foto: Cropix, JL
OLAKOTNA OKOLNOST

ZAŠTO JE FILIPOVIĆ DOBIO DVIJE, A ADEMI ČETIRI GODINE SUSPENZIJE? Ugledni liječnik objasnio da razlog ne može biti banalniji

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 26. studeni 2015. 21:52

Jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za doping kod sportaša, dr. Božidar Fučkar, smatra da je kazna za Mirka Filipovića, koji je dobio dvije godine suspenzije od USADA-e zbog korištenja hormona rasta, očekivana. Usporedio je istu kaznu s onom četverogodišnjom izrečenoj nogometašu Dinama Arijanu Ademiju zbog pozitivnog nalaza na stanozolol.

- Zna se što se smije, a što ne, kazne su poznate. Razlika između kazne Mirka i Ademija je što je Mirko priznao, a Ademi nije. Kao na sudu kada se nagodite. To su mu uzeli kao olakotnu okolnost.

Vjeruje da će još boraca bit pozitivno.

- Ove godine su uveli testiranje boraca, mogli bi padati jedan za drugim. Vidimo kako oni izgledaju, kakve treninge i borbe trpe. Nije moguće da ovako izgledate bez pomoći nekih sredstava. Mirko je čuo da će biti suspendiran pa se umirovio, no ostat će obilježen. S druge strane, Ademi je stradao tuđom krivicom. Na ovaj način mu je uništena karijera s obzirom na godine. Mirko je već puno postigao u karijeri, dok Ademi tek treba osigurati egzistenciju.

Fučkar smatra da Ademi treba sastaviti pametnu žalbu i da se treba pronaći krivac.

- Treba istražiti gdje se kretao i s kim. Vjerojatno je tražio neku pomoć sa strane i uzeo na svoju ruku. Sportaš na toj razini ne smije uzeti ni aspirin bez dogovora s liječnikom. Ne vjerujem da je netko u Dinamu pogriješio, pogreška je s makedonske strane.

O razlici između dva anabolika dr. Fučkar kaže:

- I jedan i drugi su anabolici koji se uzimaju u svrhu povećanja mase. Hormon rasta je klasičan, dok stanozolol nije. Stanozolol se daje plućnim bolesnicima.

Često se susrećemo s terminom zagađeni uzorak, dr. Fučkar objašnjava što taj termin označava.

- Može se dogoditi da se u mesu nađu anabolici kojima su seljaci tretirali govedo. Također, postoje razni suplementi i vitamini u koje se stavljaju anabolici, te ukoliko laboratorij nije u potpunosti čist prilikom proizvodnje može doći do kontaminacije.

Linker
23. rujan 2024 00:31