LUKA MODRIĆ

'Više nema usputnih utakmica,bila bi katastrofa da opet ne uspijemo!'

Idemo na pobjedu, bilo bi jako dobro da je i izborimo, jer to bi nam dalo dodatno samopouzdanje uoči kvalifikacija koje su po meni jedne od najvažnijih, kaže Modrić

Luka Modrić sinonim je snage hrvatske reprezentacije, mali čarobnjak čiju klasu sve češće naglašava i najizbirljiviji nogometni svijet. On je Harryju Redknappu ‘začin’ Tottenhama, a Slavenu Biliću ‘pogon’ Kockastih.

No, Luka, koji za loptom još uvijek trči iz ljubavi, ove je godine više nego ikad zagazio u ‘svijet odraslih’. Ljeto bez Mundiala njegovo je ljeto života, u kojem se oženio dugogodišnjom djevojkom Vanjom, potpisao novi ugovor sa Spursima i povrh svega - 6. lipnja postao otac. I odmorio se, i pripremio, nova sezona tek treba početi, ne čudi što mu smiješak ne silazi s lica.

S novim elanom može se posvetiti utakmicama, a njih mu neće nedostajati. Zapravo, u odnosu na ono što slijedi, današnji sraz u Bratislavi izgleda revijalno...

- A ne, ovo nije neka usputna utakmica, nego jako bitna, jer radi se o posljednjoj provjeri prije natjecanja u skupini za plasman na EP. Idemo na pobjedu, bilo bi jako dobro da je i izborimo, jer to bi nam dalo dodatno samopouzdanje uoči kvalifikacija koje su po meni jedne od najvažnijih.

Možemo se složiti da su za Hrvatsku po mnogočemu najvažnije.

- Ha, možda je, ‘ajde, to preteško reći. Međutim, budući da se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo imaju dodatnu težinu. Zbog toga je ovaj ciklus malo značajniji od drugih. Bila bi katastrofa da opet ne uspijemo. Odnosno, ne želim uopće to spominjati jer nitko o tome ne razmišlja. Mi vjerujemo da smo bolji od konkurenata te da ćemo izboriti Euro. Samo je bitno da svi igrači budu zdravi.

Slovaci se žele revanširati za poraz 3:0 u Rijeci prije nepune tri godine.

- Imaju dobru reprezentaciju. Iza njih je uspješno Svjetsko prvenstvo. Premda su prvi put nastupili, prošli su skupinu i igrali u osmini finala. Očekujem zanimljiv dvoboj, pravi test za nas.

Poznajte li osobno neke njihove igrače?

- Nekolicinu, budući da igraju u Premier ligi. Najbolje Škrtela iz Liverpoola i malog Weissa iz Boltona. A i kao momčad sam ih pratio na SP-u. Dobri su, neće nam biti lako. No, baš u takvom susretu pokazat ćemo kako se snalazimo u gostima protiv respektabilne repezentacije. To nas isto čeka u Grčkoj, pa i u Latviji odmah na početku. Ona sigurno neće biti protivnik kojeg će biti tek tako jednostavno svladati.

Kriju li se kakve novosti na White Hart Laneu? Ili nastavljate po starom?

- Kadrovski ništa. Nikoga nismo doveli, odnosno dolazi nam Brazilac Sandro iz Internacionala, ali priključit će se tek krajem kolovoza. On je mladi reprezentativac svoje zemlje. Neki su se vratili s posudbe, ali sastav je uglavnom dobro poznat. Međutim, sada nas svi drukčije gledaju, puno su veća očekivanja zbog prošlosezonskog uspjeha. Čitam po novinama da nas neki čak guraju u borbu za naslov prvaka. Ugodno je kad te protivnici hvale, to su dragi komplimenti.

Young Boys je izbacio Fenerbahče, ali vama ne bi smio biti prevelika prijetnja.

- Vjerujem da ćemo se plasirati. Jedva čekam, i Ćorluka, i Niko, i svi da napokon zaigramo u elitnom natjecanju. Nisam još bio u skupini, dosad su mi plafon predstavljale kvalifikacije, ali mislim da ću ove godine napokon i to doživjeti.

Dinamo tamo ponovno neće stići. U Maksimiru nema mira. Velimir Zajec je smijenjen.

- Ne bih htio to komentirati jer ne znam zašto se dogodilo. Ali što se tiče Dinama, imali su jako lijepu priliku da se plasiraju u Ligu prvaka. Šteta. Gledao sam utakmicu protiv Šerifa i pratila ih je nesreća. Jako puno šansi su promašili, a kad je tako ne možeš očekivati da ćeš proći. U utakmicama takve važnosti eventualno imaš jednu ili dvije prilike, a Modri od tolikih nisu ništa realizirali. Bolji su od Šerifa, no što im to vrijedi.

Ali ako srede Györ, bit će to solidna utješna nagrada.

- Sve moraju poduzeti da izbore Europsku ligu. To bi opet bio sjajna uspjeh. Za Dinamo je super da svake godine igra Europu. Iako je uvijek bolje težiti nečemu višem.

Često ste spominjali da će Sammir biti vaš nasljednik. Ove sezone je konačno počeo konkretnije igrati.

- Čim je došao vidio sam da je iznimno kvalitetan. Sada to pokazuje. Jako je puno ljudi, tako i novinara, sumnjalo u njega i omalovažavalo ga. Tek sada se počelo pisati da je dobar. Kad s nekime treniraš možeš vidjeti je li pravi ili nije, a zašto mu je toliko dugo trebalo da počne igrati kao što sada igra, ne znam. Iako je i prije imao jako dobrih nastupa samo se to nije tako prezentiralo. Bolje ikad nego nikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:10