Vladimir Dugandžić / Cropix
BELGIJCI STIGLI U SPLIT

Belgijci u Split došli po bod: 'Hajduk je bolji od Partizana, a onaj plavi dečko je odličan!'

'Čuli smo za paklenu atmosferu koju će napraviti navijači i spremni smo na to. Respektiramo Hajduk, ali vjerujemo da možemo napraviti pozitivan rezultat'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 29. rujan 2010. 18:52

Anderlecht je stigao u Split s jasnim ciljem: ne smiju izgubiti. Klub iz Bruxellesa traži pobjedu, iako bi i s bodom bili zadovoljni.

- Trebaju nam minimalno četiri boda iz dvije utakmice s Hajdukom - rekao je nakon dolaska u Split kapetan “ljubičasto-bijelih”, 29-godišnji igrač obrambenog reda Oliver Deschacht.

- Nakon poraza od Zenita našli smo se u teškoj situaciji jer se moramo vaditi na gostujućem terenu. Znamo što nas čeka u Splitu. Čuli smo za paklenu atmosferu koju će napraviti navijači i spremni smo na to. Respektiramo Hajduk, ali vjerujemo da možemo napraviti pozitivan rezultat.

Igrači Anderlechta o Hajduku ne znaju previše. Ili je bolje reći da ne znaju poimence igrače splitske momčadi, iako su njihovi treneri skautirali utakmice i dobro proučili kako igra Poklepovićeva momčadi.

Ipak nisu ni oni tako naivni kako bi se moglo pomisliti.

- Plavi dečko s brojem deset, taj je najbolji - istaknuo je Moubarak Boussoufa, misleći na Ibričića. Nije mu trebao znati ime da zna kako se radi o pravom majstoru.

'Hajduk je bolji od Partizana'

Prije večernjeg treninga trener Anderlechta Ariel Jacobs pojavio se pred medijima u kino dvorani stadiona na Poljudu, te istaknuo kako će glavne Hajdukove prednosti u sutrašnjem ogledu biti u vrućoj atmosferi i u domaćem terenu, no i da obje momčadi u sastavu imaju individualce sposobne riješiti utakmicu.

- Prema prikazanom Hajduk nije zaslužio poraz od AEK-a u Ateni. U dobroj je formi, vodi u domaćem prvenstvu i sva ta euforija ima utjecaja i na igre momčadi - rekao je Jacobs na kojeg je najbolji dojam ostavio, kako ga je ne mogavši se sjetiti prezimena nazvao a prevest ćemo to na indijanski, “Napadač Koji Je Zabio Najviše Golova”, odnosno Vukušić.

Strateg momčadi iz Bruxellesa istaknuo je uspoređujući ovaj susret s utakmicama protiv zagrebačkog Dinama i kako je prvenstveni cilj njegove momčadi kvalitetna izvedba, a iz toga će već proizići rezultat (gotovo prije točno godinu dana Anderlecht je zahvaljujući kontrama u Maksimiru slavio 2:0), no očito je to bila pila naopako. Međutim Jacobs je našao i veliku razliku u odnosu na taj ogled.

- Usporedba sa Zagrebom je nemoguća. Već prvi pogled na ovo zdanje daje drukčiji osjećaj - rekao je na Poljudu Jacobs kojem je najveću glavobolju zadavala ozljeda aduktora Moubaraka Boussoufe. Marokanac će ipak sigurno igrati.

- Bio sam iznenađen stanjem, ali sada je ono ipak puno bolje.

Pored Jacobsa pred sedmu silu izašao je i vratar Silvio Proto koji je nastavio trenerovu priču o dojmu i rezultatu. Nakon gledanja snimki utakmica “bijelih” vratar Anderlechta koji je u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispao od beogradskog Partizana nakon izvođenja jedanaesteraca komplimentirao je Splićanima.

- Mislim da je Hajduk bolja momčad od Partizana - rekao je Proto, uz ogradu kako će se nakon susreta vidjeti je li bio u pravu.

Po dolasku u Split kapetan Olivier Deschacht istaknuo je kako je cilj njegove momčadi u dva ogleda s Hajdukom osvojiti četiri boda. U Anderlechtu očito u Splićanima vide svoju šansu za prolaz u narednu fazu natjecanja.

- Znamo da je Hajduk napadački vrlo snažna momčad što su i pokazali u dosadašnjim ovosezonskim europskim nastupima, a čuo sam i da nas čeka vruća atmosfera. U Splitu nam je prvi cilj ne izgubiti.

Pobjednik uzima sve

Hajduk i Anderlecht otvorili su Europsku ligu porazom, i to identičnim rezultatom: 1-3. Hajduk je izgubio od AEK u Ateni, a Anderlecht od Zenita u Petrogradu.

Zbog toga ovaj meč ima posebnu težinu. Pobjednik će osnažiti svoje šanse u utrci za drugu poziciju, dok će poraženome ostati samo teorija. Remi bi više odgovarao Anderlechtu nego Hajduku. U toj grupi Zenit je apsolutni favorit, a Rusi dočekuju AEK koji je u međuvremenu ostao bez trenera Duška Bajevića.

Hajduku pobjeda i remi protiv kluba iz Bruxellesa

Hajduk i Anderlecht dosad su se dvaput sastali u europskim natjecanjima, u sklopu Lige prvaka 1994./1995. godine. Hajduk ne zna za poraz jer je na Poljudu ostvario pobjedu 2-1, a u Bruxellesu je utakmica završila bez pobjednika 0-0.

Linker
29. rujan 2024 23:25