Cropix
P. ŽUKINA IZ KATOWICA

RUKOMETNA LEGENDA Svi su koncentrirani na Brazil i OI, a to otvara prostora iznenađenjima'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. siječanj 2016. 00:05

Najbolji rukometaš svih vremena, Ivano Balić, u ulozi je koordinatora rukometne reprezentacije veći dio svog posla odradio proteklih mjeseci u pripremi EP-a u Poljskoj. No, iako mu je u Katowicama opseg posla puno manji nego prije, jer je sada sve manje-više na izborniku Babiću i njegovu stožeru, Ivano je konstantno uz reprezentaciju.

U subotu je odradio manekenski dio posla slikajući se i pozirajući na prezentaciji izložbe “Hrvatska iz zraka” kojom je hrvatska ambasada u Poljskoj, na čelu s ambasadoricom Andreom Bekić, dodatno promovirala hrvatski turizam u ovoj zemlji iz koje tisuće turista svake godine dolaze na Jadran.

Prisutni su bili i reprezentativci i kompletan stručni stožer, no Balić je opet bio u centru zbivanja, iako se svojski trudi da ne bude te da ne otima previše “svjetla pozornice” glavnim akterima - igračima.

- Prva je utakmica na prvenstvu uvijek u grču, tako je bilo i sada s Bjelorusijom. Mislim da smo se jako loše kretali u prvom poluvremenu, što je kao posljedicu donijelo čak 15 primljenih golova. Vratari nam tada nisu bili na nivou, obrana je bila porozna, ali sve se to popravilo u drugom poluvremenu. Primili smo samo šest pogodaka i zabili puno više od suparnika. To kako se igralo u drugih 30 minuta je put kako se dolazi do uspjeha, kako ovdje tako na bilo kojem natjecanju. S obzirom na to da se radi o prvoj utakmici, koja uvijek nosi izazove, zadovoljni smo.

Igor Karačić je, uz Duvnjaka, nositelj igre na srednjem na kojem je Balić nekad briljirao:

- Bio je dobar u oba pravca, odlično je išao jedan na jedan, otvarao prostor, tražio prolaz, tražio sedmerac i šut sa šest metara. Odlično je to radio, samo tako treba nastaviti da imamo širinu na toj poziciji.

Nakon relativno slabijih Bjelorusa slijede puno jači Norvežani, kakav je Balićev recept za novu pobjedu i bodove za prijenos u drugi krug?

- Treba dosta toga u igri popraviti, dečki se trebaju držati dogovora i ideje koju im da izbornik. Ne može se doći do naslova, do prilike za osvajanje bilo čega, bez pobjede nad najboljima. U svim segmentima treba malo bolje, no uvjeren sam da će momčad sve bolje izgledati iz utakmice u utakmicu kako turnir bude odmicao.

Najprije treba riješiti Norvežane i Islanđane, to je imperativ i zacrtani cilj. Balić je pokušao baciti pogled i na skupinu A s kojom se Hrvatska poslije križa:

- Gledao sam u petak Poljsku i Srbiju. Bila je to dobra utakmica, što je naznačilo da nam neće biti lako s njima u nastavku. Srbi su bili odlični, šteta, platili su danak isključenjima u završnici, nekoliko njih u nizu, Nikčević je zapucao sedmerac. Mogli su domaćinu uzeti bod bez problema, čak i pobijediti. Bili su disciplinirani, držali se dogovora i da im je bila koja obrana vratara više, tko zna kako bi završilo. Nisam uspio pogledati Francuze i Makedonce, ali što o Francuzima treba govoriti. Ni Makedonci nisu za napucavanje.

Nakon samo jedne utakmice svake momčadi teško je donositi zaključke, Balić je generalno ovako unaprijed vidio cijelo prvenstvo:

- Nikad neizvjesnije jer sve reprezentacije imaju puno problema s ozljedama, svi su umorni, svi su koncentrirani na Brazil i Olimpijske igre, a to otvara dosta prostora iznenađenjima. Ne izgleda mi da je netko došao posebno jak pa previše iskače. No, rano je bilo što govoriti i donositi zaključke. Možda, eto, Španjolci. Bili su dobri na pripremnim utakmicama, no džaba ti to ako nisi takav na prvenstvu. Možda će se tek nakon prvog kruga moći donositi pravi zaključci.

Nikad toliko ozlijeđenih igrača nije izostalo s velikog natjecanja, gotovo nitko na EP nije došao kompletan:

- Ritam je naporan, puno je utakmica, glavni se igrači u klubovima jako puno troše i možda je u tome problem. No, uvijek je bilo tako, na svakom je velikom natjecanju nedostajalo puno dobrih igrača. Rukomet je takav sport, postao je dosta brutalan i ozljede su česte. Najvažnije da nas poštede u daljnjem tijeku natjecanja.

Linker
23. rujan 2024 03:21