Samuel Kolega, Filip Zubčić, Zrinka Ljutić, Leona Popović, Istok Rodeš

 Ronald Goršić/Cropix
KREĆE SKIJAŠKI CIRKUS

Hrvati najavili pobjede, spominje se i mogući povratak Snježne kraljice: ‘Ima pozitivnih signala‘

"Puno toga ovisi o našim skijašicama i skijašima. Pričekajmo proljeće", kaže Vedran Pavlek
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. listopad 2023. 17:05

Za tjedan dana, u subotu 28. listopada, u austrijskom Söldenu počet će 58. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Utrke na ledenjaku Rettenbach u četvrtak su potvrđene, a iz Svjetske skijaške federacije došla je ocjena kako "staza nije bila ovako dobra već nekoliko godina". Uglavnom, u Söldenu je sve spremno za već 30. izdanje utrka kojima se otvara skijaška sezona.

Spremni su i najbolji hrvatski skijaši i skijašice od kojih će njih troje - Zrinka Ljutić, Filip Zubčić i Samuel Kolega - skijati u Söldenu idući vikend, a Leona Popović i Istok Rodeš će pričekati prve slalomske utrke u studenome. Poklopilo se da su trenutačno svi u Hrvatskoj pa je to bila prilika da ih Hrvatski skijaški savez okupi na druženju s novinarima.

Pred nama je sezona bez Zimskih olimpijskih igara ili Svjetskog prvenstva, ali i bez zagrebačke utrke Svjetskog kupa jer Međunarodna skijaška federacija prvi put nakon 2005. nije u kalendar uvrstila ni muški ni ženski slalom na Sljemenu.

image

Filip Zubčić

Ronald Goršić/Cropix

To je ono čega neće biti, a čega će biti? Na temelju informacija "s terena"...

- Očekujem nastavak vrhunskih rezultata, postolja, a usudio bih se reći i pobjeda. Filip Zubčić je pokazao da to može, prošle sezone su prvi put na postolju bile i Zrinka Ljutić i Leona Popović, Istok Rodeš i Samuel Kolega napreduju... Ovo je jedna stvarno dobra generacija, pokazatelji s priprema su dobri, a prvenstvo sam zadovoljan radom i odličnom atmosferom u ekipi i u stručnom kadru - kaže Vedran Pavlek, direktor alpskih reprezentacija.

Činjenica da se neće održati utrke Svjetskog kupa na Sljemenu veliki je financijski udarac za Hrvatski skijaški savez, jer su one itekako doprinosile svih ovih godina u "pokrivanju sezone" naših reprezentativaca. Proračun za novu sezonu još nije zatvoren, ali...

- Zatvarat ćemo ga tijekom sezone, nedostaje još otprilike 20 posto, ali svjesno smo ušli u taj rizik i vjerujemo da ćemo ga zatvoriti.

image

Leona Popović

Ronald Goršić/Cropix

Odnosno...

- Od trenutak kad Sljeme ovog proljeća nije uvršteno u kalendar Svjetskog kupa naš potpuni fokus je na rastu reprezentacije i bit će tako sigurno do 17. ožujka.

Hoće li se Snježna kraljica vratiti na Sljeme?

- Ima pozitivnih signala koji sugeriraju povratak Snježne kraljice. Vidjet ćemo. Puno toga ovisi o našim skijašicama i skijašima. Pričekajmo proljeće kad će se raditi kalendar za sezonu 2024./25., do tada ne bih ulazio u špekulacije - zaključio je Pavlek.

image

Zrinka Ljutić

Ronald Goršić/Cropix

U toj priči sigurno neće biti sigurnih informacija prije završetka sezone u kojoj Filip Zubčić očekuje puno ne samo od sebe nego i od Samuela Kolege i Istoka Rodeša, ali i od djevojaka...

- Sva smo trojica smo kvalitetniji u slalomu nego lani i nadam se da ćemo timski napraviti jedan veći iskorak. Vidio sam Zrinku kako skija, odlična je, a od puno sam ljudi čuo da je Leona brza. Nadam se odličnom rezultatu ove godine za Hrvatsku.

image

Istok Rodeš

Ronald Goršić/Cropix

Zrinku Ljutić je na mjesec dana zaustavila operacija slijepog crijeva i oporavak od nje, ali je nakon toga odradila odlične pripreme u Argentini, nastavila u skijaškoj dvorani u Litvi, a prije Söldena će još trenirati na ledenjaku Pitztal. Prošlu sezonu je završila kao 12. slalomašica Svjetskog kupa, prvi put osjetila kako je to biti na postolju (3. mjesto u slalomu u Špindleruvom Mlynu), ali i osvojila prve veleslalomske bodove (19. u Kranjskoj Gori i 25. u Kronplatzu).

Sölden je nova prilika za nastavak dobre priče, ali jasno je da će i ona i Leona Popović u prvi plan doći u Leviju sredinom studenoga kad su na rasporedu prva dva slaloma sezone...

image

Samuel Kolega

Ronald Goršić/Cropix

- U Levi idemo odmah nakon Söldena, tamo je dosta hladno i staze su super pripremljene i to će nam biti odlično za trening. Jedva čekam početak sezone - rekla je Leona Popović, šesta slalomašica Svjetskog kupa prošle sezone.

Samuel Kolega će startati uz Zubčića u Söldenu, ali i njemu i Istoku Rodešu je naglasak na slalomu, a prvi je 18. studenoga i to prvi put uopće u austrijskom Gurglu.

image

Kombinezoni hrvatske reprezentacije

Ronald Goršić/Cropix

- Slalomska forma mi je jako dobra, a u veleslalomu se trudim. Usredotočen sam na slalom, nakon Söldena idem u Švedsku gdje ću biti skoro dva tjedna - rekao je Kolega.

image

Vedran Pavlek

Ronald Goršić/Cropix

Linker
29. lipanj 2024 08:50