NAKON UTAKMICE U PARIZU

ŠOK U FRANCUSKOJ Policija uhitila braću Karabatić i pet igrača Montpelliera

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 30. rujan 2012. 20:31

Može li netko tko je osvojio dva olimpijska, dva svjetska i dva europska zlata pasti niže no što je to u nedjelju popodne pao Nikola Karabatić, jedan od najboljih rukometaša u povijesti?! Osramoćenog i poniženog do bola Karabatića je sprovela francuska policija! Je li se na gori način mogao oskvrnuti jedan sportski hram, i to hram koji nosi ime olimpijskog rodonačelnika Pierrea de Coubertina koji je propagirao olimpijski fair-play?!

Nakon derbija francuskog prvenstva odigranog u dvorani Pierre de Coubertin dogodilo se upravo ono što se najavljivalo posljednjih nekoliko dana. Policija je privela legendarnog Nikolu Karabatića, njegova bratu Luku te još osmoricu igrača Montpelliera, kao i dvojicu iz redova Paris Handballa koji su lani igrali u Montpellieru. Istražiteljska i policijska racija dogodila se neposredno nakon utakmice, optuženici su u policijskoj pratnji u koloni odvezeni u pariško predgrađe Nanterre na detaljnije ispitivanje o navodnom namještanju rezultata utakmice odigrane u svibnju između Cesson-Sevingea i Montpelliera. Ružniji scenarij ne bi osmislio niti pisac holivudskog kriminalističkog spektakla.

Montpellierov predsjednik Remy Levy rekao je novinaru lokalnog dnevnika Le Midi Libre da je i on bio ispitan, ali je demantirao da je klub bio upleten u skandal:

- Klub će obraniti svoju čast, ja sam također ispitan, ali mi nemamo ništa s tim klađenjem...

Za podsjećanje, Karabatić i društvo su navodno uz pomoć svojih supruga i djevojaka te nekih klupskih dužnosnika u svibnju uplatili veće iznose u kladionicama u Montpellieru, Parizu i Rennesu - i to na poraz vlastita kluba. Karabatić i ostali optuženi tada nisu igrali jer su bili ozlijeđeni, ali su navodno pokušali iskoristiti dobar koeficijent na kladionici na pobjedu Cesson-Sevingea. Veliki su iznosi uplaćeni, utakmica je završila pobjedom na papiru slabijeg suparnika, no okrivljenici nisu iz kladionica uspjeli izvući više od 200 tisuća eura jer je sporni par blokiran ubrzo nakon većeg broja astronomskih uplata.

Sudbinu braće Karabatić i sramotu javnog privođenja doživjeli su navodno i Tunižanin Wissem Hmam, Francuz Mickael Robin i Slovenci Dragan Gajič i Primož Prošt. Osim njih, javno je poniženje doživio i klupski fizioterapeut Yann Montiege.

Uoči privođenja, igrači su navodno preliminarno ispitivani i u svlačionicama. Te uvodne scene bile su skrivene od očiju javnosti, no otkrio ih je izvor blizak igračima koji je želio ostati anoniman.

Inače, na utakmici nakon koje se dogodilo uhićenje s jedne je strane u dresu Montpelliera igrao Petar Metličić, a za Parižane Marko Kopljar. Komentirati nisu željeli “dok istraga ne završi i istina ne izađe na vidjelo”.

- Rekli su nam u klubu da ne komentiramo tu problematiku. Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže drugačije. Nažalost, velika je šteta i bez dokazane bilo čije krivnje nanesena rukometu - rekao je Metličić.

Za podsjećanje, skandal je tek nedavno izbio na vidjelo, prvo je sumnjive uplate prijavila kladioničarska tvrtka La Francaise des Jeux (FDJ), zatim je provedena prva istraga, a onda je prije pet dana TV kanal France 3 izašao s konkretnim imenima igrača koji su navodno bili upleteni u najsramotniji čin koji je okaljao ugled francuskog rukometa. Spekuliralo se i s imenima Srbina Mladena Bojinovića, Slovenca Vida Kavtičnika, francuskih reprezentativaca Samuela Honrubije, Williama Accambrayja...Tko je sve priveden, tko bi na kraju i stvarno mogao završiti u zatvoru, teško je spekulirati, no evidentno je da policija ipak ima neke dokaze.

Odgovorni policijski službenik zasad je odbio dati konkretna imena svih sudionika skandala koji prijeti da postane najvećim te vrste u povijesti sporta. Ni glasnogovornik kluba nije želio davati detaljnije izjave o sramoti koja je zadesila Montpellier.

Neposredno nakon nedjeljne utakmice u kojoj je Paris pobijedio 38-24 (Kopljar za Parižane zabio 10 pogodaka) Karabatić je dao kratku izjavu Canal Plus TV-u, no okrenuo je leđa kameri kada mu je novinar uputio pitanje o inkriminiranom klađenju. Kamere su nakon toga uhvatile kako ga smrknuta lica privode policajci u službenim odorama. Bez riječi je ušao u policijsko vozilo.

Predsjednik Francuskog rukometnog saveza Joel Delplanque rekao je BFMTV-u da se nada brzoj i efikasnoj istrazi koja će “konačno otkriti što se sve stvarno dogodilo”.

Trofejni francuski rukomet dosegao je najniže grane, no nikako se ne valja radovati tuđoj nesreći i reći - sada ćemo ih, ovako uzdrmane, lagano pobijediti na SP-u u Španjolskoj...

Linker
24. rujan 2024 17:26