IZBORNIK OTKRIVA

'Gabriću bi ovo moglo biti zadnje okupljanje'

'Bolji smo od Latvije, tu priče nema. Ali ovo je nogomet i oni su dovoljno dobra reprezentacija, koja je prešla prag konkurentnosti ne samo da može svakome stvoriti probleme nego se želi plasirati na Euro'
 Nenad Dugi / Cropix

ZAGREB - Na travnjaku u Brežicama startaju pripreme za Latviju ujedno i treći izbornički ciklus Slavena Bilića. Vidi se na njemu da je jedva čekao ovaj trenutak, da se napokon krene u bitku za bodove i povratak reitinga hrvatskog nogometa narušenog neuspjehom u minulim kvalifikacijama.

- Počinju prave utakmice, nakon gotovo godinu dana. Dočekujemo ih u skoro odličnom stanju. Svijesni smo iz vlastitog iskustva što znači start kvalifikacija. Koliko ti pobjede u prvim susretima daju elana i vjetra u leđa ili te poraz baci unatrag. Latviju i Grčku respektiramo ali mi idemo po dvije pobjede.

Dakako do petka i susreta u Rigi, Grci su gotovo zabranjena tema, fokus mora biti na momčadi s Baltika.

- Bolji smo od Latvije, tu priče nema. Ali ovo je nogomet i oni su dovoljno dobra reprezentacija, koja je prešla prag konkurentnosti ne samo da može svakome stvoriti probleme nego se želi plasirati na Euro. Snagu i ambiciju pokazali su i time što na razgovorima u Ateni nisu pristali na raspored odigravanja utakmica u skupini koju smo usaglasili Grčka, Izrael i mi.

Nakon generalne najave Bilić je komentirao i tvrdnje ili teze koje je proteklih dana pročitao u tisku. Na konstataciju kako Mladen Petrić osjeća da više nije u prvom planu, rekao je:

- Mislim da je to više potencirano od strane medija nego što se radi o stvarnom problemu. Možemo sad ići utakmicu po utakmici i recite gdje to on nije bio važan igrač u reprezentaciji. Od zadnjih deset susreta samo u jednom ili dva nije nastupao, a da je bio zdrav. Petrić je izvanredan profesionalac, to što je u prvom ciklusu bio prvi izbor, ne znaći da je sada marginariziran...

Najspornije je uvrštenje Drage Gabrića, veznjaka koji ne igra u Trabzonsporu.

- Gabrić trenutačno nije niti među 18 igrača koji ulaze u zapisnik. Njega drži samo reprezentacija u kojoj je bio dobar na utakmicama u svibnju. Već sam mu rekao, a sada ću mu još jednom naglasiti - ako ostane u tako lošem statusu u klubu u listopadu ne može očekivati poziv. Pogotovo bude li Ivo Iličević nastavio na dosadašnji način u Bundesligi. Gabriću je prednost bila nešto slabija konkurencija na njegovom mjestu, međutim sad se i po tom pitanju stvari mijenjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:01