BITKA ZA EUROPU

Špaco uoči Unireje: Imam plivadon za sve naše glavobolje!

Hajdukove navijače danas (20.30) na Poljudu očekuje novi nogometni festival. Doigravanje za Europsku ligu protiv Uniree
Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: Senijad Ibricic slavi postignuti pogodak.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Bit će sigurno 35.000 ljudi, jer već ih je sad u Poljudu nekoliko tisuća kao delegacija Splita i Dalmacije koja daje kraljevstvo za ulaznicu. Nije skupo, stotinjak kuna (120) za dobra mjesta na zapadu. U pravu je bio predsjednik Joško Svaguša. Jer, ono karata što je preostalo, zapravo je rezervirano, ali svi plaćaju. Povlašteni su ipak jer ne moraju kao sav ostali normalan svijet - čekati u redu.

Takva je praksa bila oduvijek. Ipak je to nogometno kazalište, iako Kerum oba drži pod svoje - HNK i NKH. A Splićanima su sigurno poznatiji Poklepović, Sharbini itd. nego izabranici intendanta Mucala, računajući čak i njegova nesuđenog gosta Aristotela.

Jedinstvo sadržaja i stila na priredbi u Poljudu ne može izostati jer je redatelj Stanko Poklepović koji u svojim godinama nema više onaj grozničavi imperativ egzistencije da bi se zamrsio u kompromisima. Poklepović će hrabro postaviti na travnate daske ono što treba publici, Hajduku i nogometu, a uspije li u tome, onda je zadovoljio i sve svoje prohtjeve.

Branit će Radošević i već je dobro prokušan, ozdravio je Oremuš, tako da Hajduk ima oba krila jer je i Strinić bez po muke izdržao jučerašnji trening. U sredini su već standardni Maloča i Buljat. Hajduk će prema Špacinome raspoloženju vjerojatno koristiti naizmjence i ljude iz te zadnje linije za ofanzivu, a i u manevru su već utrenirani Trebotić, Brkljača i Andrić za pritisak iz kojega se rađaju ideje za egzekuciju u rukama Ibričića, Anasa, Tomasova i Vukušića.

Brkljača je spomenut u smislu alternative, jer povratak kapetana Andrića unosi stabilnost u golobradog Hajduka. Novinari su jučer bili malo otmjeniji prema Poklepoviću, pa sam došao u iskušenje da ga pitam hoće li u slučaju nepovoljnog rezultata podnijeti ostavku. Ali nisam jer sam znao da će mi se poslije Špaco na to nasmijati. Naime, on je siguran da ide dalje:

- Mi smo u zadnje vrijeme napredovali, a Unirea ima tri meštra jača od onog Dinama. Ako je tako, onda znači da ćemo izbaciti i Unireu. Iznenađenje se može sakriti jedino u tome što nikad ne znaš u tom njihovu očaju i raspadu sistema hoće li tko ispaliti na živce i izvest bravuru stoljeća pa nas iznerediti... Međutim, kad bi se i dogodilo da utakmica krene u lošem pravcu, mi vjerujemo u sebe i u revanšu. Dakle, nema panike, igramo na dvije utakmice i da ukupno budemo bolji, a to objektivno možemo. Naravno da se nikoga ne smije podcijeniti, pogledajte tko je sve eliminiran na SP-u.

Poklepović predviđa da će Unirea igrati s povučenom trojicom napadača kako bi iz prepada stekli prednost za gol.

- Našoj igri dodao sam malo papra i soli, jednu malu parcijalnu taktičku caku, što se možda neće ni prepoznati, ali će biti djelotvorno kao plivadon za sve naše glavobolje.

Pri tome se misli očito na jednog ili dva Špacina “policajca” za koje se treba nadati da neće biti - ležeći. Hajduk je iza ručka otišao u - DugoPoljud, dakle u Dugopolje. Ali lovci na ulaznice stižu i autocestom, Dalmatinom, sa svih strana. Pravo iskrcavanje na Hajdukov stadion.

Hajduk - Unirea

Europska liga, doigravanje, prva utakmica

Sudac: Antonio Damato (Italija)

Stadion: Poljud (20.30)

Hajduk (4-2-3-1): Radošević ‡ Oremuš, Maloča, Buljat, Strinić ‡ Trebotić, Andrić ‡ Tomasov, Ibričić, Anas Sharbini ‡ Vukušić.

Unirea (4-2-3-1): Arlauskis - Galamaz, Bilascov, Paraschiv, Paduretu- Marinescu, Bordeanu - Maftei, Neaga, Frunza- Marin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:22