LEGENDARNI TRENER

ŽERAVICA O HRVATSKOJ 'Šokiran sam, bili ste katastrofalno vođeni na SP-u! A imate tako sjajne igrače...'

'Dario Šarić je u Španjolskoj razočarao, ali ja mislim da mu nije otvoren prostor za igru'

Uoči četvrtfinalnih utakmica na Svjetskom prvenstvu telefonom smo porazgovarali s Rankom Žeravicom, jednim od najvećih jugoslavenskih košarkaških stručnjaka, koji živi u Zaragozi, a za Jutarnji list komentirao je nastup naše reprezentacije:

- Ispadanje hrvatske reprezentacije najveće je iznenađenje za mene. Hrvatska ima izvanredne igrače i izvanredan tim i ovo je katastrofalan rezultat koji je posljedica i slabog vođenja ekipe. Najviše me razočaralo to što odlični igrači nisu došli do izražaja. Svi smo očekivali da će Šarić na ovom natjecanju pokazati svoje izuzetne kvalitete i lansirati se u grupu najboljih igrača na svijetu, međutim on je razočarao, a ja mislim da mu nije otvoren prostor za igru. Također mislim da Rudež nije dovoljno iskorišten. Nemoguće da jedan igrač koji je dobio takvo priznanje od stručnjaka u NBA ligi, odjedanput u hrvatskoj reprezentaciji sjedi na klupi - razlaže Žeravica, koji se osvrnuo i na dobar rezultat slovenske ekipe.

- Oni su počeli dobro igrati još kad ih je trenirao Maljković. Svaki njihov igrač iskazuje se na svakoj utakmici, a Zdovc je doveo tim do dobre forme. U utakmicu s Amerikancima nisu imali puno šansi, ali mislim da je to veliki uspjeh za Sloveniju.

Proslavljeni 84-godišnji trener, koji je svoju zadnju trenersku sezonu odradio 2003. godine u Zaragozi, no i dalje je upoznat s aktivnostima kluba, koji je prošle sezone dogurao do četvrtfinala play offa španjolske ACB lige.

- Nemam nikakvih obaveza prema klubu, međutim surađujem s trenerima, stalno se družim s njima, volim se informirati i mislim da sam informiran više nego ikad, budući da imam više vremena i više mogućnosti. Imam oko 12 tisuća kanala na satelitskoj televiziji i još uvijek volim gledati utakmice, tako da pratim manje-više sva prvenstva svih zemalja. To mi je i hobi i želja i zadovoljstvo - ističe Žeravica, koji s obitelji već godinama živi u Španjolskoj.

- Jako mi odgovara ovdašnja klima. Imao sam alergiju na prašinu zbog stalnog treninga u dvoranama i velike napade kašlja, a otkad sam ovdje to se izliječilo. U Zaragozi je jako suho, kiše nema i po 5-6 mjeseci i kad je visoka temperatura to se ne osjeća jer stalno s planina puše vjetrić. Noći su hladne, dobro se spava i fino smo se udomaćili ovdje. Moja žena je s ekipom osvojila Kup kraljice, a to se ovdje jako cijeni - priča Žeravica.

Upitali smo ga i je li čuo kakvo je stanje u Ciboni, koju je od stečaja vlastitim sredstvima spasila obitelj Petrović.

- Čuo sam to i uvijek bih se pridružio u borbi da se spasi kub jer Cibona ima izuzetnu tradiciju i bila bi velika šteta da klub s takvom tradicijom i popularnošću nestane - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:40