DIVNA NEPREDVIDLJIVOST

Prognozirali smo uspjeh Kramariću i Petri Martić, a zaboravili Sandru Perković

Napadač Dinama i splitska tenisačica dva su najveća razočaranja iz seksteta za koji smo prognozirali da će zablistati u 2010. godini
Croatia's Marko Tomas shoots between USA's Lamar Odom, left, and Kevin Durant during their World Basketball Championship preliminary round match in Istanbul, Turkey, Saturday Aug. 28, 2010. (AP Photo/Ibrahim Usta)
 AP

ZAGREB - U danima u kojima rezimiramo godinu čiji smo posljednji list na kalendaru upravo bacili u koš za smeće prisjetili smo se i jednog vlastitog izbora. Početkom 2010. redakcijski je konzilij iznjedrio imena šestero hrvatskih sportaša kojima smo prognozirali uzlet sljedećih mjeseci. Sada kada je godina “blagostanja i napretka” iza njih, odlučili smo ih staviti pod povećalo i pobliže analizirati tko je od navedenih napravio iskorak, a tko je stagnirao ili nazadovao.

Nit’ smrdi, nit’ miriše

Na prvi pogled, očigledno je da smo najveći promašaj napravili s tenisačicom Petrom Martić i plavom devetkom Andrejem Kramarićem. Djevojka iz Duća pokraj Splita i svjetlokosi zagrebački golgeter nisu postali “next best thing” hrvatskog sporta. Marin Čilić i Natko Zrnčić-Dim, dvojac koji se našao u kategoriji stagnacije, stepenicu je iznad. Nakon “nit’ smrdi, nit’ miriše sezona” stavljamo ih u kategoriju onih kojima dajemo još jednu priliku.

Prst gore, prema našem mišljenju, zaslužio je košarkaško-rukometni dvojac Tomas/ Duvnjak. Prvi zbog liderske uloge u Ciboni, koja je unatoč besparici ostvarila rezultate kakve bi danas objeručke prihvatila, a drugi zbog stabilizacije u najboljoj rukometnoj ligi svijeta.

Divna napredvidljivost

Većem dijelu redakcijskog konzilija danas nikako nije jasno gdje se zagubila Sandra Perković. “Valjda nisam taj dan bio na poslu”, tješio se vođa atletskog sektora JL-a. U bespućima naših prognoza zagubio se i svjetski juniorski boksački prvak Filip Hrgović.

Mjesta nije bilo ni za uspješne gimnastičare (pobjednici Svjetskog kupa Marijo Možnik na preči i Tijana Tkalčec u preskoku), zlatni veslački četverac na pariće (iako je ovo bio pojedinačni izbor, a redakcijski veslački guru u ostalim tekstovima nije propuštao nagovijestiti njihovu dominaciju), biciklista Roberta Kišerlovskog, hrvača Nevena Žugaja...

Još jedan dokaz nepredvidljivosti i neizvjesnosti, osnovnog razloga zašto toliko volimo tu divnu ljudsku aktivnost - sport!

Prema prognozi Jutarnjeg, 2010. je trebala biti njihova godina. Jesu li napravili iskorak?

Marko Tomas

Najstariji (25 godina) član ove družine našao se u ovom društvu zbog dvije činjenice - odličnog starta nakon transfera u Cibonu i ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, na kojem je trebao biti lider Vrankovićeve momčadi. Prva priča bi se rasplela gotovo bajkovito da nije bilo Dušana Kecmana i tragedije u finalu NLB lige. Fenerbahçe ga je ovog ljeta primamio milijunskim ugovorom (u eurima). Za peticu je trebao imati bolji SP, ali ozljeda je učinila preveliku štetu.

ocjena: +4

Domagoj Duvnjak

Uoči Europskog prvenstva u Austriji najavljivan je kao jedna od novih zvijezda koja bi trebala eksplodirati. Dizao se kako se turnir primicao kraju uz odličnu polufinalnu partiju protiv Poljaka. Na klupskom planu prošao je težak put adaptacije na Bundesligu i izdržao pritisak titule najskupljeg rukometaša svijeta (transfer iz Zagreba u HSV još u rujnu 2009.). Jedini naslov bio je onaj u Njemačkom kupu.

ocjena: +3

Marin Čilić

Da mu je sezona počela onako kako je završila, a završila onako kako je počela, vjerojatno bi i dojam na kraju bio mnogo bolji. Ovako smo pomalo zavoravili prvo Grand Slam polufinale (Australian Open) i dva naslova (Chennai i Zagreb). Što se ATP rang-liste tiče, ostao je na istoj razini kao i 2009. Međutim, Top 10 bio je plan i realna želja pa stoga njegovoj sezoni ne možemo okrenuti prst gore.

ocjena: -3

Natko Zrnčić-Dim

Za razliku od 2009., u kojoj je ulovio tri (super)kombinacijska postolja, od kojih mu je jedno donijelo i broncu na Svjetskom prvenstvu, u 2010. nije uspio ponoviti takav doseg. Najbolji vikend imao je u Kitzbühelu, u kojem je bio peti u kombinaciji i deseti na legendarnom spustu. Zbog specifičnosti njegove sezone, pravi izazovi ga u ovoj zimi tek očekuju, ali samo dva plasamana među 30 nisu nas oduševila.

ocjena: -3

Petra Martić

Tenisačica u čiji su se uspjeh kleli mnogi, s rukom koja može sve što mozak zamisli, do 2010. stalno je napredovala. Pomalo, ali uvijek korak-dva naprijed. U 2010. učinila je nekoliko koraka u krivom smjeru. Porazi u nizovima, tek dvije pamtljivije pobjede (Wickmayer u Parizu i Rezai u Miamiju) pretvorile su njezinu 2010. u godinu praznog hoda u kojoj se s 84. spustila na 142. mjesto na WTA ljestvici.

ocjena: -2

Andrej Kramarić

Prema našoj najavi, "vunderkid iz Šubićeve" trebao se ustaliti u prvih 11 još u proljeće i preuzeti titulu otkrića sezone od Milana Badelja. Međutim, niti je to uspio napraviti prošlog proljeća, a još manje ove jeseni. Tek dva prvenstvena gola u dresu Dinama u 2010., uz sve manju minutažu, dovela su do špekulacija o njegovoj selidbi iz Maksimira. Višemilijunske transferne iznose, u "Kraminu" slučaju, danas više nitko ne spominje.

ocjena: 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:12