VELIČANSTVENI HAJDUK

Špaco: Vi meni o piriji, a podario sam vam ovakvu ekstazu

Poklepović se nije htio hvaliti, već je istaknuo Andrića u temelju igre te sjajne Ibričića i Anasa Sharbinija
Split 190810.Stadion NK Hajduka u PoljuduPredkolo Evropskog kupa : NK Hajduk - Unirea Na fotografiji : Mario Brkljaca i Duje Cop.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Na presici dan poslije velike pobjede Hajdukov trener Stanko Poklepović dočekao je svojih pet minuta, neki će misliti - da se obračuna s novinarima, ali nije to, nego da ih konačno uvjeri u ono što on hoće reći, a ne ono što oni interpretiraju.

- Baš protiv Uniree se obistinila ta nogometna ekstaza, o čemu sam govorio, pa ste mi se smijali. Govorio sam da se i u nogometu polako gradi, ima i predigra, ima i zaplet, kriza, kao nama prvo poluvrijeme, ali onda dolazi do nečega što publika najviše voli, a to je ta ekstaza.

Poklepović je iskoristio priliku da objasni jednom zauvijek kako pošteno i s idejom radi, pa je priznao da su očekivali drukčiju Unireu, a kad su vidjeli koga su stavili na klupu, morali su obaviti promjene, zbog čega se do odmora šepalo i bilo opasnih 1-1.

- A onda smo došli na svoje. Procvjetala nam je igra i svi naši planovi. No, nikad ne bih mogao biti nepošten, moram istaknuti Andrića u temelju igre, u obrani, pa Ibričića i Anasa kao pojedince koji su došli do rezultata po svom individualnom rješenju.

Poklepović se nije htio hvaliti, ali jasno je da trener postavlja igru, šablone, dogovor, dakle akorde, a na tu temu se i očekuje da individualac lakše improvizira i iskaže svoj personality. Jer, Ibričić i Sharbini sada sigurno lakše mogu izraziti i sami sebe zahvaljujući urednoj igri koja se odvija po planu.

Međutim, novinarska zanovijetala već i po opisu svog radnog mjesta dužna su podbadati, tako da je Špaco morao objašnjavati kako se očekivalo da Unirea igra 4-2-3-1, bez obzira na to što ona standardno igra 4-4-2. I opet su novinari Špacinu ekstazu malko zloupotrijebili te je pao štos: “Znači, Poklepović je svršija četiri puta” (4-1).

Čak se i on nasmijao. A na pitanje kako u Bukureštu, Poklepović se opet vratio “pirji” rekavši da ne može već sada predviđati revanš taktiku. Mogu li onda ja osobno ovdje zaključiti:

- Bit će to pirja naopako! Neki će se sjetiti, Ante Mladinić Biće, legenda splitskih trenera, izmislio je o sebi da nije Ajnštajn nego Cvajnštajn za nogomet, a njegova filozofija zvala se “pila naopako”.

Špacin vratar

ČISTAČICA LUCE I ŠPACO

Prije utakmice Poklepović uranio i ušao na sporedna vrata. Otvorio mu ekonom Nikolica. Ali trči za njim čistačica Luce: “Vratite se, vratite se, pa uvik vam ja otvorim...“ I Poklepović se ka malo dite morao vratiti do auta pa sve iznova, uć na vrata tako da mu otvori čistačica. Sve za dobru sriću.

Luda NOĆ

I KERUM JE BIO SRETAN

Torcida je prelistala grad, slavilo se do ujutro u Stobreču, na Pujankama, Brdima... Nikad raspoloženiji gradonačelnik Željko Kerum dijelio je izjave do kasno u Hajdukovim salonima prezadovoljan jer su se istodobno punile i blagajne Hajduka, i grada, a i Kerumovi dućani ostat će bez vina i pive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:16