Henrik Kristoffersen će skijati na domaćem terenu

 FRANZ KIRCHMAYR/AFP/PROFIMEDIA Franz Kirchmayr/afp/profimedia
ODRŽAT ĆE SE 2029.

Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju po prvi put dodijeljeno Norveškoj: ‘Ovo je monumentalan dan‘

Natjecanja će se održavati u Narviku, gradu s oko 22.000 stanovnika koji se nalazi više od 300 km sjeverno od Arktičkog kruga
Piše: HinaObjavljeno: 05. lipanj 2024. 13:59

Norveška će 2029. prvi put biti domaćin Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju, a natjecanja će se održavati u Narviku, gradu s oko 22.000 stanovnika koji se nalazi više od 300 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Delegati Međunarodne skijaške federacije (FIS) su na kongresu u Reykjaviku birali su između tri ponuđača, a uz Narvik su kandidati bili andorski Soldeu i talijanska Val Gardena.

U drugom krugu glasovanja Val Gardena je dobila više glasova od Soldeua te će tamo biti održano Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama 2031.

Iako ima dugu povijest organiziranja svjetskih prvenstava u nordijskim disciplinama, Norveška je po prvi put dobila organizaciju SP-a u alpskom skijanju.

"Ovo je monumentalan dan za norveško skijanje", rekla je predsjednica norveškog skijaškog saveza Tove Moe Dyrhaug.

"FIS Svjetsko prvenstvo jedan je od najvećih svjetskih sportskih događaja, gledaju ga milijuni diljem svijeta. Norveška je odavno prepoznata kao vrhunska alpska nacija, a sada konačno možemo ugostiti Svjetsko prvenstvo", dodala je Dyrhaug.

Svjetsko prvenstvo 2025. bit će održano u Saalbach-Hinterglemmu u Austriji, a 2027. je domaćin švicarska Crans Montana.

FIS je također dodijelio domaćinstva svjetskih prvenstava u snowboardu, freestyleu i freeskija 2029. kineskom Zhangjiakouu, koji je 2022. ugostio natjecanja u tim disciplinama na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu. Slovenska Planica je potvrđena kao domaćin Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima 2028.

Finski Lahti je bio jedini kandidat za domaćinstvo SP-a 2029. u nordijskim disciplinama, ali još nije potvrđen. FIS je finskim organizatorima dao 30 dana za ispunjavanje zadanih kriterija.

Linker
05. lipanj 2024 13:59