POZNAJE IZRAELCE

Rupnik: Kashtan je pred otkazom, traži se izbornik

Plan plasmana Izraelaca pobjede su nad slabijima, kod kuće nad Grcima, uz dominaciju Hrvatske protiv svih.
 AFP

OSIJEK - Oduševljenje ždrijebom kvalifikacijske skupine za nogometni EP 2012. godine, doznali smo od izbornika Rehhagela, s Hrvatima dijele i Grci. Dok nas je dvoje takvih, to još i podnosimo. Međutim, iako bez izbornika, i Izraelci su isti ždrijeb dočekali kao veliku šansu. Respekt prema Hrvatskoj stoji, vodeće mjesto u skupini smatraju našim, no sebe vide na 2. mjestu.

Hrvatski nogometni trener Davor Rupnik, danas u Vukovaru, još je poslovni, nogometni Facebook i Skype “insider” u izraelskim redovima. Dubokog traga, s dva osvojena izraelska prvenstva i kupa u Hapoel Tel Avivu, u Izraelu, baš kao i Rosso (4 prvenstva) uživa veliko poštovanje tamošnjeg nogometnog svijeta. Navijači su mu i pjesmu ispjevali.

Čim su Hrvati ždrijebani u istu skupinu s Izraelom, kontakti su krenuli...

- Prvi put se Izraelci ozbiljno nadaju da bi mogli doći do plasmana na EP. Sukladno tome, reakcije na ždrijeb bile su pozitivne. Malo nakon ždrijeba su me zvali navijači iz Tel Aviva, na Fejsu počeli ostavljati poruke. Tako da, prema onome što kažu u prvom redu vođe navijača, Izraelci vjeruju u 2. mjesto - počeo je Rupnik, aludirajući na kontakte s desecima osoba iz nogometnog okružja u Tel Avivu, napose izvjesne navijače Fadoka i Zaglavija.

- Nas drže favoritima skupine, posebno cijene našu trojku iz Tottenhama, Kranjčara, Ćorluku i Modrića, a uvažavajući kroz svog Benayouna u Liverpoolu englesku kao najjaču ligu. Grke smatraju slabom karikom i starijom ekipom.

• Kako su zamislili taj put?

- Vjeruju da će pobijediti Latviju, Gruziju... dobiti Grke kod kuće, na strani uzeti bod, a od nas očekuju da će izgubiti, u uvjerenju da ćemo oba puta pobijediti Grčku. Jednostavno.

• Izbornika još nemaju. Dror Kashtan je još samo na papiru gazda.

- Izrael priželjkuje stranca na mjestu izbornika. Misle da će on pojačati agresivnost i disciplinu u igri, a pretpostavljajući da brzo klonu duhom kada su nadjačani u igri. Makar, uz nas, imaju zacijelo najjači nacionalni naboj na svijetu, nisu ekipa koja će se dizati kroz susret. Favoriti za izbornika su pak Gutman, trener Hapoel Tel Aviva, odnosno Luzon, sin predsjednika Saveza.

• Što ostavlja Kashtan za sobom?

- Njemu se zamjera tvrda igra, smatraju ga kontrašem, trenerom za ‘bunkerice’... Kashtan je studiozan trener, bio mi je šef u Hapoelu, odličan je, ali je zbilja zihera. I diktator. Capello je za njega mala beba. A Izraelci se žele nadmetati, nadigravati. Imaju tu veliku želju. Pogledajte im stadione... sve je puno.

• Strani igrači sve više vode glavnu riječ i u klupskom nogometu.

- Jesu okosnica, ali domaći igrači su sve bolji. Napokon, ne kupuju više ni bilo što. Nekad sam im mogao poslati igrača iz naše 3. lige, a danas inzistiraju da je prvoligaški igrač.

• Kada igrati s njima? Raspored će se tek dogovarati.

- Oni se pripremaju doslovno kroz cijelu sezonu. Međutim, početkom sezone se igra Toto kup, a što je pomalo neozbiljnog ritma, s igračima na probi. Dakle, što ranije. Odmah! To bi bilo dobro i zato što bi se moglo dogoditi da se ‘napucaju’ samopouzdanjem protiv slabih.

Rupnik je trenutačno s Vukovarom u Hercegovni, gdje im, napominje, uz generala Jelića ne manjka ni ptičjeg mlijeka.

- Čim nas vide u trenirci Vukovar, sve dobijemo. Široki Brijeg nam je i omogućio pripreme.

Pripaziti na mladog Shechtera

- O Beayounu se nema što pričati. Pokreće momčad. Istinska je zvijezda. Od starijih igrača valja pripaziti na veznjaka Katana. On je nedavno ponovno bio pozvan. Ostavio je traga u Engleskoj, u West Ham Unitedu, odigrao dosta utakmica za reprezentaciju. Skupa smo bili. Igra na poziciji polušpice. Odatle zna biti dosta nezgodan. Nabacujući ovako, na pamet mi pada vratar Davidovich. Stariji je, ali pouzdan. I nije slaba karika. I svakako treba pripaziti na mladog napadača Shechtera. Nije zabio za repku, ali je u Hapoelu bitna karika i čest strijelac (15 golova). U zaletu su jaki, stisnuti padaju - rekao je o pojedinim igračima Rupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 02:38