HRVATSKA - JAPAN 3-2

VELIKA SENZACIJA U TRSTU Hrvatska srušila Japan, treću reprezentaciju svijeta

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 01. listopad 2014. 21:48

Japan ovdje u Trstu ima poseban tretman, previše poseban. Kao da su Hrvatice ovdje došle samo da bi Japanke imale s kime igrati i pobijediti. To je valjda kod naših djevojaka izazvalo gnjev i revolt, pa su odlučila pomrsiti račune organizatorima ovog SP-a, ali i Japankama. Jer, znalo se da mogu, da imaju kvalitetu, pitanje je bilo samo kako će se, i da li će adaptirati na japanski stil igre. A jesu, i te kako, Japanke će dugo sanjati Hrvatice.

Vercesi je krenuo s Brnardom Brčić na poziciji organizatorice igre, i Sanjom Popović na njezinoj dijagonali, na poziciji korektorice. Libero je u ovoj utakmici od početka bila Marija Ušić. Dobra odluka, Bernarda je vrlo solidno odrađivala svoj posao, no ono što je najvažnije bilo je kako će reagirati Mija Jerkov i Senna Ušić Jogunica na prijemu servisa.

Nije bilo idealno, daleko od toga, ali i to je bilo solidno, naš je ukupan prijem u prvom setu bio 35%, ali napad na slabih 29%. Marija također vrlo, vrlo solidna.

Usprkos tome, usprkos vodstvu Japana od 3:0 i 5:1, Hrvatice ubrzo uspostavljaju igru i dolaze do 7:7. I ne samo to, serijom 4-0 imaju i 11:8, pa Japanke traže minutu odmora. Nakon koje nažalost serija ide u njihovom smjeru, 5-1 za 13:13. Teško je igrati s ovakovim ekipama, lopta gotovo da im ne pada u polje, ne serviraju jako, ali lupaju po vrhu našeg bloka, tražeći blok-aut. Vrlo nezgodna ekipa. Maja Poljak odlično se snalazi na mreži, no kada ona krene u drugu liniju i na klupu malo nam slabi blok, Ivana Miloš ipak ne stiže zatvoriti sve rupe. Još do 18:20 se naše nekako drže, a onda serijom 5-0 Japanke odlaze po prvi set. Ipak, kapa do poda našima, odlično su parirale, hrabro, taktički odlično servirale.

To su zato kapitalizirale u drugom setu. Japan ponovno na prvi tehnički time out odlazi sa 8:7, tu je Vercezi kod 9:9 tražio video-chalnenge, i pogodio, promijenili su sučevu odluku, i nekako, poen po poen, gradimo dobitak ovog seta. Najprije 15:12, no Japan je tu, za vratom, 18:17 i 20:20. I tako, u toj igri živaca, poen po poen, nekako je ispalo da su naše stalno bile za jedna ispred, do konačnih 25:23. Erupcija veselja na našoj klupi, ali i u gledalitu gdje je bilo dosta dresova sa hrvatskim obilježjem. Naši navijači su bodrili djevojke u presudnim trenucima ovoga seta. Zanimljivo, prisilile su naše reprezentativke suparnice na neuobičajeno puno pogrešaka, čak 11 u prva dva seta, naše jednu više. Također, bolje su naše i u servisima, 3 asa prema japanska dva, iako su one generalno radile veći nered servisima našem prijemu. Blok očekivano bolji, 5 prema 2 Japana.

Utakmica se potpuno rasplamsala u trećem setu, publika se zagrijala, gotovo su svi prešli na našu stranu. Nitko nema rezultatsku veću prednost, stalno jedni drugima pušu za vrat. Kod 12:15 Vercesi s klupe uvodi Samantu Fabris umjesto Sanje Popović koja ponovno igra veliki meč. No, svježa Samanta s klupe donosi kao i uvijek pozitivnu energiju. Od 20-og poena svaki se pomiče suparnik za milimetar, imaju Japanke set loptu na 24:23, ali ne daju naše. Udaraju, snažno, s suparnice s druge strane kao nisu s ove planete, spašavaju nemoguće lopte, čak i one koje već svi vide na podu, prkoseći zakonima fizike. Na kraju su ispale s(p)retnije i dobile treći set na razliku. Samanta 6 poena, ali i 10 pogrešaka Hrvatske u ovom setu.

Japanke su i u četvrtom stalno u vodsvu, no Hrvatice se ne daju, blok mi dalje funkcionira, i dalje se pokušava dobro servirati, zapravo vrhunsku partiju pružaju naše djevojke. Japan je ipak trećerangirana reprezentcija na svijetu, mi - na 23. mjestu. Ne smiju im naše dozvoliti da suviše odmaknu, sa 9:12 odlaze serijom 5-1 na 14:13, nakon asa Mije Jerkov suparnice traže minutu odmora. Maja odmah potom blokira za 15:13, Samanta smečira iz druge linije za 16:14. U gledalištu erupcija...

Nema igre na rizik kod Japana, već nakon drugog tehničkog time outa zovu minutu odmora, kod 17:14 za nas. Ne pomaže, imaju naše i +5 (19:14), ovo se ne bi smjelo propustiti. Najednom nervoza u japanskim redovima, imaju već 24 neforsirane pogreške, što je neshvatljivo za njih. Zato i nije moglo završiti drugačije nego dobijenim setom Hrvatske, 2:2 je, sada treba vidjeti tko je jačih živaca.

Nije moglo bolje početi, 3:0 za Hrvatsku, uz pomoć video chalengea, i time out za Japan. Mia potom pogađa kao kuglu Japanku s druge strane za 4:0. Ipak je s druge strane Japan, brončane sa OI, i one imaju pravo na radost, pa kod 5:3 Vercesi zove time out. Kod 8:5 mijenjaju se strane na terenu, a kod 12:8 japanski izbornik traži video chalenge pa time out. Čutuk je na servisu, umjesto Miloš, a Mia, koja će uskoro u Japan. neriješiva je enigma za njih. Pobjeda na kraju, velika, ogromna, tek će za koji dan biti svjesni koliko velika. Čestitke Angelu i djevojkama, nakon do poda!

HRVATSKA - JAPAN 3:2 (18:25, 25:23, 25:27, 25:20, 15:8)

TRST Palatrieste. Gledatelja 2500. Suci: Elbis Zamora (Venecuela), Josmer Perez (Portoriko).

HRVATSKA: Ušić Jogunica, Grbac, Jelić (L), Čutuk, Jerkov, Miloš, Popović, Fabris, Brčić, Alajbeg, Poljak, Ušić (L). IZBORNIK: Angelo Vercesi

JAPAN: Nakamichi, Kimura, Takada, Yamaguchi, Ishida, Ishii, Shinnabe, Ebata, Sakoda, Ono, Tsutsui (L), Miyashita. IZBORNIK: Masayoshi Manabe

Linker
28. rujan 2024 22:58