BOD PROTIV ISLANDA

Gdje je nestala ljepota u hrvatskom rukometu

Remi protiv Islanda za hrvatske je rukometaše označio kraj prve polovice Eura. Nitko osim Balića i Alilovića te Štrleka nije briljirao
 Damir Krajač / Cropix

BEČ - Klasična je statistika često veliki prevarant. Premda su neki drugi igrači u brojčanim pokazateljima bolji od Ivana Balića, on je ipak taj koji je obilježio prvu polovicu natjecanja na Euru u Austriji. Njegova je igra “doteglila” neuvjerljivu Hrvatsku do praga završnice. Neki su, kao on, Alilović i Štrlek zadovoljili, drugi još uvijek nisu.

Ivano Balić: Igra gotovo kao u najboljim danima kada je dva puta službeno proglašen najboljim rukometašem godine. Kad sve stoji, on individualnim solo akcijama zabija ili otvara prostor drugima.

Domagoj Duvnjak: Djeluje potrošeno i ni približno jak kao na SP-u u Hrvatskoj. Ubio ga je prvi dio sezone u Bundesligi i kratke pripreme. Neprepoznatljiv i ne izvlači ga činjenica da je protiv Islanda dvaput u završnici zabio za vrijedan remi.

Mirko Alilović: Spašavao izvanserijskim obranama u utakmicama prvog kruga, on je zapravo osigurao prijenos četiri boda u drugi dio natjecanja. Jedini u Grazu dobivao pozive: Jaaavi se.

Goran Čarapina i Marin Šego: Praktično bez prave prilike, iako djeluju da bi mogli biti korisni ako Alilović “zapne”.

Manuel Štrlek: Najmlađi, ali jedan od najsigurnijih. S krila je zabijao rutinom koja inače nije svojstvena igračima na debiju na velikom natjecanju.

Vedran Mataija: Prazne “kolone” u zapisnicima, uopće nije bilo potreba da igra pored Štrleka.

Blaženko Lacković: Tek zaliječen. Protiv Rusa samo u zapisniku, protiv Islanda igrao, no ne u izdanju na kojem smo ga navikli gledati. Morao bi se dići u nastavku.

Damir Bičanić: Nije zapravo ni dobio priliku. U drugom ga je krugu zamijenio Valčić.

Jakov Gojun: Odličan u obrani, blok mu je specijalnost. Nedorečen u napadu. Prolazna ocjena u svakom slučaju.

Drago Vuković: Bio je otkriće prvenstva i jedan od najzaslužnijih za prenešene bodove. S Norveškom je briljirao, a u nastavku je nešto slabiji. I on može puno više dobije li priliku.

Tonči Valčić: Tek je u drugom krugu priključen momčadi. Nedovoljno za pravu ocjenu.

Igor Vori: Isti zaključak kao i s Duvnjakom. Nije to onaj pravi Vori koji je zadnje turnire sam odigravao genijalno na crti. Umoran i iscijeđen i opet igra svih 60 minuta.

Željko Musa: Neograničeno povjerenje u Vorija ne otvara mu prostor. U 20 minuta s Islandom ipak je bio odličan i dijelom zaslužan za konsolidaciju momčadi.

Denis Buntić: Definitivno je sazrio u Španjolskoj i jedan je od boljih na svakoj utakmici, iako je zapostavljen Červarovim obožavanjem Kopljara. Trebao bi biti prvi na poziciji.

Marko Kopljar: Tjelesne predispozicije ne iskorištava u dovoljnoj mjeri. U obrani može proći, učinak u napadu mizeran - samo dva pogotka u četiri utakmice. Nesiguran i pomalo ustrašen. Odigrava alibi poteze.

Ivan Čupić: Jedan od onih koji nije zadovoljio jer ga znamo kao vrhunskog “killera”. Nesiguran čak i u izvođenju sedmeraca. Ivane: Probudi se!

Vedran Zrnić: Dobio dvostuko manje vremena u igri od Čupića i nije mogao uhvatiti ritam. I on je nekad igrao sigurnije.

Ukupna ocjena: Tek je nekoliko igrača zadovoljilo, nikad ni na jednom turniru s tako lošom igrom nije osvojeno toliko bodova. Igra se samo na motiv i želju. Mučenje.

Na SP-u u Njemačkoj naši su igrali svemirski rukomet. S devet pobjeda i jednim porazom bili su tek peti. Možda sada mogu bolje - i do medalje - iako igraju neprepoznatljivo. No, ipak nam nedostaje ona lakoća i ljepota u igri koja je jedini pravi hrvatski rukometni znak prepoznavanja.

Alilović i Gojun statistički u vrhu

Barem je jedna stvar konstanta što se igre hrvatske reprezentacije tiče na polovici turnira. Momčadska igra je najvažnija, gotovo nitko od reprezentativaca nije u vrhu bilo kojih statističkih pokazatelja.

Najbolji strijelac je nakon četiri utakmice bio Čeh Jicha (28), naš Čupić na diobi 17. mjesta (15) te Štrlek na diobi 30. mjesta (13).

Iste pozicije su njih dvojica imala i u prosjeku uspješnosti šuta.

Najbolji asistent je Austrijanac Viktor Szilagyi (15) dok je Balić šesti (10 asista). U zbirnoj statistici pogodaka i asistencija opet je najbolji Jicha dok je Balić na 12. mjestu na kojem je i Buntić sa po 21 bodom u zbroju asistancija i pogodaka.

Iznimke su u statistikama blokada i obrana vratara. Odlični drugi je Jakov Gojun po broju blokada (8), a od njega je bolji tek Šveđanin Karlsson (9).

Alilović je drugi vratar na turniru po postotku “skinutih” udaraca - obranio je čak 39 na vrata mu upućenih udaraca. Bolji tek Poljak Szmal (42).

Skupina I Rezultati 1. kola:

Hrvatska - Island 26-26

Rusija - Danska 28-34

Austrija - Norveška 27-30

1. Hrvatska 3 2 1 0 81-77 5

2. Island 3 1 2 0 90-85 4

3. Danska 3 2 0 1 89-84 4

4. Norveška 3 2 0 1 81-76 4

5. Austrija 3 0 1 2 93-100 1

6. Rusija 3 0 0 3 80-92 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:18