IGOR ŠTIMAC

'Protiv Izraela i Grčke ovako ne možemo igrati'

Zagrebov trener umjereno kritičan prema reprezentaciji nakon Bruxellesa
 Drago Sopta / Cropix

Pola Hrvatske otvorilo bi šampanjac kada bi sutra bila objavljena vijest da je Igor Štimac postao trener Derby Countyja!? Torcida bi slavila jer je davno prokopan jaz između zadnjeg trenera-prvaka s Hajdukom i poljudskog sjevera.

Nazdravljao bi i Zdravko Mamić, jer bi se riješio najopasnijeg suparnika, a Slaven Bilić jer više ne bi bilo njegovog najžešćeg kritičara. Splitski treneri bi slavili, jer je “iz kruga potencijalnih” ispao trener koji je 2005. godine sa 56 bodova osvojio hrvatsko nogometno prvenstvo, a Vlatko Marković i Zorislav Srebrić bi organizirali i “roštilj”, jer je Štimčevo gunđanje stalna prijetnja, mina koja pluta oko Rusanove ulice...

Bilo bi i nesretnih; mnoge žene bi pustile suzu, jer bi otišao markantni muškarac, predsjednik NK Zagreb Dražen Medić jer bi nestao čovjek koji je uvjeren da će klubu iz Kranjčevićeve vratiti slavu, a i neki novinari bi zažalili, jer je igor Štimac uvijek zanimljivo štivo.

Naravno, gledao je “mučenje iz Bruxellesa”, gdje je Slaven Bilić počeo novi hod po trnju. Od te utakmice ostat će zapamćen samo gol Nike Kranjčara, 10. za reprezentaciju. No, ako tražite komentar Igora Štimca, on neće biti tako kritičan:

- Utakmicu gledam prvenstveno kroz rezultat. Pobijedili smo, dakle, dobro je! U igri je bilo ‘pretumbacija’ zbog sustava igre i ne treba imati posebne naočale da bi se uočio problem na lijevom boku. Stoperi su bili solidni, iako, s ovim sustavom igre, s trojicom igrača u zadnjoj liniji, protiv pravih protivnika naći ćemo se u problemima. Ovaj sustav možemo koristiti samo kad smo dominantni, kad smo kvalitetniji od suparnika. Ali, protiv reprezentacija koje nešto znače na nogometnoj sceni, ne smijemo igrati na taj način.

Među takve suparnike ubrajate i Grčku?

- I Grčku i Izrael! Istina, ovaj sustav daje određene prednosti, ali i otvara više prostora protivniku. Nismo baš toliko brzi da bismo mogli ‘pohvatati’ prostor između korektora i dva stopera. Ovim sustavom igre dajemo određenu slobodu Modriću i Kranjčaru, ali što ako netko od njih ‘zaspi’ u defenzivi, pa nam protivnik dođe u ‘prsa’ stoperima?

Štimac je primijetio:

- Belgija, koja više ništa ne znači na nogometnoj sceni, protiv nas je brzim, okomitim loptama dolazila u ‘knap’ situacije da nam pobjegnu u šansu.

• Zašto Bilić eksperimentira kada igrači kojima raspolaže dolaze iz klubova koji uglavnom forsiraju sustav 4-4-2?

- Pretpostavljam da Slaven želi isprobati i uvježbati još jednu varijantu. Vjerojatno traži idealni sustav da Modrić i Kranjčar budu što češće u dodiru s loptom. Nemojmo se zavaravati, Kranjčar, iako naš najbolji igrač, nije igrao na svojoj pravoj poziciji. Jer, kada vidim Kranjčara kako šprinta natrag u pomoć lijevom beku, pitam se koliko nakon takvog napora može napraviti prema naprijed? Slaven će se tražiti u ovim test utakmicama, ali ne bi bilo dobro da to bude gubljenje vremena. Predlažem mu dvojicu igrača iz hrvatske lige, ništa ga ne košta da ih proba.

• Zar i ovdje još ima ‘robe’ za izbornika?

- Strinić iz Hajduka i Špičić iz Zagreba! Za Špičića stavljam ruku u vatru, on je moje otkriće, od veznog igrača pretvorio sam ga u lijevog beka. Brz, agresivan, dobar u skok igri, ne bježi od duela, moćan u ponavljanjima. Ako sve ovo vrijeme nismo upoznali Čalu i od njega stvorili lijevog beka, čemu gubiti vrijeme.

• Govori li poraz Grka da je njihova momčad ipak na zalazu?

- Stara momčad, koja uvijek može odigrati vrhunsku utakmicu! Ne mora značiti da je ovo kraj jedne generacije, mogu i oni izmisliti nekoliko mladih igrača. Kao što smo i mi iznenadili svijet kad smo gurnuli u prvi plan Ćorluku, Modrića i Da Silvu i kada su preporodili reprezentaciju. Ima i Grčka talenata...

• Kakvu sudbinu predviđate Cici Kranjčaru?

- Nisam ‘vidoviti Milan’, ali Cico je stručnjak kojega izuzetno cijenim! Trebat će mu puno sreće. Ima dobrih igrača, a ima i uvjete, ono što nama fali...

• Što predviđate Engleskoj. Stalno se vraćamo Engleskoj, još ‘krvarimo’ zbog onih devet komada?

- Tih 3-1 protiv Egipta govori da je cilj ovakvih utakmica pripremiti ideju o momčadi. Igrači dolaze odraditi utakmicu i završiti posao sa što manje problema. U takvim utakmicama nema naboja, iako je naš susret s Belgijom bio više natjecateljski nego prijateljski. Naši igrači su previše gnjavili loptu, bilo je previše dodira, presporo je to bilo, premalo okomitih dodavanja, Belgijci su djelovali brže i pokretljivije. U drugom poluvremenu je bilo lakše, kad Da Silva s onakvom lakoćom primi loptu, to već sluti na opasnost.

'Dinamo će dominirati ligom dok se ja ne vratim u Hajduk'

• Spremate li juriš na HNS?

- Spremam se osvojiti što više bodova sa Zagrebom, Zagreb mora ostati u Prvoj ligi, jer taj klub nešto predstavlja na hrvatskoj nogometnoj sceni. To je moj jedini i osnovni prioritet...

• No, ne probijate se samo vi prema Kući nogometa, na ‘tramvaj za Rusanovu’ ukrcavaju se Šuker i Boban?

- Raduje me što se piše o tome. Idem li s njima ili sam? Ne znam da li uopće idem! Jedna je stvar što se piše, drugo je što se misli. Smatram da su i Šuker i Boban dobrodošli, ali ne smiju pogriješiti i ući u Savez kroz postojeću garnituru.

• Jeste li razočarani što niste pozvani u Hajduk?

- Jedina istina je da sam bio pozvan! Kome ne odgovara da je to istina, njegov je problem. No, nije me zanimalo, imam posao i druge prioritete. Ne želim okrenuti leđa nečemu što sam započeo, želim odraditi posao u Kranjčevićevoj. Hoćemo li i dalje zajedno, dogovorit ćemo na ljeto. Onog časa kad su me zvali iz Hajduka, nisam želio da se nastavi ta lakrdija, a želio sam otkloniti i kalkulacije da mog predsjednika Medića zove 20 ljudi i pita - tko je novi trener Zagreba? I da se moje ime stavlja među nekakve kandidate, iako znam da je postojala odluka tko treba biti šef Hajduka. Nije bio pravi trenutak za mene...

• Dokle će trajati Dinamova dominacija?

- Dok se ja ne vratim u Hajduk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:39