MAMIĆI I MEDIJI

VIDEO 'Da sam na Zdravkovom mjestu bio bih i triput gori!

Sportski direktor Dinama Zoran Mamić sjeo je pred novinare u Maksimiru i bez zadrške odgovarao na sva otvorena pitanja, čak je pristao sudjelovati i u igri asocijacija, kao u nekadašnjoj Kviskoteci, na temu novog trenera, čije ustoličenje, kaže, nije ni blizu
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Zoran Mamić ne kani se osobno prihvatiti trenerskog posla premda bi u Dinamu mogao biti menadžer engleskog tipa:

- Mene to ne zanima, imam drukčije planove u životu, iako sam upisao Akademiju HNS-a.

Zoran je na liniji brata mu Zdravka da više ne vjeruje hrvatskom kadru:

- Za stranca sam više nego za domaćeg. Tražimo nekoga s iskustvom, tko će se znati nositi s pritiscima velikog kluba. Dobio sam na mail gotovo stotinu preporuka i ponuda, čak i velikih imena s iskustvom, no problem je što neki ne govore ni engleski niti njemački, pa ne bismo mogli komunicirati. No, nije nužan preduvjet ni da novi trener govori španjolski ili talijanski.

Maksimirski kuloari bruje o bivšem igraču Dinama Srečku Katancu, te Zengi (ex C. zvezda) i Matthäusu (ex Partizan), upravo tim redoslijedom:

- Imam svoja tri favorita, od kojih nijedan dosad nije radio na prostoru bivše SFRJ, ali daleko je to od realizacije. Ovaj put doista nećemo žuriti - demantirao je glasine Mamić mlađi. - Ni s kim od domaćih trenera nismo razgovarali čak ni telefonski - dodao je na temu nekih novinarskih maštarija o hrvatskim stručnjacima.

Osim što nije radio na području bivše države, netko od Zokijevih favorita nije vodio ni neki turski klub: - Christoph Daum je nemoguća misija, on ispod dva-tri milijuna eura ne izgovori ni dobar dan, a Klaus Topmöller upravo postaje izbornik Kameruna.

Kako ne bismo dalje nagađali tko se sve nudi i nekoga reklamirali, podsjetimo samo da je najbolji stranac na klupi plavih bio Mađar Marton Bukovy te da su Mađari statistički i dandanas najbrojnija strana trenerska skupina koja je radila u Italiji. A Dinamo, koje li simbolike, svoj ostanak u Europi do prosinca mora izboriti baš protiv Mađara.

Kako god bilo, Zdravko je preuzeo odgovornost za loš početak sezone i smijenio Velimira Zajeca s trenerskog položaja, no od odgovornosti ne bježi ni njegov brat Zoran:

- Moja je odgovornost kao šefa sportskog sektora također velika. Nisam trener, ne vodim treninge niti organiziram igru, ali sam jedan od onih koji postavljaju trenere i dovode igrače, odgovaram za rad omladinske škole i suradnju s klubovima partnerima. Kao što bi svatko, i ja pritom griješim, ali evo vam primjer Sammira, većina medija i navijača ga je omalovažavala i proglašavala promašajem, a danas je naš najbolji igrač. Treba strpljenja i razumijevanja za strance, poglavito one s drugih kontinenata. A unatoč svim mojim kiksevima, neka mi se uzme u zaslugu i devet od 11 trofeja od 2005. godine, kad sam se vratio u klub, prvo kao igrač, a potom na funkciju na kojoj sam danas, te Europa do prosinca u posljednje tri sezone.

Aktualno je mišljenje da su Zoran i Izvršni odbor bili protiv ustoličenja Zajeca, a samo Zdravko za:

- Zdravko je javno svu krivnju preuzeo na sebe, želeći nas zaštititi, ali nas dvojica, predsjednik Barišić i članovi IO-a bili smo se složili u lipnju da je baš Zeko u tom trenu najbolje rješenje. No, imali smo najlošiji start u posljednjih pet godina i shvatili smo da moramo promijeniti trenera da bismo klub i momčad vratili na pravi kolosijek.





