ANA JELUŠIĆ

'Glupo je najavljivati išta osim da ću odskijati najbolje što znam'

Snježna kraljica započinje ženskim slalomom. Vožnje u utorak počinju u 15 i 18 sati
Zagreb, 020111.Konferencija za novinare u hotelu Tomislav pred nadolazecu Audi Fis World Cup skijasku utrku zenskog slaloma Vip Snow Queen Trophy na Sljemenu.Na slici: s lijeva Tea Palic, Ana Jelusic i Sofija Novoselic hrvatske skijasice.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - “Nadam se da sam 22. mjestom u Semmeringu iza sebe ostavila godinu koja nije prošla po mojim željama. I da bi Sljeme moglo označiti novi početak. Poželjela sam si da 2011. bude bolja od cijele 2010., ne samo njenog kraja.”

Riječi su to najbolje hrvatske skijašice Ane Jelušić koja proživljava najveću rezultatsku krizu u karijeri. Suha bilanca sezone je jasna: četiri slaloma, dva odustajanja, jedno 16. i jedno 22. mjesto

- Još se ne opterećujem. A ako i ne bude bolje, preživjet ću ovakvu sezonu i u sljedećoj biti bolja .

Ana je specifična skijašica. Ne samo zbog već opisivane borbe s astmom, nego i zbog devete sezone u Svjetskom kupu, a tek su joj 24... Mlada, a skoro pa veteranka...

- Ispričat ću vam anegdotu iz Semmeringa koja možda najbolje opisuje mene u Svjetskom kupu. Poutiainen je vidjela da mi je mama donijela tortu, prišla, čestitala i upitala: “Koliko imaš godina, 28?”. Pogledala sam ju i rekla “jesi normalna, imam 24”, na što je uzvratila, “Isuse Bože, tek 24? Imam osjećaj da si oduvijek ovdje”. U devet sezona nisam propustila niti jednu važnu utrku i možda nije ni čudno da u glavi dođe, možda je to glupo nazvati, do zasićenja. Puno razgovaramo o tome kako vratiti entuzijazam koji sam imala sa 15 godina kada sam iz sebe čupala dodatnu energiju. No bilo bi apsurdno da dignem ruke od svega nakon sezone u kojoj nemam očekivane rezultate. Nisam osoba koja lako odustaje, nego tvrdoglavi jarac koji ide glavom kroz zid.

Rezultati koji su daleko od želja, očekivanja i najava često znaju izazvati i krizu samopouzdanja.

- Sigurno je neću rješavati tako da dignem ruke od skijanja. Kakva bih to sportašica bila kada bih odustala na prvoj prepreci. Iskreno, ne znam zašto mi se događaju ovakvi rezultati. Inozemni treneri su me hvalili da sam prestala skakutati što je bio moj karakteristični problem, ali na utrkama nisam brza. Meni je najčudnije da prvi put u karijeri bolje skijam na treninzima nego na utrkama na kojima sam iz rezervi izvlačila dodatnih 20 posto. Tražim odgovor na to pitanje.

Sljemenska utrka i bučni navijači koji još niti jednom nisu razočarali savršena su prilika za novi početak. Nova godina i nova Ana. Barem rezultatski...

- Glupo je najavljivati bilo što osim da želim odskijati onako kako najbolje znam. Volim ići korak po korak i neka prvo to napravim. Uvjerena sam da će i ova utrka privući puno ljudi jer ljubitelji skijanja znaju da će doživjeti spektakl, bez obzira bila ja sedma, deseta ili dvadeseta u posljednjim utrkama . Pokazali su to i ranijih godina kada su ostajali do kraja bez obzira što smo svi znali izlijetati.

Jedna od pojava koja jamči spektakl je i Marlies Schild. U prvoj vožnji Semmeringa demonstrirala je poeziju u pokretu. Njeno skijanje na Kraljici sportski fanovi ne bi smjeli propustiti, a kod nas često budi uspomene na Janičine dane.

- Schild je danas stepenicu iznad svih i najveći je favorit. Ali i Riesch je nabrijana na slalom, Noens je odlična u prvom vožnjama i čeka se njena eksplozija do postolja, Poutiainen je najkonstantnija... Skijanje je otišlo korak naprijed, promijenio se oblik skija i nije fer uspoređivati Janicu i Schild. Žao mi je samo što češće nismo gledali njihove dvoboje, iako je Schild i u Janičino doba pokazala da zna povući slalomski zavoj.

Brojke

2 - rezultat na Snježnoj kraljici 2007.

16 - najbolji plasman ove sezone

Ana će se niz Sljeme spustiti na skijama čiji izgled je sama kreirala

Jelušić je dio 2010. provela i u dizajnerskim vodama. Elan joj je omogućio da sama kreira izgled skija koje je predstavila u Semmeringu.

