NISU JAČI OD AEK-a

Mornar: Belgijci će pasti u paklenoj atmosferi Poljuda

Split, 210410.Stadion Poljud.?Prva finalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Sibenika.Na fotografiji: navijaci Torcide.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX

SPLIT - Ivica Mornar ističe da je u njegovo vrijeme Anderlecht više “pizao” na europskoj sceni te da ovu današnju momčad Hajduk može pobijediti. Posebno na Poljudu, u atmosferi koja će biti užarena, poticajna za Poklepovićevu momčad.

- Možda sam pomalo subjektivan, ali mislim da je Anderlecht u ono vrijeme bio puno jači nego danas. Kad smo igrali protiv njih u Ligi prvaka imali su fenomenalnu ekipu, ali smo i mi bili sjajni, imali smo spoj mladosti i iskustva, uz prepoznatljivu igru zgazili smo ih na Poljudu - prisjeća se Mornar.

U Ligi prvaka u sezoni 1994./95. Hajduk je u Splitu pobijedio Anderlecht sa 2-1 (golovima Pralije i Butorovića, a za Belgijce je strijelac bio Josip Weber). Bila je to sezona u kojoj će Hajduk stići do četvrtfinala Lige prvaka.

Hajduk je pod Ivanom Katalinićem igrao moderno, s trojicom napadača, Mornar i Rapaić na krilima, s Ercegom kao isturenom puntom. Imao je ekstra klasu jednog Aljoše Asanovića, ali i niz iskusnih igrača koji su već bili afirmirani na europskoj sceni.

Bila je to momčad koju navijači “bijelih” i danas znaju napamet: Gabrić, Butorović, Pralija, Hibić, Vulić, Peršon, Mornar, Andrijašević, Erceg, Asanović, Rapaić.

- Igrali smo brzo, napadački, imali smo respekt prema svima, ali se nikoga nismo bojali. Znali smo da svakoga možemo dobiti na Poljudu. Mislim da na isti način mora igrati i današnji Hajduk.

• Imali li Poklepovićeva momčad dostatnu kvalitetu?

- Individualna kvaliteta sigurno postoji, imate klasu jednog Ibričića ili Anasa Sharbinija, ali to neće biti dovoljno ako nema kolektivne igre. U Ateni je Hajduk pokazao da se može nositi s klubovima koji igraju Europsku ligu. Anderlecht nije ništa jači od AEK-a. I može ga se pobijediti. Posebno pred svojom publikom. Zenit je ipak kvalitetom na puno višoj razini te je apsolutni favorit.

• Gdje vidite prednost Hajduka?

- Hajduk mora iskoristiti ovu odličnu atmosferu koja vlada u i oko kluba. Ta pozitivna energija mora se prenijeti na igrače koji moraju igrati bez straha, svjesni da mogu napraviti rezultat.

• Koliko poznajete Anderlecht? - pitamo Mornara koji je za Anderlecht igrao tri sezone, od 2001. do 2004. godine.

- Poznajem njihova kapetana Deschachta koji je počinjao u moje vrijeme. Nisam ih detaljno pratio, ali uvažavam njihovu tradiciju, a posebno iskustvo igranja na europskoj sceni što Hajduk tek sada stječe. U igračkom kadru puno je stranaca, ali i mladih igrača. Nema onakvih ekstra klasa kao što je bio jedan Josip Weber. Taj Lukaku koji je 17-godišnjak sigurno je njihova najjača snaga, ali ne može ni on sam. Svakako su solidna ekipa, ali ako me pitate za prognozu rekao bih da će Hajduk pobijediti.

Počela gužva za ulaznice, očekuje se pun Poljud

Već je poznato da je Split najnogometniji grad u državi, a europske utakmice uvijek su ekstra poslastica i pravi magnet za navijače. Hajduk se može pohvaliti da je najgledaniji hrvatski klub, čak i po nevremenu i kiši na Poljud dođe oko četiri tisuće gledatelja (protiv Varaždina) dok se na drugim stadionima gledateljstvo broji u desecima ili stotinama. Za utakmicu s Anderlechtom očekuje se pun Poljud kao što je to bilo protiv rumunjskih klubova Dinama i Uniree. Maksimalni kapacitet je 35 tisuća, a ulaznice su od ponedjeljka u prodaji i prati ih gužva na blagajnama. Kupuju se i kompleti za sve tri europske utakmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:28