AFP
BITKA ZA POLUFINALE

MEČ ŽIVOTA Čilić: 'Berdycha sam sredio u Wimbledonu, zašto ne bih i u New Yorku?'

U međusobnim ogledima Čeh vodi 5-3, ali Čilić je dobio dva od posljednja tri meča
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 04. rujan 2014. 13:57

Gilles Simon bio je uvjeren da je pronašao doživotnu mušteriju. Da nije, sigurno uoči meča protiv Marina Čilića ne bi Francuzima izjavio kako vjeruje da neće nikada izgubiti od Marina.

Ako od Novaka Đokovića nije sramota izgubiti deset puta zaredom, onda je Čilićev skor sa Simonom bio svojevrsna uvreda njegovu talentu. Jasno, Francuz je španer, tip koji se nikada na velikoj sceni neće pobijediti sâm, ali peti poraz u međusobnim ogledima, treći na Grand Slamu, ne bi dobro sjeo Čiliću. Ponovno gubiti od čovjeka koji u prosjeku servira 20 km/h sporije od njega duboko bi deprimiralo Čilića i zato je pobjeda, u kojoj je pokazao igračku i fizičku moć, vjerojatno i najveća ove sezone.

Treća sreća u Americi

- Drugi put u karijeri sam povezao dva četvrtfinala na Grand Slamovima nakon US Opena 2009. i Australije 2010. godine pa sam presretan. Treće četvrtfinale... Prva dva sam izgubio, a valjda će sada biti treća sreća. Ne planiram se zaustaviti na četvrtfinalu - poručio je Čilić.

Slijedi mu Tomaš Berdych. Čeh je igrač koji godinama egzistira u Top 10 s boljim rezultatima od Čilića, ali daleko od nepobjedivog. Za razliku od Simona, koji mu igrački nikako ne odgovara, Berdych koncepcijski predstavlja prototip suparnika kakvog Čilić voli. Čeh će pokloniti poen, igra u samo jednoj, petoj brzini, nema ni približnu mogućnost varijacije kao Francuz. Dakle, ako mu Marin uđe u glavu, odnosno u servis, kao u prošlom meču i ako bude servirao kao u Londonu, ima veliku priliku za pobjedu karijere.

- U posljednjem meču na Wimbledonu sam ga pobijedio. Bit će drugačiji meč od ovog protiv Simona, s puno kraćih poena. Berdych nije nepobjediv - vjeruje Čilić.

Uskoro će 26 godina

Na ulasku u peti set četverosatnog trilera u osmini finala US Opena činilo se da Simonov teror nad njim ide dalje. Simon živi od maratona i mečeva u kojima fizički iscijedi suparnike. Čovjek se vjerojatno i rodio u pet setova. Kada je uzeo četvrti protiv, činilo se, energijom sve praznijeg Čilića, bio je na najboljem putu za prvi četvrtfinale u New Yorku.

Ipak, ono što je Čilić pokazao u petom setu dokaz je koliko napreduje. Dok je Goran grizao ostatke ostataka noktiju, Čilić je pronašao put do pobjede. Spasio je break-loptu u prvom gemu, pa glasnim povikom “caaareee” dao suparniku do znanja da ne odustaje. Na pragu 26. rođendana, kojeg će proslaviti četvrte nedjelje u rujnu, Čilić nije mlad , iako će ga i Wilander, u poplavi uspjeha 30-godišnjaka, etiketirati kao takvog. Od Berdycha može izgubiti bilo tko, tako i Čilić, ali danas će izaći na najveći teniski stadion na svijetu znajući da igra najveći meč karijere. Zašto? Zato što ni sâm ne zna kada će mu se opet pružiti prilika da za polufinale Grand Slama ne mora pobijediti Đokovića, Nadala, Federera, Murrayja...

Linker
23. rujan 2024 23:23