LAVINA KRITIKA

ĆIRO BEZ KOČNICA 'Vatreni su atomska bomba, a Kovač s njima radi akrobacije!'

'Niko Kovač je moralna vertikala, ali da je to kriterij neka je vodi kardinal Josip Bozanić'
 Marko Todorov / CROPIX

Znaš li, sine, što znači biti na čelu reprezentacije? U rukama držiš atomsku bombu. Ako je već tako, onda slijedi proceduru i poštuj elementarne zakone. Ne upuštaj se u akrobacije koje nitko živ ne razumije - poručuje Ćiro Blažević izborniku nakon “pasije” s Maltom.

Igru “vatrenih” iz prvog poluvremena naziva “blamažom” i priznaje da sve manje vjeruje šefu nacionalne momčadi.

- Nakon one utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu rekao sam ‘bravo majstore, ovo si svjetski postavio’, ali shvatio sam da sam pogriješio u procjeni čim sam vidio kako je komponirao momčad za Meksiko. Zaletjeli ste se i vi novinari s tom pričom o njemačkom mentalitetu koji će novi šef ucijepiti momčadi. Kovač je podlegao općoj impresiji da on nastupa kao veliki reformator. Kakav njemački mentalitet? Zašto toliko podcjenjujemo sebe? Koliko god ja njih povijesno simpatizirao, mi smo za Nijemce ‘cvajštajni’ i ‘drajštajni’, naš nogomet je najduhovitiji i najmaštovitiji...

Naravno, uz drukčiju podjelu uloga i hrabriju strategiju od ove viđene u utorak?

- Kovač, nažalost, ima tu crtu arogancije i ponosa koja ga sprječava da zatraži savjet iskusnijih. U stožeru ima valjda 20 pomoćnika, a svi skupa nemaju tri utakmice na klupi. On, na primjer, nakon svih kritika poslije Brazila i dalje ustrajava na Rakitiću kao defenzivnom veznom igraču. Da bi igrao na toj poziciji, nogometaš mora imati 80 posto afiniteta za obranu. Kod Rakitića su omjeri upravo obratno raspoređeni, on je naglašeno napadački orijentiran. Zbog toga će zakasniti s uklizavanjem, zaraditi nepotrebni žuti karton, ali će režirati neku opasnost čim ga približiš golu.

Stručno znanje

S obzirom da je ovih dana u Zadru, Ćiro se odmah referira na pametne kritike stručnjaka iz neposredne blizine.

- Špaco Poklepović dobro uočava da pomlađivanje momčadi ne može ići preko noći, riječ je o procesu koji zahtijeva znanje i stručnu ruku. I Katalinić je u pravu kada kaže da igrači u reprezentaciji moraju igrati na svojim klupskim pozicijama. Zar sam u svoje vrijeme trebao gurnuti Jarnija u napad zato što je najbrži igrač na svijetu? Igrao je ulogu koja mu je dodijeljena u klubu.

Ćiro je kao i mnogi nogometni insajderi čuo da se izbornikov autoritet u svlačionici topi.

- To je vrlo opasno. Varaju se svi koji misle da trener svoj autoritet cementira vikom i galamom. Igrači u prvom redu respektiraju znanje i brzo provale znaš li ili ne znaš. Ako si sposoban stvoriti igru u kojoj će njihovi najjači aduti doći do izražaja, onda prolaziš. U suprotnom, padaš.

Kardinal Bozanić

Ne bih volio da Niko Kovač padne, malo mi ga je i žao u ovoj situaciji. Mislim da je on izrazito moralan čovjek, rekao bih čak moralna vertikala. Samo... Kada bi to bio kriterij, onda bismo reprezentaciju mogli dati u ruke i kardinalu Josipu Bozaniću. Generalna podjela uloga u hrvatskom nogometu priča je kojoj se Ćiro nepogrešivo vraća u intervjuima posljednjih mjeseci. Niti ovaj razgovor nije bio iznimka.

- Kada mu je ponuđena A-reprezentacija, Niko Kovač odgovorio je Šukeru da je prerano i da nije spreman za taj izazov. Međutim, Šuker je toliko inzistirao da ga ovaj više nije mogao odbiti. Tako sada za kormilom imamo čovjeka bez trenerskih referenci i bez iskustva, ali Šukera za sve to boli ona stvar. Njemu je važno da se dočepao pozicije i da se savezom i reprezentacijom upravlja onako kako on misli da treba. A misli kao pučkoškolac...

Ćiro neće prozivati reprezentativce zbog negledljivog nogometa, ali će ih spremno povući za uho zbog izražene želje da više ne igraju u Maksimiru.

Skupe ulaznice

- Pitam ih kako su kao vrhunski sportaši, mladići s naglašenom instinktivnom inteligencijom, uopće pomislili krenuti protiv navijača? Maksimir je uvijek bio 12. igrač reprezentacije, stadion na kojem se momčad tradicionalno najbolje osjećala. Što vam se odjednom dogodilo? I zašto ‘idete oko kaše’ umjesto da stvari nazovete pravim imenom. Šuker je morao skinuti nule s cijena ulaznica, pustiti ljude na stadion za 20 i 30 kuna, pa bi imao pravu podršku. Probajte otići u Osijek s cijenama od 250 i 120 kuna, pa ćete vidjeti tko će vam se odazvati. Nitko!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:07