KRALJ NEW YORKA

Fantastični Marin Čilić deklasirao Berdycha i prošao u polufinale US Opena!

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 05. rujan 2014. 01:02

Nakon 18 godina Hrvatska ima polufinalista na US Openu. Cijela punoljetnost prošla je od pobjede Gorana Ivaniševića protiv Stefana Edberga u četvrtfinalu 1996., ali hrvatski teniski navijač napokon je dočekao reprizu. Čilić će u polufinalu igrati protiv Rogera Federera koji je nakon pet setova borbe izbacio Francuza Monfilsa 3-2 ( 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2).

Četiri i pol godine nakon što je kao 21-godišnjak u Melbourneu najavio veliku karijeru, Marin Čilić plasirao se među četiri najbolja u Flushing Meadowsu. U meču života, kako smo tendenciozno najavili njegov peti četvrtfinale u karijeri, odigrao je jedan od najboljih, najpametnijih, najzrelijih mečeva u karijeri i, poput vjetra koji je puhao cijelim tijekom ovog ogleda, “pomeo” Tomaša Berdycha s terena. Završilo je 6-2, 6-4, 7-6(4) za presretnog Međugorca.

- Ovo je nevjerojatan dan za mene. Isplatilo se sve što sam radio ove godine. Posljednjih nekoliko mjeseci počeo sam ubirati plodove tog rada i zbog toga sam presretan - kazao je Čilić u intervjuu na Arthur Ashe stadionu.

U najvećoj teniskoj areni na svijetu Čilić je odigrao, kako bi Amerikanci rekli, “just what the doctor ordered”. Ako je s Goranom napravio recept za Berdycha, proveo ga je u djelo od prve do posljednje lopte, pobjedonosnog forhenda koji je Berdych, kao i tolike prije toga, samo ispratio pogledom. Kao što smo i najavili, Čeh je i poklonio dosta toga, posebno jer mu je vjetar stvarao probleme pri servisu (dvije dvostruke pogreške već u prvom gemu meča) i udaraca s osnovne linije. U teškim uvjetima do izražaja dolazi sposobnost prilagodbe i igračka širina, a Berdychu to nikada nije bila jača strana.

- Sigurno sam se bolje prilagodio uvjetima. Odlično sam koristio vjetar, zaista sam dobro servirao i taktički odigrao perfektno, blistao je Čilić.

Taktika je, kao i u prijašnje tri pobjede nad Čehom, bazirana na raznovrsnosti. Čilić je od prvog poena miksao ritam, često koristio slajs kojim je razbijao Berdychov ritam i čekao njegove pogreške. U prvom ga je setu breaknuo čak tri puta, na isti je način otvorio i drugi set. Za vodstvo 2-0 u setovima ostao je sasvim miran, Čehu nije ponudio niti jednu break priliku, a umalo ga je završio ivaniševićevski. Naime, kod 5-4 je zabio tri asa, ali nije došao do pokera asova. Kada je propustio prve dvije set-lopte, činilo se da bi mogao zadrhtati. Drugi servis na trećoj set-lopti bio je baš takav, drhtav, ali Berdych je nastavio u najboljoj maniri Djeda Mraza.

Jedinu ozbiljnu krizu Marin je preživio početkom trećeg seta. Darovao je Berdychu break, Čeh je imao 4-1, ali nije uspio doći do seta. Posebno ga je isfrustrirala odluka sutkinje Louise Engzell (poznata po brojnim gafovima na velikim mečevima, poput finala R. Garrosa Schiavone - Li), koja mu je pri vodstvu 4-2, 30-15 sudila dvostruki odskok lopte. Prema rotaciji njegova udarca činilo se da je Čeh u pravu, ali usporena snimka je pokazala da je Šveđanka bila u pravu.

- Jesi li ti ikada uzela reket u ruke? Nisi? To sam si i mislio. Kako uvijek uspiješ donijeti tako usrane odluke? - vrištao je Berdych.

U takvom je stanju izgubio sljedeća dva poena, a s njima je otišla i prednost breaka. Do tie-breaka Čilić nije imao problema, a ključni je poen dobio nakon duge izmjene na 4-4. As za 6-4 osigurao mu je dvije meč-lopte, a već opisanim je forhendom iskoristio prvu i počeo slaviti. Slično kao i protiv Simona, raširio je ruke i vrištao od sreće okrenut prema svome taboru. Goran, kondicijski trener Slaven Hrvoj, fizioterapeut Robert Prusac, menadžer Vincent Stavaux... svima im je u tom trenutku pokazao koliko je zahvalan što ih ima.

- Čini se da ovaj osmijeh govori sve - kazao mu je Darren Cahill, cijenjeni trener koji radi intervjue na terenu za ESPN.

Pobjednički osmijeh, koji već 11 dana ne skida s lica, željet će zadržati i nakon drugog polufinala Grand Slama u karijeri. Rekao je da će pogledati dvoboj dvojice uzbudljivih potencijalnih protivnika, Monfilsa i Federera. Tko god da je dobio taj noćni okršaj, neće moći ući bezbrižno u subotnji polufinale. Čilić, koji je u prva dva seta ubacio preko 70 posto prvog servisa, koji pametno koristi prednosti i prilike koje mu se ukažu, opasan je za svakog tenisača na svijetu. Zato i u taj polufinale mora ući s osmijehom, jer on je svoje napravio. Iskoristio najbolji ždrijeb koji je ikada imao na Grand Slamu, osigurao skok na 13. mjesto na svijetu i pripremio teren za povratak tamo gdje mu je mjesto. Da, danas svi vide da Marin Čilić vrijedi za Top-10.

Linker
24. rujan 2024 01:19