AP Photo
RUKOMETNA AFERA

KLJUČNI DOKAZI Policija prisluškivala razgovore Karabatića i njegove djevojke

Piše: ArhivaObjavljeno: 05. listopad 2012. 13:31

U Francuskoj se i dalje ne smiruju dojmovi oko rukometnoga skandala u kojemu su protiv nekoliko igrača, predvođenih Nikolom Karabatićem, podignute optužnice zbog prijevare, nezakonitog klađenja i namještanja utakmice. I dalje ostaje pitanje zašto je najbolje plaćenom rukometašu Francuske, ili njegovoj djevojci, ako se već on osobno nije kladio, trebala dodatna zarada stečena na nezakonit način, a imajući u vidu da se njegova mjesečna plaća kreće oko 30 tisuća eura bruto, odnosno oko 360 tisuća eura godišnje.

Još jedna utakmica?

Toj svoti treba dodati i onu od prava na objavljivanje njegovih fotografija, koja prelazi pola milijuna eura. Nikola Karabatić ima i potpisane ugovore s desetak jakih sponzora poput Adidasa, Vise, Kindera, Brothera i Betclica, a realizirani su putem Kara Kom Sports tvrtke u vlasništvu Nikoline majke Radmile. I dok njegovi najveći sponzori i dalje šute i čekaju rasplet situacije, zasad je jedino velika kladioničarska kuća Betclic privremeno suspendirala sponzorski ugovor s Karabatićem, iako iz tvrtke poručuju kako ipak nije riječ o raskidu ugovora. Pretpostavlja se da je od najvećih sponzora Karabatić godišnje ubirao još oko pola milijuna eura, no potvrdi li se njegova krivnja u ovom slučaju, mogao bi vrlo brzo ostati bez te zarade. I dok se još pojavljuju novi detalji oko navodnog namještanja utakmice 12. svibnja protiv Cesson-Rennesa, u medijima su se pojavile informacije i o namještanju još jedne utakmice.

Porazi od najlošijih

Riječ je o meču s Nimesom od kojega je Montpellier izgubio 21-25. Tada je navodno iz inozemstva također prijavljen velik broj uplata na poraz Montpelliera. Iako oko najnovijeg slučaja još nije otvorena istraga, zasigurno će se ispitati sve okolnosti mogućeg namještanja, jer neosporna je činjenica da su tada dvije najlošije momčadi u razmaku od svega tjedan dana pobijedile francuskog rukometnog prvaka.

Francuski mediji se prisjećaju i bivšeg kluba Nikole Karabatića, Kiela, kojega se sumnjičilo da je potrošio 120 tisuća eura za podmićivanje sudaca osvjanja Lige prvaka 2007. Sam Karabatić nije bio izravno povezan sa slučajem, no njegov je klub bio osumnjičen za potplaćivanje sudaca u desetak europskih utakmica. Početkom ove godine, nakon trogodišnjeg postupka, njemačko je pravosuđe ipak odbacilo optužbe i oslobodilo dvojicu optuženika zbog manjka dokaza. No, za braću Karabatić, ali i ostale protiv kojih su podignute optužnice, u ovom je trenutku najgore što se stalno pojavljuju novi dokazi koji ih sve više kompromitiraju.

Panične reakcije

Tako je novinar francuskog RTL-a navodno imao priliku preslušati snimljene telefonske razgovore između igrača, njihovih supruga i djevojaka u trenutku kada je afera objavljena u javnosti. Ni ne sluteći da ih policija prisluškuje, igrači su uspaničeno nazivali jedan drugoga dogovarajući se što reći istražiteljima. Najviše je u panici bila djevojka Luke Karabatića, TV voditeljica Jeny Priez, koju je Luka zamolio da ne laže policiji te da će ju, bez obzira na sankcije, zaštititi.

Linker
24. rujan 2024 19:24