- Ispale su potpuno po mom guštu. Ja sam dirigirala, a za izvedbu je zaslužan moj dragi prijatelj s kojim sam nekada skijala, Marko Andrić, jer nisam baš grafički pismena na računalu. Dala sam si oduška. Podloga je crna, a skije su dosta ljubičaste. Ima i Elanove zelene boje, zatim svjetlo plave, malo roze... To su prave “girlie” skije, takvog dizajna baš i nema. Skijašice koje su ih vidjele govorile su mi: “ajme, ajme, kako su lijepe”. Ipak smo mi cure, iako smo sportašice - našalila se Ana na kraju.

Medalja sa SP-a isprala bi sva ispadanja

Uoči sezone Ana je najavila pokušaj proboja u prvih sedam. Pad na 18. mjesto WCSL liste znači i reviziju ovosezonskog plana.

- Sada je cilj skupiti dovoljno bodova za finale i vratiti se među prvih 15. Ali i dalje smatram da onakva najava nije bila nerealna.

Srećom, ova sezona nudi i Svjetsko prvenstvo u Garmischu u veljači.

- Mijenjala bih sva ispadanja i dvadeseta mjesta za dobar rezultat, a zna se što je dobar rezultat. U mojoj biografiji nitko ne spominje da imam četvrto mjesto sa SP-a. Pristala bih i da ispadnem iz trideset, a zauzvrat uzmem medalju...





Snježna kraljica: Ana, Tea i Sofija spremne za Sljeme

Hrvatske skijaške reprezentativke Ana Jelušić i Tea Palić, uz Sofiju Novoselić koja će uz njih nastupiti na Vip Snow Queen Trophy ženskom slalomu Svjetskog kupa, u nedjelju su u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu održale kraću konferenciju za medije.

Obećavši 'ostavljanje srca' na sljemenskom Crvenom spustu, svaka od djevojaka pomalo se osvrnula i na svoju dosadašnju sezonu te na očekivanja od utrke.

- Prvi puta na Snježnu kraljicu dolazim pomalo u neobičnoj situaciji, pomalo 'izgubljena' u aktualnoj sezoni FIS-ova Svjetskog kupa. Ovoga ljeta na treninzima strani su me treneri redom hvalili kako je moje skijanje postalo tehnički kvalitetnije, i kako više ne 'skačem' onoliko na stazi za vrijeme vožnje kao prije. Samim time i moja očekivanja od starta sezone su bila velika. No, znate kako je krenulo. Nisam se kvalificirala u drugu vožnju Levija, izletjela sam u Aspenu pa su potom stigli to 16. mjesto u Courchevelu te 22. mjesto u Semmeringu. Očito sam u svojevrsnoj krizi iz koje tražim sportski izlaz. Dajem sve od sebe na treninzima, dat ću sve od sebe i na utrci. Svaki plasman među najboljih deset bio bi ono što bi me u ovome trenutku zadovoljilo. Ovo je već sedmo izdanje Snježne kraljice. I mi hrvatski natjecatelji već smo se skoro potpuno naviknuli da na Sljemenu imamo sjajne i bučne navijače koji nam daju maksimalnu podršku. Toplo se nadam da će i to pomoći. Te pozivam sve da nas i ove godine u što većem broju dođu podržati. Glavnim favoritkinjama za pobjedu na utrci vidim 'nedodirljivu' Marlies Schild, Mariju Riesch koja se bori za ukupni naslov u Svjetskom kupu, a i Veroniku Zuzulovu ukoliko joj se sve 'posloži' - izjavila je Ana Jelušić.

"Dolazim s treninga u Innerkremsu, a prije toga sam bila nešto i malo bolesna. Od moje sezone do sada možda sam i očekivala malo više. No imala sam samo jedan odličan rezultat – 16. mjesto na jednom veleslalomu Europskog kupa. Moja očekivanja od Sljemena iskreno nisu prevelika. Imat ću u prvoj vožnji opet jako visoki broj. No sigurna sam da će i staza biti odlično pripremljena, i obećajem da ću dati sve od sebe za što bolji nastup - istaknula je Tea Palić.

Sofija Novoselić, koja od ove sezone sama financira svoje nastupe, i nije više dio hrvatskih skijaških reprezetacija, svoj nastup na Sljemenu najavljuje ovako:

- Vjerujem da negdje u sebi imam još jednu odličnu slalomsku vožnju. Da to ne vjerujem, ne bih više niti skijala. Bilo bi lijepo da se sve 'poklopi' baš na Sljemenu. Ove sezone na utrkama nižeg ranga za sada mi je išlo solidno, iako uvijek može i bolje. Pozivam sve navijače da ostanu na stazi u prvoj vožnji do nastupa Tee i mene, koje ćemo imati visoke startne brojeve. Uz bučnu podršku bit će nam puno lakše - poziv navijačima za podrškom uputila je i Sofija Novoselić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:55