OD HEROJA DO TRAGIČARA

Sve Bilićeve ključne utakmice

 Ronald Goršić / Cropix

Hrvatski reprezentativci od početka ove kampanje žive u uvjerenju da prečica do prvog mjesta u skupini vodi kroz Tel Aviv i Tbilisi. Iz njihova rakursa, glavni konkurenti Grci teško mogu iščupati pobjede na dva vruća gostovanja pa bi bodovi u Izraelu i Gruziji ugurali nacionalnu momčad u predvorje Eura 2012. i poštedjeli je stresa doigravanja.

Otkako plaću zarađuje u Rusanovoj 13 Slaven Bilić odigrao je (najmanje) četiri utakmice iz kategorije ‘ključnih’, a rezultati su bili promjenjivi. Prvi takav meč izgubio je na klupi mlade reprezentacije u studenome 2005. godine. I tada su Eduardo i Modrić slovili za vodeće perjanice momčadi, ali nisu dohvatili završnicu Eura jer su u Velikoj Gorici pali na ispitu protiv Srbije i Crne Gore. Nakon obećavajućeg rezultata iz prvog dvoboja (1-3) i ranog vodstva (strijelac Dudu), igra se raspala i mladi nisu vidjeli završni turnir.

Nakon druge ključne utakmice Slaven Bilić je postao narodni heroj, lice s naslovnica engleskih magazina i meta brojnih europskih klubova. Zagrebačka pobjeda protiv Engleske (2-0, listopad 2006.) osigurala je reprezentaciji autoritet na kontinentu i na krilima tog uspjeha stigle su pobjede protiv Makedonije i Izraela. Hrvatska je uoči gostovanja na Wembleyju, godinu dana poslije, već znala da je siguran sudionik Eura 2008.

Izbornik je dobio i ključnu utakmicu Eura 2008. kada je u Klagenfurtu na leđa bacio njemačku reprezentaciju. 2-1 pobjeda značila je plasman u nokaut-rundu turnira i izborniku je dopustila luksuz da posljednji meč u skupini (Poljska) odradi s pričuvnom garniturom.

Četvrtu utakmicu posebne specifične težine Bilić je odigrao s Ukrajinom u Maksimiru (2-2, lipanj 2009.). Nije imao sreće (‘kockasti’ su pogađali vratnice), ali niti strateške mudrosti. Ceh za ovu nezgodu isporučen je kasnije Ivanu Juriću, veteranu koji je trebao zamijeniti Niku Kovača ali je kratko plesao u Bilićevoj priči...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:31