golgeterski konto upiše novih šest pogodaka, dva više od “perverznog pojačanja” Dimitiriosa Papadopoulosa. Raskidom ugovora s Grkom i prodajom Mandžukića “vunderkind iz Šubićeve” sigurno će dobiti veću minutažu, a samim time i preuzeti od Milana Badelja štafetu otkrića sezone. Uvjerni smo u to.

1 rođen: 19. lipnja 1991. u Zagrebu

1 debi u 1.HNL: 24. svibnja 2009.,

Dinamo - Zagreb 0:1

1 21 nastup/6 pogodaka

1 U-21 3 nastupa/2 gola

1 vrijednost: 800.000 eura

1 ugovor: 30. lipanj. 2016 (al)

Petra Martić



U drugom dijelu 2009. godine, od trenutka kad je prošla kvalifikacije Roland Garrosa, 18-godišnja Dućanka konačno je počela ostvarivati rezultate koji su u skladu s njenim potencijalom. Prvi put u karijeri uspjela je sezonu završiti među 100 najboljih tenisačica svijeta (84.) i najbolje je rangirana Hrvatica.

Petrin uspon trebao bi postati konstanta, a u 2010. bi se mogla dogoditi prava eksplozija. Jamstvo da će se to zaista dogoditi leži u nekoliko čimbenika: intenziviranju suradnje sa Zoltanom Kuharszkym (zaslužan i za rezultate u 2009.) te u procesu igračkog i fizičkog sazrijevanja. Bolja Petra Martić trebala bi biti jamstvo da će i Fed Cup reprezentacija konkurirati za povratak u Svjetsku skupinu.

1 rođena: 19. siječnja 1991. u Splitu

1 83. igračica svijeta

1 osvojeni turniri: 2 (Biella i Zagreb)

1 2009. ušla u Top 100

1 zarada u karijeri: 165 tisuća dolara (gg)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 00:58