Zdravko je prije tri dana rekao i da Zajec nije želio Zorana Mamića uza se na klupi:

- Imali smo apsolutno dobar i korektan odnos, a na klupi nisam sjedio na posljednje dvije utakmice jer sam se neposredno uoči uzvrata sa Šerifom vratio s interkontinentalnog puta, pa nisam stigao na sastanak s predstavnicima Uefe ujutro, kad se određuje tko će uopće biti na klupi, dok u Varaždinu nisam silazio na klupu jer sam ukupno bio tri tjedna odsutan pa sam procijenio da ne bih mogao pomoći momčadi, Zajecu i njegovim pomoćnicima. No, već protiv Karlovca bit ću ponovno u kabini kao predstavnik kluba.

Dinamo do daljnjega vode domaći dečki, Sreten Ćuk i Marko Mlinarić, a bez obzira na iskustvo u Novoj Gorici, Ćuk će biti glavni i u Györu.

- Ne podcjenjujući nikoga, Dinamo je toliko kvalitetan da Györ mora dobiti s trenerom ili bez njega. Ćuk ima sve reference da uspješno vodi momčad u tim nadmetanjima.

Zoran Mamić se ne boji najavljenog bojkota na koji su pozvali BBB-i:

- Ne bojim se negativne reakcije navijača, nego pozivam sve kojima je plava boja na srcu da podrže momčad, jer klub mora svakom navijaču biti na prvome mjestu.

Mamić je kraj srpnja i početak kolovoza proveo u Južnoj Americi:

- Putovao sam u nekoliko gradova Brazila i Argentine, gledao napadače i stopere, no nema još poslova na vidiku jer tamo vlasnici većine igrača nisu klubovi, nego banke, investicijski fondovi, bogataši koji ih samo iznajmljuju klubovima da budu u izlogu. I kad se nekoga dođe gledati, jasno, cijena raste već nakon pola sata igre. I nije problem vidjeti igrača koji bi bio pojačanje, nego ga je problem nagovoriti da dođe u HNL. Čak i da mu se da ogroman novac, on izgubi motiv kad vidi u kakvo je infrastrukturno siromašno okruženje došao i koliko malo publike je na većini naših stadiona.

Što se prodaje tiče, prijelazni rok u Maksimiru je gotov:

- Teško je vjerovati da ćemo nekoga prodati, konkretnih ponuda nema. Bila je prije mjesec dana za Badelja, ali smo je odbili. Telefonske upite ne računamo kao ozbiljne.

Mamić mlađi nije ostao dužan ni odgovor na pitanje o svojem gostovanju u Nyonu.

- Bio sam tamo u svojstvu svjedoka, pozvao me glavni Uefin disciplinac Peter Limacher. Ispostavilo se da ni ja osobno niti Dinamo nemamo nikakve veze s kladionicama, klađenjem i ljudima koji se spominju u medijima kao predmetima istrage. Ta prva finalna kup-utakmica njima jest sumnjiva i istražuju je, ali ja to nisam organizirao ni namještao. Čuo sam tada u Nyonu za velik broj sumnjivih utakmica u Europi i svijetu, pa i kod nas, neke su doista samo znanstvenom fantastikom mogle biti namještene. A ljude s kojima sam doveden u kontekst znam samo iz medija.

Iako je u javnom nastupu sušta suprotnost starijem bratu, Zoran ne smatra da Zdravko Mamić pretjeruje u ponašanju prema onima koji misle drukčije od njega:

- Da sam na njegovu mjestu ili da me on kao stariji brat ne sprečava, bio bih i triput gori! Ovo što se Zdravku događa apsolutna je nepravda jer ono što je napravio za Dinamo i hrvatski nogomet je nemjerljivo. Zgražavajuća je hajka koja se protiv njega vodi, uspoređuje ga se s kriminalcima, negativnim filmskim likovima, otvoren je lov na živog čovjeka. I ja osobno sam dokazano nevin u slučaju klađenja, ali se ni ja ni moja obitelj od toga nećemo moći oprati dok smo živi. Apsolutno sam za to da se prozivaju kriminalci i da odgovaraju pred zakonom, ali bez dokaza nekoga ocrnjivati i uništavati ugled i čast, to je prestrašno. I ja, i brat, i klub već smo potražili sudsku zaštitu - poručio je Zoran Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:37