Srecko Niketic / CROPIX
ZVIŽDUCI ZA GOLUŽU

Skandiranje Baliću obilježilo triler u Puli: Hrvatska u završnici slomila Norvešku

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. siječanj 2013. 22:23

Hrvatska i Norveška dobile su pljesak, a izbornik Slavko Goluža zvižduk pulske publike zbog nepozivanja Ivana Balića. Publika je prije početka utakmice i skandirala Baliću. Čudna situacija, ne i neočekivana, no očito je da će se izbornik morati s tim nositi u vremenu koje dolazi. U sastavu nije bilo Vorija, Duvnjaka i Lackovića, po najavi, nije bilo Bičanića, Horvata, priliku su, baš kao što je Goluža rekao dobili mlađi.

I nije baš izgledalo impresivno, dapače. Teško se sjetiti utakmice kada smo u jednom poluvremenu primili čak 24 gola, 23 iz igre! Što je previše, previše je. To govori da je obrana bila mrtva, da vratari uz takvu obranu nisu mogli biti bolji. Počeli smo u 6-0, nastavili u 5-1 sa Špremom, ali nije se previše promijenilo. Espen Lie Hansen radio je što je htio, zabio je u prvih 30 minuta čak 9 komada, a Chris Rambo je dodao 5 i sreća ga je Hedin povukao iz igre, jer je počeo opasno pretjerivati. Tako lošu obranu nije mogao promijeniti ni dobar, solidan napad.

U 6-0 nismo mijenjali obrana – napad, ali nismo ni ulovili brzu igru, u 5-1 je Gojun igrao obranu, Marić napad. Pa je Marić zabio 6 komada bez promašaja, Vuković je izgledao solidno, uz njega i Špelić. Kada zabiješ 18 golova iz igre nemaš puno što više tražiti, ali obrana, to je izgledalo jako, jako loše.

Počeli su Alilović – Štrlek, Čupić – Musa – Gojun, Vuković, Kopljar, završili prvih 30 minuta Šego – Šprem, Čupić – Marić – Špelić, Vuković, Stepančić. Probali smo, ali obranu našli nismo, a bez obrane se rukomet ne igra. Rezultat 24:18 na poluvremenu, pa to je rezultat jedne ozbiljne utakmice. Ova to nije bila prvih 30 minuta.

Više truda je bilo u nastavku. Obrana aktivnija, Alilović na golu bolji, ali napad je sada malo zapeo. Bez Duvnjaka i Lackovića ipak je to bilo traženje. Svi su dobili priliku, Kopljar je povukao da se malo približimo, Mandalinić tukao bez respekta, Hedin je malo 'odmorio' Ramba i Hansena, publika se probudila i 27:30 13 minuta prije kraja nije izgledalo loše. Alilović nam je dao priliku da malo prodišemo. Onda je Hedin vratio Hansena i Ramba i počela je ozbiljna utakmica. Dvaput smo bili na -1, ali Hansen, pa Rambo nisu dali do egala. A onda je Mandalinić probušio Dahla za 32:32, prvi puta. Igralo se gol za gol, 'prednost Norveška', pa je Hrvatska ulovila 'break' i na kraju je ispala odlična, atraktivna utakmica. Riješio ju je sa sirenom sjajnim šutom sa sredine Josip Valčić.

Nakon utakmice hrvatski izbornik Slavko Goluža je rekao:



- Dva različita poluvremena, nije bio dobar ulazak u utakmicu. Bez obzira na jake treninge i na dan utakmice, trebali smo bolje. Noge su bile spore, kada je to popustilo izgledalo je bolje. Uz Mirkove obrane i malo sreće zasluženo smo pobijedili. Puno želje, htjenja… Publika nas je digla, s njom smo došli do pobjede. Zvižduci? Nije lijepo čuti, ali drago mi je da navijaju.

Norveški izbornik Robert Hedin.

- Razočaran sam porazom, koliko god sam ponosan na svoje igrače i njihovu igru 59 minuta. Jako dobra trening utakmica.

Mirko Alilović, junak susreta, preokreta preciznije rečeno kaže:

- Igrali smo iz krajnosti u krajnost. Nije bilo ugodno vidjeti da smo primili 24 gola u poluvremenu. No, dali smo sve od sebe da pobijedimo. Imamo karakter, volju. Hrvatskoj želim sreću na SP.

Hrvatska – Norveška 37:36 (18:24)



PULA Dvorana Mate Parlov. Gledatelja 2.000. Suci: Krstič i Ljubič (Slovenija).

HRVATSKA: Alilović (11), Šego (1), Ivić; Marić 8, Stepančić 2, Kopljar 5, Gojun 1, Matanović, Vuković 3, Šprem 2, Valčić 2, Mandalinić 3, Špelić 1, Štrlek 5, Čupić 5 (1), Musa. Izbornik Slavko Goluža.

NORVEŠKA: Dahl (10), Christenaes; Barholdt 2, Puntas, Hippe 6, L. E. Bjornsen, Myrhol 1, Rambo 7, Espen Hansen 11, Jondal 1, K. Bjornsen 4 (3), Gullero, Sorhaim, Tonnesen 3, Hykkerud 1. Izbornik: Robert Hedin.

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Norveška 3 (3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Šprem 24, Čupić 40), Norveška 8 minuta (Hippe 2, Myrhol 49, Hansen 52, 60).

IGRAČ UTAKMICE: Mirko Alilović

Linker
23. rujan 2024 21:28