SPEKTAKL NA SLJEMENU

Kakva je budućnost Snježne kraljice?

Kakva je perspektiva Snježne kraljice kada jednoga dana Ivica Kostelić prestane skijati? Sudeći prema sadašnjim pokazateljima, Sljeme bi moglo i bez drugog velikog Kostelića
Zagreb, 150208.Sljeme, Snjezna kraljica.Snow Queen Trophy, slalom.Sljemenska utrka za Svjetski kup.Pune tribine na Snow Queen Trophy.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronal Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Dva tjedna uoči sedmog VIP Snow Quenn Trophyja organizatori izgledaju spokojno. Tradicionalno najveća briga proteklih godina bio im je Snješko Bijelić u kombinaciji s gospodinom Celzijusom. Najbolji prijatelji Zorana Vakule ove godine nisu stvarali probleme pa nad stanjem crvenog spusta, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ne bi trebalo biti drhtanja.

Međutim, ako je vjerovati prezentaciji čelnika Hrvatskog skijaškog saveza, Sljeme nije samo snježna oaza u hrvatskoj sportskoj svakodnevici. Dvomilijunsko smanjenje budžeta, koje je posljedica manjeg gradskog i državnog dotoka novca, ne bi trebalo ostaviti veće posljedice po organizaciju . Kako je to sročio predsjednik organizacijskog odbora Vedran Pavlek, “niti jedan posjetitelj ne smije i neće osjetiti bilo kakvu promjenu u odnosu na prošle godine”.

- Sponzorski smo dovoljno dobro pokriveni da možemo koliko-toliko mirno spavati. Imamo proizvod koji je prošle godine, putem TV ekrana, internetskih reprodukcija i ostalih digitalnih izvora, vidjelo oko 300 milijuna ljudi. Takva baza stvara golem marketinški potencijal - naglašava Pavlek, dodajući kako ga posebno veseli 30-postotni udio (oko 5,5 milijuna kuna) stranih ulaganja (sponzori i prodaja TV prava) u ukupnom komercijalnom dijelu njihove financijske konstrukcije.

Lokalni junaci

Zagrebački skijaški “happening”, koji je od svojeg prvog izdanja uspješno spajao “raju i elitu”, doživljava sedmo izdanje u okruženju društvene i ekonomske apatije. Sljeme je tijekom godina, uz vanjske, prebrodilo i snažne unutarnje potrese (najveći je bio umirovljenje Njezina Skijaškog Božanstva) i ipak zadržalo visoku razinu zanimanja javnosti i sponzora. Iako je preživio Janičin odlazak, mnogi se pitaju kako će jedan od najglamuroznijih sportskih događaja u državi reagirati na, nadamo se ne tako skoro, povlačenje njezina brata.

- Naravno da je svakom sportskom natjecanju lakše živjeti na leđima lokalnog junaka, nekoga tko će biti mamac za gledatelje, ali to nije jedini faktor koji utječe na uspješnost projekta. Možda nije najspretnija usporedba, ali, primjerice, jedan Wimbledon nema problema s privlačenjem sponzora, iako Englezi već desetljećima čekaju svojeg pobjednika - povlači pomalo pretencioznu, ali zanimljivu paralelu Pavlek uz neizostavni dodatak:

- Nemojmo zaboraviti na Anu ( Jelušić, op. a.) i Natka ( Zrnčića Dima, op. a.).

Prošlogodišnja situacija, u kojoj je Ivica izlijetanjem u prvoj vožnji razočarao petnaestak tisuća gledatelja, dobar je argument za Pavlekovu tvrdnju.

‘Raja’ jamči gledanost

Naime, suprotno očekivanjima, u drugoj vožnji skijaši, među kojima prvi put nije bilo hrvatskog predstavnika, nisu skijali pred sljemenskim vukovima i medvjedima. Većina je ostala, i to ne samo ona iz dijamantno-platinasto-zlatnih šatora. Ostala je “raja” koja je ionako najbolji pokazatelj zanimanja javnosti.

S terminom u vrijeme školskih praznika Sljeme ne bi smjelo imati problema s dovođenjem ljudi na Medvednicu bilo koje od sljedećih pet godina, koliko ima zajamčeno mjesto u kalendaru Svjetskog kupa. S Ivicom ili, jednog dana, bez njega.

TBF, Jinxi i Tony Cetinski na Trgu

Janica Kostelić prodavat će ulaznice u Vip centru u Gajevoj ulici na Badnjak, a prihod je namijenjen Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri

U prvom tjednu 2011. Zagrepčani će sedmu godinu zaredom živjeti uz Snježnu kraljicu na Sljemenu. Skijaški spektakl počinje 4. siječnja kada će se niz Crveni spust spustiti slalomašice, dok će se na sam blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, za sljemensku krunu boriti slalomaši.

Organizatori očekuju više od 30 tisuća posjetitelja, a cijena ulaznice je 100 kuna za jedan dan ili 150 kuna za oba dana. U cijenu su uključeni prijevoz do Sljemena, hrana, piće, koncerti i zabava na Krumpirištu te sudjelovanje na brojnim nagradnim igrama sponzora utrka. Ulaznice se mogu nabaviti u odabranim Vip centrima te poslovnicama Generalturista i Eventima.

Svi oni koji na Badnjak odluče kupiti ulaznice za sljemenske utrke u Vip centru u Gajevoj ulici, sudjelovat će u humanitarnoj akciji za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, a karte će im prodavati naša najtrofejnija skijašica Janica Kostelić i donedavna skijašica Nika Fleeis.

Izvlačenje startnih brojeva i koncert, kao i lanjskih godina, održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića večer uoči utrka. Za razliku od prošlih utrka, ove godine posjetitelje će na Trgu zabavljati domaće uzdanice, pa će tako Tony Cetinski pjevati sa Zagrepčanima 3. siječnja, a Jinxi i TBF nastupit će 5. siječnja. (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:19