POPIS VATRENIH

Bartuloviću poziv za Latviju i Grčku, Bilić zaboravio prezimenjaka Matu

Zbog inflacije kvalitetnih napadača poput Jelavića i Mandžukića, čiji su transferi obilježili ljetni prijelazni rok, Mate Bilić do daljnjeg na listi čekanja

ZAGREB - Mnogo je kvalitetnih napadača koji s punim pravom mogu pitati - gdje sam tu ja? U tom krugu su i Mate Bilić, i Klasnić, i Kalinić, ali u ovom trenutku neki drugi igrači su u prednosti, objašnjava Slaven Bilić svoj izbor za rujanske dvoboje s Latvijom i Grčkom.

Slučaj Mate Bilića je posebno intrigantan jer je igrač isplivao iz autsajderske zone prije godinu dana, u međuvremenu zabijao na prijateljskim utakmicama protiv Lihtenštajna i Austrije, da bi se na startu novog ciklusa vratio na začelje golgeterske kolone. Izbornik hrvatske reprezentacije trenutačno raspolaže raskošnom napadačkom lepezom, pa se i neke provjerene euroklase poput Mladena Petrića u toj gužvi osjećaju zakinutima.

- Nemam informaciju da je Rapid suspendirao Jelavića, dapače čuo sam da je transfer u Rangerse realiziran tako da ne postoje prepreke za njegov dolazak u reprezentaciju. Kad je o Matu Biliću riječ, on ostaje u kvoti 29-30 igrača na koje računamo, ali petorica napadača su sasvim dovoljna za predstojeće akcije. Petrićevo eventualno nezadovoljstvo zbog toga što u igru ulazi s klupe za nas može biti samo pozitivno, jer to je dokaz da je igrač motiviran. Petrić je od prvog dana u našem programu kao član udarnog ešalona, iznimno smo zadovoljni njegovom partijom u Bratislavi.

Na ime starih zasluga pozivnicu je dobio Stipe Pletikosa, trenutačno u statusu trećeg vratara nacionalne momčadi iza Runje i Subašića. Nakon kraćeg izbivanja u krugu kandidata je i Pokrivač, a pozivnica je zacijelo iznenadila Mladena Bartulovića iz kijevskog Arsenala. Izbornik će 29. kolovoza na pripreme u Čatež povesti ukupno 23 igrača. Do prozivke bi se i Luka Modrić trebao oporaviti od ozljede mišića.

U petak se Bilić sastao s Krunom Jurčićem koji je nedavno snimao Latvijce. Dojmovima o reprezentaciji Grčke već ga je izbrifirao Robert Prosinečki.

- Naravno da na startu ciklusa u dvije utakmice razmišljamo o šest bodova. Suparnike smo snimili i dočekat ćemo ih spremni. Latvija u kvalifikacije ulazi s ambicijom da se plasira, neće se zadovoljiti otkidanjem ponekog boda favoritima. Riječ je o reprezentaciji s nekolicinom hitrih, opasnih igrača, kvalitetom negdje na pola puta između Estonije i Bjelorusije. Kada je o Grcima riječ, oni su dolaskom novog izbornika malo promijenili sustav i sada igraju kombinatornije, ali zadržali su 90 posto igrača sa SP-a. Sigurno su opasni, ipak su 12. momčad s Fifa ljestvice.

Bilićev popis za Latviju i Grčku

Na popisu 23 kandidata za utakmice s Latvijom i Grčkom (3. i 7. rujna) nalaze se vratari Runje, Subašić i Pletikosa te 20 igrača: Ćorluka, Šimunić, Strinić, Schildenfeld, J. Buljat, Srna, Bartulović, Vukojević, Dujmović, Pokrivač, Modrić, Rakitić, Kranjčar, Pranjić, Gabrić, Olić, Eduardo, Petrić, Jelavić i Mandžukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 17:18