MARKO TODOROV Cropix
AUTOR RUDOLF STARIĆ

Održana promocija monografije Hrvatskog veslačkog saveza pod nazivom ‘Naših 85 godina‘

‘Ova monografija je plod jednog čovjeka, koji je pokraj veslačke staze zapisivao sve trenutke‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 20:49

U petak se u prostorijama zagrebačkog hotela Westin održala promocija monografije Hrvatskog veslačkog saveza, autora Rudolfa Starića pod nazivom "Naših 85 godina". Kratku svečanost govorom je otvorio predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

- Ovo je događaj koji po prvi put obilježava Hrvatski veslački savez i objavljuje sve što je radio, svoje rezultate. Ova monografija je plod jednog čovjeka, koji je pokraj veslačke staze zapisivao sve trenutke, i tako ih stavio u ovu knjigu.

Predsjednik je također pozdravio ugledne goste, bila su tu imena poput Tomislava Družaka, Morane Paliković Gruden, Siniše Krajača te Zdravka Jurčeca.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač također se obratio prisutnima.

- Čestitao bih ovu veliku obljetnicu, govorio o uspjehu sporta koji je obilježio uspjehe cjelokupnog sporta, veslanje je jedno od najuspješnijih sportova.

image
MARKO TODOROV Cropix

Državni tajnik Tomislav Družak dodao je:

- Meni je velika čast biti ovdje. Ovo je knjiga jedne nažalost neživuće legende, bio je enciklopedija, legenda, nažalost nije dočekao njen izdatak. Pozdravljam vas, zahvaljujem se sportašima i sportašicama, veslačima i veslačicama, trenerima, predsjednicima, riječ je o jednom od najtrofejnijih i najuspješnijih sportova.

Nakon uvodnih riječi predstavljen je i sam autor, Rudolf Starić. Istaknuto je kako je Starić iza sebe ostavio neprocjenjivu arhivu povijesnih činjenica, rezultata i podataka o hrvatskom veslanju. Također je rečeno kako je ovo "jedna od najboljih knjiga o povijesti jednog sporta u Hrvatskoj". Starić je preminuo u travnju 2023. godine.

Prigodan znak pažnje dobila je i Nada Starić, autorova supruga.

image

Nada Starić

MARKO TODOROV Cropix

- Jako ste me dirnuli, iako sam kad sam dobila poziv bila presretna, znajući koliko je dana i noći Rudi ulagao u pisanje ove knjige. Prema tome, sve što ste rekli o njemu je istina, rado je to radio, nije bio napor ni veselje. Podatke je dijelio, kome god je tražio, knjiga je nastala i po noći, naši lusteri svijetle, samo mi svijetlimo, on je od jutra do mraka sjedio ne bi li to napravio.

- Ja i moja obitelj smo jako sretni i zahvalni na ovim lijepim riječima, on je bio jedan vedar i sretan čovjek, od srca je radio i davao. Sretni smo, obitelj je sretna, i drag moj Rudi, ako sada gledaš, vidiš svoju obitelj i svoja djela..

Porukom čestitke javili su se i braća Sinković, koji trenutno odrađuju pripreme uoči Olimpijskih igara u Parizu.

- Jako nam je drago da imamo ovu monografiju, jedva je čekamo pročitati, nadamo se da ćemo je nadopunit, Rudi nas je pratio od malih nogu, stvarno je bilo gušt s njim raditi, svaka čast i žao nam je što nismo mogli doći.

Uslijedio je kratak pregled najvećih veslačkih rezultata u hrvatskoj povijesti, o kojima se detaljnije može pročitati u knjizi.

Linker
21. kolovoz 2024 13:58